«Βρίστε ελεύθερα τον Ολάντ»

16:23 26/7/2013 - Πηγή: AEK365

To γαλλικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι από σήμερα παύει να ισχύει σχετική νομοθετική διάταξη που ίσχυε τα τελευταία 130 χρόνια, σύμφωνα με την οποία, όποιος Γάλλος πολίτης ήταν αγενής απέναντι στον ένοικο των Ηλυσίων, βρισκόταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της εγκληματικής ενέργειας.
Ο σχετικός νόμος, που είχε θεσπιστεί το 1881, είχε απασχολήσει πρόσφατα και το Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, σήμερα «καταργήθηκε το καθεστώς ειδικής μεταχείρισης για τον πρόεδρο και πλέον χρειάζεται απόφαση δικαστή για να αποδειχτεί η προσβολή, όπως ακριβώς για υπουργούς και βουλευτές».

Τον Μάρτιο, είχε προηγηθεί η καταδίκη στο Ευρωδικαστήριο για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης πολίτη που είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο γιατί κρατούσε πλακάτ που έγραφε «άντε χάσου, μ...», απευθυνόμενο στο πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Υπενθυμίζεται ότι την φράση αυτή είχε εκστομίσει ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας σε πολίτη σε εκδήλωση το 2008. Σύμφωνα με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, η χρήση της κακόηχης φράσης από τον αριστερό ακτιβιστή, Ερβέ Εόν, ήταν χιουμοριστική. Τότε, ο Γάλλος ακτιβιστής τιμωρήθηκε με πρόστιμο αξίας 30 ευρώ .

Keywords
Τυχαία Θέματα