Mac OS X Mavericks, Πρώτες εντυπώσεις

Η έκδοση του λειτουργικού συστήματος Mac OS X Mavericks είναι διαθέσιμη και δωρεάν. Με τη σειρά μας το εγκαταστήσαμε για να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τις αλλαγές που φέρνει το OS της Apple. Η εγκατάσταση έγινε στο 13″ mid 2012 MacBook Air, με τον 1.8GHz Intel Dual

Core i5, 8GB μνήμη RAM και 128GB Flash Storage.

Αφού ολοκληρώσαμε με την εγκατάσταση, βάλαμε δίπλα το ίδιο MacBook Air που έχει εγκατεστημένο το OS X Mountain Lion, με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τη μόνη διαφορά ότι αυτό έχει 4GB Μνήμη RAM. Το boot up τεστ που κάναμε έδειξε ότι το MacBook Air που έχει το Mountain Lion άνοιξε γρηγορότερα από αυτό με τα Mavericks.

Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται ελάχιστα πιο βαρύ σα λειτουργικό σύστημα, χωρίς όμως καθυστέρηση στο άνοιγμα των προγραμμάτων και χωρίς κάποιο σοβαρό lag όση ώρα χρησιμοποιήσαμε το νέο OS X. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε και εσείς το χρόνο που χρειάστηκε το κάθε MacBook Air για να μπει στην οθόνη Log In.

Ανοίγοντας το Finder, εντοπίσαμε στα αριστερά την περιοχή TAGS σα χρωματιστά bullets.

Με τα TAGS μπορούμε, επιλέγοντας τα αρχεία που θέλουμε, να τα «μαρκάρουμε» με κάποιο χρώμα, και να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα δηλώνοντας στο Search, το χρώμα του TAG.

Αν για παράδειγμα έχουμε 3 αρχεία μαρκαρισμένα με το Red Tag, πηγαίνοντας στο Search μέσα στο Finder, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε τη λέξη Red, και να μας βγάλει τα αρχεία που είναι με Red Tag. Μια προσθήκη πραγματικά βολική για την γρήγορη και εύκολη ομαδοποίηση/εύρεση αρχείων μέσα στον υπολογιστή.

Επιπλέον, μέσα στο Finder μπορούμε να ανοίγουμε Tabs. Μέχρι τώρα μπορούσαμε να πατήσουμε στις φωτογραφίες μέσα στο Finder και να μας εμφανιστούν οι φωτογραφίες που έχουμε αποθηκεύσει. Σε περίπτωση που επιλέγαμε τις ταινίες ή τη μουσική, έκλεινε το Tab των φωτογραφιών και άνοιγε το επόμενο που επιλέγαμε. Αρκετά άβολο μιας και για να τα είχαμε όλα μπροστά μας θα έπρεπε να ανοίγουμε νέο παράθυρο στο Finder με αποτέλεσμα όλη η επιφάνεια εργασίας μας να γεμίζει παράθυρα.

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι και το ότι τα applications Maps και iBooks από το iOS, μεταφέρθηκαν και αυτά στο νέο λειτουργικό σύστημα. Όσον αφορά το Maps, πλέον θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για την καθοδήγησή μας μέσα στους δρόμους, μεταφέροντας αυτούσια τα χαρακτηριστικά απο το iOS στο Mavericks. Μπορούμε να πληκτρολογήσουμε μια διαδρομή και μετά να επιλέξουμε να στείλουμε τη διαδρομή αυτή είτε σε email, είτε στο twitter, facebook, ακόμα και στο iPhone/iPad που έχει κάποιος, έτσι ώστε να ανοίξει στο αντίστοιχο Maps και να δει τις οδηγίες για τον προορισμό που θέλει.

Όσον αφορά το iBooks, πλέονεί ο καθένας να απολαύσει τα βιβλία που έχει αγοράσει στο iOS καθώς και τα text books που είτε υπάρχουν διαθέσιμα είτε αυτά που έχουν δημιουργήσει ο ίδιος. Το περιβάλλον είναι παρόμοιο με των iTunes και App Store και υπάρχει φυσικά η επιλογή να διαλέξει πιο από τα βιβλία του θα διαβάσει. Αυτό ανοίγει αυτόματα και μπορεί να το διαβάσει ακόμα και σε full screen, μεταφέροντας αυτούσια την εμπειρία από το iPad/iPhone πλέον και στον υπολογιστή του κάθε χρήστη.

Σε άλλα χαρακτηριστικά του OS X Mavericks, παρατηρήσαμε πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης μέσα απο τις ρυθμίσεις της επιλογής Internet Accounts να επιλέξουμε το LinkedIn μεταφέροντας όλες τις επαφές του, στις επαφές του υπολογιστή, καθώς και να μοιραστούμε διάφορα άρθρα, σελίδες, status updates μέσω του επαγγελματικού αυτού δικτύου.

Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις, τις λίγες ώρες που έχουμε εγκατεστημένο το OS X Mavericks, μας δίνουν την εντύπωση μιας πολύ καλής δουλειάς από την Apple, που κάνει προσπάθειες να ενσωματώσει όλο και περισσότερα στοιχεία από το iOS στους υπολογιστές της, με σκοπό να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εμπειρία χρήσης και να καινοτομήσει ακόμα πιο πολύ. Θα τα καταφέρει;

Mac OS X Mavericks, Πρώτες εντυπώσεις - Techblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα