Ζίκο: «Χτυπήστε την στα άκρα»

16:55 17/6/2014 - Πηγή: AEK365

Ηταν μέλος της καλύτερης Βραζιλίας που δεν αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Το 1982 στο Μουντιάλ της Ισπανίας, ο «λευκός Πελέ» με το όνομα Ζίκο μάγεψε με τις περίτεχνες ενέργειες του δίπλα στον Σόκρατες τον Φαλκάο και τον Εντερ και παρότι δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο το όνομα του παραμένει ανάμεσα στους μύθους του σπορ. Στην Ελλάδα πιθανότατα κάποιοι τον θυμούνται από το μέτριο πέρασμα του στον πάγκο του Ολυμπιακού

το 2009 αλλά όταν έχεις την ευκαιρία να ακούσεις την άποψη του για το Μουντιάλ φρόνιμο είναι να το πράξεις.

Η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορoύσε να είναι άλλη από το αν η Βραζιλία παραμένει για αυτόν το μεγάλο φαβορί όπως είχε γράψει σε άρθρο του στην Globo πριν την έναρξη του τουρνουά. Η απάντηση δεν ξαφνιάζει «Ναι, είναι πάντα φαβορί γιατί θα βελτιωθεί. Το πρώτο ματς είναι αγχωτικό ωστόσο εμένα μου άρεσε πολύ η Γερμανία. Επαιξε έξυπνα και παραμένει η μεηγάλη απειλή από τους Ευρωπαίους. Καλή ήταν και η Ιταλία που θεωρώ πως είναι μία ομάδα που θα προβληματίσει πολλούς».

Για το πέναλτι στον Φρεντ τον ρωτάω και χαμογελάει: «Οχι δεν ήταν αλλά και ο αμυντικός πάει γυρεύοντας όταν κρατά τον παίκτη του μέσα στην περιοχή. Ομως ξεκάθαρα δεν υπήρξε πέναλτι».

Η Αργεντινή που είναι το δεύτερο φαβορί για αυτόν πως του φάνηκε; «Στο τελευταίο ημίωρο με την Βοσνία βελτιώθηκε αλλά απορώ γιατί ο Ζαμπέγια ήταν τόσο επιφυλακτικός στην αρχή. Με όλο τον σεβασμό, με τη Βοσνία παίζεις, δεν γίνεται να τρέμεις την ιδέα πως μπορεί και να σκοράρει. Είδαμε πως αντέδρασε η Βραζιλία μετά το γκολ με την Κροατία» λέει. Ο Μέσι όμως του άρεσε και θεωρεί πως είναι έτοιμος για να πάρει την ομάδα στην πλάτη του. «Οταν έβαλε το δεύτερο γκολ και ηρέμησαν τα πράγματα τον είδαμε να κάνει αυτό που ξέρει καλυτερα. Mπορεί να αποδώσει με δύο κυνηγούς μπροστά του καλύτερα, γιατί του ανοίγουν χώρους, δεν πρέπει να περιμένουμε όπως με την Μπαρτσελόνα να κάνει τα πάντα, είναι άλλο το στυλ της εθνικής ομάδας».

Για την Ελλάδα τι έχει να πει; «Δεν μου άρεσε η ομάδα σας ήταν πολλά τα λάθη και περίμενα πιο μεγάλη συγκέντρωση όμως αν ισοφάριζε αμέσως με το σουτ από τον παίκτη που έκανε και το άλλο σουτ στη λήξη του ημιχρόνου, θα ήταν άλλο ματς. Πως τον λένε;» ρωτάει. «Κονέ» του συμπληρώνω. «Ναι αυτός ήταν καλός όπως και ο Τοροσίδης που τον θυμαμαι από τον Ολυμπιακό αλλά ήταν προβλέψιμη η ομάδα σας» συμπληρώνει.

Με την Ιαπωνία που την γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι τύχη έχουμε; «Θα είναι δύσκολο ματς γιατί η Ιαπωνία τρέχει αν και στον Βορρά που θα γίνει το παιχνίδι η υγρασία θα παίξει ρόλο και ίσως να μην έχουμε γρήγορο ρυθμό. Αυτό σας βοηθάει αλλά πρέπει να είστε πιο έτοιμοι από το πρώτο ματς. Πρέπει να πατήσετε με καλύτερες προυποθέσεις στην περιοχή και αυτό θα γίνει αν τους χτυπήσετε από τα άκρα. Τότε έχετε ελπίδες» τόνισε.

Οσο για το ματς της Βραζιλίας με το Μεξικό απόψε, η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη.«Πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ξέρουν οι Μεξικανοί να μας κοντράρουν , πρέπει να παίξουμε καλύτερα από την πρεμιέρα. Ακόμη και η ισοπαλία δεν είναι κακό αποτέλεσμα. Θέλω να δω τον Οσκαρ να αγωνίζεται ξανά στα άκρα, του ταιριάζει. Περιμένω να δω και τον Ραμίρεζ δίνει ισορροπία στην μεσαία γραμμή».

Και μία πρόβλεψη για την Ισπανία μετά το 1-5 από την Ολλανδία; «Δεν με ξάφνιασε η ήττα αλλά η έκταση του σκορ. Ομως αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα για την Ισπανία είναι πως ο Τσάβι και ο Ινιέστα έχουν τέσσερα παραπάνω χρόνια στα κουρασμένα πόδια τους και αυτοί δεν είναι παίκτες που λες πως τους αντικαθιστάς εύκολα. Καμία ομάδα δεν θα μπορούσε να το κάνει, ούτε κάποιος προπονητής αβασάνιστα. Προσμένω αντίδραση στο ματς με την Χιλή γιατί τους έχει ανάγκη το ίδιο το Μουντιάλ»

Η συνέντευξη του Ζίκο δόθηκε στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και στο coppa.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα