Space News Report – 05.12.2012

Ανακοινώθηκε τελικά η «συνταρακτική» ανακάλυψη που πραγματοποίησε το Curiosity στον Άρη. Όμως μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων πάγου στον φλογισμένο Ερμή. Στο μεταξύ ανακαλύφθηκε μια διαστημική ρουφήχτρα που ξερνά μάζα 400 Ηλίων κάθε χρόνο, ενώ 11 εργαστήρια μελετούν αστρόσκονη που έφερε στη Γη ένα ιαπωνικό διαστημόπλοιο μετά από πολλές περιπέτειες.

Space News Report, κάθε Τετάρτη μόνο στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Το
Curiosity ερευνά για ζωή στον Άρη.

Ιθαγενείς ή ξενόφερτες οι οργανικές ενώσεις του Άρη;
Λένε πως η περιέργεια σκότωσε τη γάτα. Στην πραγματικότητα το μόνο που μπορεί να σκοτώσει η περιέργεια είναι λίγος χρόνος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αρειανή Περιέργεια, το ρόβερ Curiosity που περιπλανιέται στον Κόκκινο Πλανήτη από τον περασμένο Αύγουστο, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη. Όπως είχα γράψει και στο προηγούμενο SNR (http://techblog.gr/spacenews/space-news-report-28-11-2012/) αναμενόταν η ανακοίνωση μιας «συνταρακτικής» (earthshaking) ανακάλυψης –ή τουλάχιστον συνταρακτικής για κάποιους επιστήμονες και όχι απαραιτήτως για το ευρύ κοινό. Όπως λοιπόν ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, το Curiosity ανακάλυψε ίχνη πολύπλοκης χημείας στον Άρη καθώς επίσης και ενδείξεις ύπαρξης οργανικών ουσιών –κάτι που ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει «ενοχοποιητικό» στοιχείο για την ύπαρξη πρωτόγονων μορφών ζωής. Συγκεκριμένα, το Curiosity ανακάλυψε ενδείξεις ύπαρξης χλωρίου, θείου και νερού στο αρειανό χώμα που ανέλυσε επί τόπου καθώς επίσης και χημικές ουσίες με άνθρακα. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι ακόμα σίγουροι αν αυτές οι ουσίες προήλθαν όντως από τον Άρη ή από «μόλυνση» που μεταφέρθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη από το ίδιο το Curiosity. Η σχετική ανακοίνωσε έγινε από τη NASA στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο. Το όργανο SAM του Curiosity χρησιμοποιεί ένα μικρό φούρνο για να «ψήσει» τα γεωλογικά δείγματα και μετά να μελετήσει τα αέρια που εκλύονται για να προσδιορίσει τη χημική τους σύσταση. Τα δείγματα είχαν τοποθετηθεί εκεί με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του σκάφους. Με τη θέρμανση, από το υπερχλωρικό άλας που περιείχαν τα δείγματα, προέκυψαν χλωριούχες ενώσεις του μεθανίου, μια ένωσης που περιέχει ένα άτομο άνθρακα και τέσσερα άτομα υδρογόνου. Το χλώριο είναι σαφώς αρειανής προέλευσης αλλά ίσως ο άνθρακας να προέρχεται από τη Γη. Τα νέα ευρήματα προήλθαν από την μελέτη ενός «λεκέ» ανεμοδαρμένης αρειανής σκόνης και άμμου που βαφτίστηκε Rocknest.

————————————————————————————————————————————

Η ανακάλυψη πάγου στον Ερμή.

Πάγοι στην κόλαση του Ερμή
Κι από τον ψυχρό Άρη στην φλεγόμενη κόλαση του Ερμή, του κοντινότερου στον Ήλιο πλανήτη. Κανείς δεν θα περίμενε ότι στο περιβάλλον αυτό, που ψήνεται κυριολεκτικά στους 400 βαθμούς Κελσίου, θα υπήρχε παγωμένο νερό. Κι όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του βολιστήρα της NASA Messenger, φαίνεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα ολόκληρα πά

Keywords
Τυχαία Θέματα