Βυθίζεται στο χάος η Ουκρανία

09:55 6/5/2014 - Πηγή: AEK365

«Κομμένη» στα δύο είναι η ανατολική Ουκρανία από τη στιγμή που οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στην πόλη Σλαβιάνσκ, την περασμένη εβδομάδα. Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι διευρύνουν τις ζώνες ελέγχου τους, ενώ σε καθημερινή βάση λαμβάνουν χώρα αιματηρές και πολύνεκρες συγκρούσεις. Η Μόσχα καλεί το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.
Σύμφωνα με το Κίεβο, τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε μάχες με τους αυτονομιστές σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ καταρρίφθηκε και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο

από πυρά ενόπλων, σε περιοχή κοντά στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων. Είναι το τρίτο στρατιωτικό ελικόπτερο που καταρρίπτεται στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι ένοπλοι χρησιμοποιούν «βαρύ οπλισμό» εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Για πολλούς νεκρούς κάνουν λόγο και οι αυτονομιστές, χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει ακριβή αριθμό των θυμάτων.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, τη νύχτα τα ουκρανικά στρατεύματα κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Σλαβιάνσκ. Και ενώ δεκάδες κρατικά κτίρια είναι ακόμη υπό κατάληψη από τους αυτονομιστές στα ανατολικά, η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες στην Μόσχα για την αποσταθεροποίηση.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τους φιλορώσους, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στα σύνορα.
Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, οι αυτονομιστές προσπάθησαν να στήσουν ενέδρα εναντίον του ουκρανικού στρατού λίγο έξω από το Σλαβιάνσκ, χθες το πρωί. Αργότερα έγινε γνωστός ο αριθμός των νεκρών, ενώ το υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο και για 30 τραυματίες.
Από την κατάρριψη του ελικοπτέρου δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες, καθώς έπεσε σε ποτάμι. Ανταποκριτές που βρίσκονται στην πόλη Σλαβιάνσκ αναφέρουν ότι περίπου 800 ένοπλοι φιλορώσοι πολεμούν κατά των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας.
Ιδιαίτερα τεταμένο το κλίμα και στην Οδησσό, μετά από ένα Σαββατοκύριακο αιματηρών συγκρούσεων. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ, «η Ρωσία προσπαθεί να φέρει στην Οδησσό τη βία της ανατολικής Ουκρανίας», ωστόσο επέμεινε ότι το Κίεβο δεν έχει χάσει τον έλεγχο στην περιοχή.
Από την πλευρά της, η Ρωσία προειδοποίησε χθες ότι η αποτυχία του Κιέβου να δώσει τέλος στις συγκρούσεις θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη σε ολόκληρη την Ευρώπη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να προσπαθήσει συντεταγμένα προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην αποσταθεροποίηση.

Πηγή: real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα