Βρήκαμε τον Αλέξη Αλεξίου και μας μίλησε για όλα

23:00 17/1/2015 - Πηγή: AEK365

Ο πρόεδρος Της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Αλέξης Αλεξίου που εδώ και καιρό έχει υποβάλει την παραίτηση του χωρίς να έχει βρεθεί λύση για την αναπλήρωση του στην προεδρία, μας παραχώρησε συνέντευξη απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει. Διαβάστε τις απαντήσεις και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Μετά από 1.5 χρόνο από τις εκλογές στην ερασιτεχνική ΑΕΚ,

και μετά από την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Ανατολιωτάκη ότι διακόπτει την προσπάθειά του, η Ερασιτεχνική βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σημείο. Τι έχετε να πείτε, ειδικά μάλιστα μετά τις τελευταίες αιχμές του κ.Ανατολιωτάκη εναντίον σας;

Το μήνα Νοέμβριο 2014 και γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση, εγώ και ο κ. Κατσαδήμας υποβάλαμε τις παραιτήσεις μας και προτείναμε να οδηγηθεί το Σωματείο σε εκλογές για να προκύψει μία νέα διοίκηση που θα αναλάμβανε και θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά το Σωματείο, δεδομένου ότι οι ανάγκες του παραμένουν μεγάλες, παρά τον τεράστιο περιορισμό δαπανών που είχαμε πετύχει.

Τότε λοιπόν, ο κ. Ανατολιωτάκης, παρά τη σθεναρή τοποθέτηση του κ. Κατσαδήμα να πάμε σε εκλογές, κάτι στο οποίο συμφωνούσα και συμφωνώ, απαίτησε να μην πάμε σε εκλογές το Σωματείο και μας πρότεινε τη λύση που είχε σχεδιάσει. Μας ζήτησε λοιπόν, ατύπως αλλά ουσιαστικά έχει αναλάβει τα ηνία, κι εμείς να συνεχίσουμε για τυπικούς κυρίως γραφειοκρατικούς λόγους να βρισκόμαστε στο Δ.Σ. μέχρις ότου ο κ. Ανατολιωτάκης να μπορέσει να συγκεντρώσει τα πρόσωπα που θα τον περιστοιχίσουν για να αναλάβει επίσημα τη διοίκηση του Σωματείου. Μάλιστα είχε ελέγξει και νομικά τη διαδικασία και εμφανιζόταν έτοιμος να αναλάβει αργότερα κι επίσημα την Προεδρία και μας γνωστοποίησε σε πρώτη φάση και κάποια ονόματα επιχειρηματιών που θα τον συνέδραμαν άμεσα με χρήματα.

Μας μίλησε για την προεργασία που είχε κάνει και φαινόταν σίγουρος για τη χρηματοδότηση της προσπάθειάς του.

Είναι προφανές ότι δεν του βγήκε ο οικονομικός σχεδιασμός και αποφάσισε να επιρρίψει την ευθύνη σε παλιές διοικήσεις, στην νυν διοίκηση, ακόμη και στην ΠΑΕ. Κι όμως γνωρίζει όλη την αλήθεια. Γνωρίζει και ποια ποσά πιστώθηκε το Σωματείο από την ΠΑΕ και πως αυτά διανεμήθηκαν, πόσα πήρε το Σωματείο στο χέρι και πόσα πήγαν κατευθείαν σε Δημόσιο, κατασχέσεις, ΙΚΑ. Και φυσικά όσες φορές με αναζήτησε με βρήκε και αυτός και ο κ. Παπασταύρου.

O κ. Ανατολιωτάκης σας κατηγορεί ότι εξαφανιστήκατε, ενώ αφήνει κι αιχμές ότι εξαιτίας σας δεν παίρνει χρήματα από την ΠΑΕ γιατί δεν έχετε δικαιολογήσει στην ΠΑΕ τα 162.500 € ευρώ περίπου που πήρατε για την Ερασιτεχνική.

Όταν ο κ. Ανατολιωτάκης αποφάσισε να εμπλακεί με τον τρόπο που σας προανέφερα, ζήτησε να με δει και να τον ενημερώσω αναλυτικά για τα πάντα. Όλα αυτά ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες περίπου. Η πρώτη μας συνάντηση έγινε στα γραφεία του και ακολούθησε νέα συνάντηση στα γραφεία της ΠΑΕ για να έχει σαφή και άμεση ενημέρωση. Εκεί, εγώ και ο κ. Ασλανίδης του παραδώσαμε μία κατάσταση με τις πάγιες μηνιαίες ανάγκες κάθε τμήματος αλλά και των λειτουργικών εξόδων των γραφείων. Σε εκείνη τη συνάντηση του εξορθολόγισα τις δαπάνες και του πρότεινα ένα μηνιαίο σχεδιασμό οικονομικής υποστήριξης, αφού έτσι δήλωνε ότι θα το υποστηρίξει ο ίδιος, μέχρι να αρχίσει να ξαναπαίρνει χρήματα από την ΠΑΕ.

Την επόμενη ημέρα, μου ζήτησε να πάω στα γραφεία του στην Αθήνα, όπου και πήγα με τον κ. Κατσαδήμα. Μας ανέλυσε το σχεδιασμό του και μου ζήτησε να δεχθώ κάποια πρόσωπα στο διοικητικό σχήμα, τα οποία θα συνέδραμαν. Μας ζήτησε να αναλάβει Γενικός Γραμματέας ο κ. Γεωργαντζόγλου, ο οποίος θα έβαζε 50.000 € και ότι είχε βρει έναν επιχειρηματία ακόμη για να αναλάβει το χάντμπολ (γεγονός μάλιστα που γνωστοποιήθηκε και στον προπονητή και στους αρχηγούς), μας είπε ότι είχε βεβαιώσει πόρους 100.000 ευρώ περίπου από επιφανείς ενωσίτες και ότι θα ήταν έτοιμος και τυπικά να αναλάβει την Προεδρία σε λίγο διάστημα, ωστόσο ζήτησε να ασκεί διοίκηση άμεσα ουσιαστικά.

Ακολούθησαν κι άλλες συναντήσεις μεταξύ μας και ήμασταν σε επαφή, όποτε εκείνος ήθελε για οποιονδήποτε λόγο. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Ανατολιωτάκης μέσω εμού πήρε την έγκριση να διαχειριστεί τα κουπόνια ενίσχυσης για την Ερασιτεχνική. Του έδωσα την εν λευκώ εντολή να διαχειριστεί τις εισπράξεις, όπως ζήτησε.

Τι εννοεί λέγοντας ότι δεν έχει δώσει η Ερασιτεχνική παραστατικά στην ΠΑΕ και γι αυτό το λόγο δεν δίνει χρήματα η ΠΑΕ;

Το γιατί το κάνει δεν το γνωρίζω. Δεν μπορώ να μπω στη σκέψη του. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι και μπορούσε και μπορεί να με βρει. Όπως με βρήκε, τότε που ζήτησε να διευθετήσω κάποια θέματα του ανδρικού βόλεϊ με την ΕΣΑΠ, όπως με βρήκε να υπογράψω αποδεσμεύσεις αθλητών, όπως με βρήκε για να κανονίσουμε μαζί τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, όπως μαζί αρχικά συνεννοηθήκαμε για ποσοστό σε αγώνες του μπάσκετ υπέρ της ερασιτεχνικής, πριν καν δεσμευτεί και ο κ. Αγγελόπουλος, όπως με βρήκε ο λογιστής του όποτε με ήθελε.

Δεν υπάρχει φυσικά θέμα παραστατικών, όσες φορές πιστωνόταν κάποιο ποσό στην Ερασιτεχνική, η ΠΑΕ εξέδωσε αποδείξεις και κόπηκε κι ένα συνολικό τιμολόγιο είσπραξης. Προφανώς ο κ. Ανατολιωτάκης εννοεί ότι δεν τιμολογήσαμε και για άλλα χρήματα την ΠΑΕ, γι αυτό κατηγόρησε και την ΠΑΕ ότι δεν τον βοήθησε. Του εξήγησαν όμως από την ΠΑΕ και στον ίδιο και στο λογιστή του, ότι ήδη η Ερασιτεχνική έχει πιστωθεί περίπου 30.000 € παραπάνω από όσα έπρεπε να είχε πάρει μέχρι τώρα και δεν μπορούν να δώσουν άλλα χρήματα μέχρι να ισοσκελιστεί η διαφορά.

Δηλαδή η Ερασιτεχνική έχει πάρει παραπάνω χρήματα από όσα δικαιούται; Ακούγεται ότι η Ερασιτεχνική πήρε 160.000 € από την ΠΑΕ και όλοι αναρωτιούνται που πήγαν αυτά τα χρήματα. Υπάρχουν δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον κ. Ανατολιωτάκη να ψάχνει να δει τι έγιναν τα χρήματα αυτά και κάποια άλλα σας αποδίδουν και κατηγορίες......

Η Ερασιτεχνική πήρε στα χέρια της μέχρι τώρα συνολικά 73.156,49 €. Τα υπόλοιπα περίπου 89.500 € έχουν καλύψει μεν υποχρεώσεις της Ερασιτεχνικής, αλλά μέσω απευθείας πληρωμών κατασχέσεων, ΙΚΑ, Εφορίας, δηλαδή από την ΠΑΕ πληρώθηκαν κατευθείαν ΙΚΑ και κατασχέσεις από Εφορία και αθλητές που έγιναν σε χρήματα της, οπότε και αφαιρέθηκαν τα ποσά αυτά από αυτά που θα έπαιρνε η Ερασιτεχνική.

Εάν δηλαδή, η ΠΑΕ μέχρι τώρα έδινε κανονικά το 10% από τα διαρκείας και το 10% από τις εκκαθαρίσεις των αγώνων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η Ερασιτεχνική θα είχε πάρει 135.000 € περίπου. Όμως από το ταμείο της ΠΑΕ βγήκαν 162.500 περίπου, που τα ωφελήθηκε η Ερασιτεχνική. Το ακριβές ποσό που ωφελήθηκε η Ερασιτεχνική από την ΠΑΕ είναι 162.485,61 €. Λέω ωφελήθηκε, διότι, όπως είπα, η πλειονότητα των χρημάτων αυτών δεν μπήκε άμεσα στο ταμείο της Ερασιτεχνικής, αλλά μεγάλο μέρος του ποσού αυτού δαπανήθηκε υπέρ κατασχέσεων τρίτων.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό αυτό των 162.485,61 € αποδόθηκε στην Ερασιτεχνική ως εξής: 20.000 € δόθηκαν στο τέλος της περσινής αγωνιστικής περιόδου από τον κ. Μελισσανίδη για να πληρωθεί ένας μισθός στους παίκτες του μπάσκετ της περσινής ομάδας, που ανήκε στην Ερασιτεχνική. Για να μην υπάρχει παρανόηση το ποσό αυτό έχει μετακυληθεί σε υποχρέωση της ΚΑΕ. Ποσό 11.500 € πληρώθηκε στο ΙΚΑ. Ποσό 20.129,12 € και ποσό 37.700 € κατασχέθηκαν απευθείας εις χείρας της ΠΑΕ υπέρ τρίτων και ειδικότερα υπέρ του αθλητή βόλεϊ Κυριακίδη, της αθλήτριας βόλεϊ Ντόγκανιτς και υπέρ Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας. Τα ποσά που δόθηκαν στα χέρια της Ερασιτεχνικής απευθείας ήταν 25.000, 40.000, 7.125,10 και 1.031,39 €, δηλαδή συνολικά 73.156,49 €. Αυτό το ποσό είχαμε να διαχειριστούμε για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των τμημάτων. Ποια χρήματα λείπουν λοιπόν και τι μπορεί να έχει καταχραστεί κανείς και κυρίως τι κρατιέται κρυφό; Αυτά είναι κακοήθειες και συκοφαντίες.

Αυτές τις 73 χιλιάδες ευρώ, έπρεπε να τις διανέμουμε με γνώμονα τις υπερεπείγουσες ανάγκες, και ποιες ήταν αυτές : τα ενοίκια και οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί, οι βίζες και τα τράνσφερ αθλητών, οι δανεισμοί αθλητών ή αθλητριών, μισθώσεις σπιτιών αθλητών, οι μετακινήσεις για αγώνες κλπ. Για την κατανομή λάβαμε υπόψη μας τις ανάγκες κατά το χρόνο πληρωμής και την οικονομική βοήθεια που είχαν κάποια τμήματα από τρίτους, οπότε και διατέθηκαν αναλόγως τα χρήματα. Τις 72.000 περίπου τις διαθέσαμε εμείς για τις ανάγκες της Ερασιτεχνικής και τα 1.000 ευρώ τα διέθεσε ο κ. Ανατολιωτάκης που έχει ουσιαστικά αναλάβει.

Διαθέσαμε λοιπόν στους τρεις μήνες που διαχειριστήκαμε το έσοδο του 10% της ΠΑΕ τα εξής: για ενοίκια γραφείων και εγγυήσεις και κοινόχρηστα, συνδέσεις ΔΕΗ κι ΟΤΕ, αναλώσιμα κλπ 3.800 €, για Δ.Ο.Υ. και ΕΕΑ 2.600 €, για το τμήμα χάντμπολ 19.610 €, για το ανδρικό βόλεϊ 44.400 €, για το γυναικείο βόλεϊ 7.725 €, για την Πυγμαχία 4.360 € (από τον Ιούνιο 2014 μέχρι σήμερα), για την επιτραπέζια αντισφαίριση 300 € και για την ξιφασκία 500 € και για νομικές δαπάνες 1.170 €.

Βέβαια αν κάνετε το άθροισμα αυτών, θα δείτε ότι το ποσό είναι 81.065 €, κάτι που όπως καταλαβαίνετε σημαίνει, ότι η διαφορά των 9.000 € περίπου καλύφθηκε από την τσέπη μου.

Χωρίς να υπολογίσω καθημερινά έξοδα που πληρώνονται από εμένα και τον κ. Κατσαδήμα ή τεράστια νούμερα δικαστικών εξόδων που πληρώνονται από εμάς. Ας σας αναφέρω δυο παραδείγματα: Γνωρίζετε πως για κάθε έφεση επί αποφάσεως της Επιτροπής Διαφορών πρέπει να πληρώνεται παράβολο 500 €, χώρια από τα γραμμάτια του δικηγορικού συλλόγου και τα ένσημα και τις παραστάσεις; Ξέρετε ότι μόνο το 2013 εγώ και ο κ. Κατσαδήμας επιβαρυνθήκαμε με 37.000 € και το 2014 με 19.000 € περίπου γιατί πληρώσαμε όλα τα δικαστικά έξοδα όλων των αστικών και αθλητικών δικών του Σωματείου και όλων των τμημάτων και παράλληλα επιβαρυνόμαστε με φόρους και ΦΠΑ για αμοιβές που ποτέ δεν εισπράξαμε από το Σωματείο και δεν απαιτήσαμε, ούτε θα απαιτήσουμε ποτέ; Γνωρίζει κανείς πως εξυπηρετούνται όλες οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος της ΑΕΚ; Αυτά όλα δεν γίνονται με αυτόματο πιλότο. Όλα αυτά γίνονται με καθημερινή εργασία και με παραστάσεις στα δικαστήρια, που έχουν ήδη αρχίσει από νωρίς και φέτος.

Με ποια κριτήρια μοιράσατε έτσι τα χρήματα;

Πάντα κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι, όταν τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους. Όταν πήραμε τα πρώτα χρήματα, έπρεπε να καλυφθούν κάποιες ανάγκες πολύ άμεσες και πήγαν όλα στα τμήματα.

Η κατανομή έγινε με βάση αυτά που είχαμε συμφωνήσει με τους υπεύθυνους των τμημάτων. Το ανδρικό βόλεϊ, ως επαγγελματικό τμήμα που υπόκειται σε έλεγχο από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και μόνο με Πιστοποιητικό από την ΕΕΑ συμμετέχει στο Πρωτάθλημα, έπρεπε να τηρεί ρυθμίσεις, οπότε και είχε ανάγκη από περισσότερα χρήματα.

Με όλα τα τμήματα κάναμε ένα σχεδιασμό και είπαμε ότι με βάση τα πιθανά έσοδα από το Ποδόσφαιρο, η Ερασιτεχνική θα δίνει περίπου τόσα χρήματα ανά μήνα και αν οι υπεύθυνοι των τμημάτων ήθελαν μεγαλύτερο μπάτζετ, θα έπρεπε να εξασφαλίσουν οι ίδιοι τους επιπλέον πόρους.

Τη μερίδα του λέοντος πήρε το ανδρικό βόλεϊ, γιατί τότε έπρεπε να πληρωθούν τα εισιτήρια για τον ερχομό των αθλητών και τα πρώτα έξοδα εγκατάστασης και κάποιες προκαταβολές. Όσα είχαμε υποσχεθεί στο ανδρικό βόλεϊ τα τηρήσαμε. Το ανδρικό βόλεϊ πήρε από την Ερασιτεχνική αυτά που έπρεπε να έχει πάρει. Οπότε η Ερασιτεχνική δεν έχει καμία ευθύνη για οτιδήποτε πέραν αυτών.

Για το χάντμπολ, είπαμε ότι η Ερασιτεχνική έπρεπε να δίνει κάθε μήνα από 6.000 έως 8.000 ευρώ για το χάντμπολ, με βάση τη δέσμευσή μας να δώσουμε στο τμήμα 60 έως 80 χιλιάδες, δηλαδή 6.000 έως 8.000 ανά μήνα, ανάλογα με τα έσοδα που θα υπήρχαν από την ΠΑΕ. Στο ανδρικό βόλεϊ και στο χάντμπολ φανήκαμε απόλυτα συνεπείς και δώσαμε όσα υποσχεθήκαμε. Παράλληλα έπρεπε να πληρώνονται τα ενοίκια, οι λογαριασμοί και το ενοίκιο του γυμναστηρίου της Πυγμαχίας, γιατί και στον ιδιοκτήτη αυτόν οφείλονταν πολλά ενοίκια από το παρελθόν και πράγματι του έχουμε δώσει και έναντι των παλιών και τα τρέχοντα (του οφείλεται ένα από τα τρέχοντα ενοίκια). Βέβαια, τα χρήματα δεν έφτασαν και έπρεπε να καλύψουμε εξ ιδίων.

Λάβετε υπόψη ότι είχαμε αφενός την ατυχία, τα διαρκείας του ποδοσφαίρου να μην είναι όσα υπολόγιζαν όλοι, αλλά και ότι το πρωτάθλημα της Football League πήγε πολύ πίσω με τις αναβολές, οπότε καθυστέρησαν να γίνουν αγώνες, άρα και να έρθουν κάποια ακόμη έστω και λίγα έσοδα.

Για να καταλάβει όμως ο κόσμος το σκεπτικό, η υποχρέωση της Ερασιτεχνικής έγινε με πιθανολόγηση εσόδων 350.000 ευρώ από την ΠΑΕ. Η πιθανολόγηση αυτή έγινε όταν ακόμη δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα ούτε για το πόσα διαρκείας θα πουληθούν, ούτε για το πόσα έσοδα θα απέφερε κάθε αγώνας. Από τον Οκτώβριο μπορέσαμε να έχουμε μια σαφή εικόνα, η οποία δείχνει ότι τα έσοδα θα είναι καταφανώς λιγότερα, δεδομένου ότι και τα έσοδα από τα διαρκείας ήταν πολύ λιγότερα από όσα περίμενε και η ΠΑΕ και η Ερασιτεχνική, αλλά και τα έσοδα από τους αγώνες είναι πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Αρκεί να σας πω ότι σε τουλάχιστον τρεις αγώνες το ποσοστό για την Ερασιτεχνική ήταν μηδέν ευρώ γιατί οι αγώνες είχαν ζημία και όχι κέρδος για την ΠΑΕ.

Υπάρχει επόμενη μέρα με μέλλον για το Σωματείο, όταν υπάρχει τέτοια μεγάλη οικονομική δυσκολία;

Πάντα υπάρχει επόμενη μέρη, όσο δύσκολη κι αν είναι. Όταν συνειδητοποιήσουν όλοι ότι για ισχυρά και ανταγωνιστικά τμήματα, χρειάζεται καθαρό χωρίς χρέη Σωματείο, όταν καταλάβουν όλοι οι όσοι ασχολούνται με την Ερασιτεχνική, ότι πρέπει να νοιάζονται το ίδιο για όλα τα τμήματα και όχι ο καθένας για το δικό του, όπως κάνουν πολλοί (ευτυχώς όχι όλοι), όταν γίνουν όλοι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν η προσπάθεια μιας Διοίκησης στηριχθεί και δεν πολεμηθεί επειδή κάποιοι νομίζουν ότι χάνουν τα κεκτημένα τους και όταν όλοι όσοι ασχολούνται με την ΑΕΚ καταλάβουν ότι είναι πολύ μικροί μπροστά στην ΑΕΚ, περαστικοί και αναλώσιμοι και δεν είναι ούτε ιδιοκτησία τους, ούτε κληρονομιά τους η ΑΕΚ, τότε ένας σωστός σχεδιασμός μπορεί να αποδώσει και να σώσει το Σωματείο.

Ο σωστός σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στην εξυγίανση. Εξυγίανση σε κάθε τομέα. Εξυγίανση οικονομική, εξυγίανση σε καταστάσεις και πρόσωπα.

Τι εννοώ: Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση, το σωματείο είχε χρέη πάνω από 10.000.000 ευρώ. Τα Σωματεία δεν μπορούν να διαγράφουν χρέη. Ούτε είναι δυνατό να διαλυθεί το Σωματείο ΑΕΚ που δημιουργήθηκε από τους παππούδες μας για να καθαρίσει από τα χρέη.

Πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο να καθαρίσει από τα χρέη και παράλληλα να μην δημιουργούνται καινούργια.

Ο πρωταρχικός λοιπόν στόχος θα πρέπει να είναι η απαλλαγή του Σωματείου από τα χρέη. Πέρυσι τα χρέη ήταν 10,5 εκ ευρώ. Σήμερα, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, τα ρίξαμε στα 5 εκ. ευρώ.

Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει χρέη 10 εκατομμυρίων ευρώ ή 5 εκατομμυρίων ευρώ. Σημαίνει πολύ απλά, ότι όποιοι έχουν απαιτήσεις, όποιοι έχουν δικαστικές αποφάσεις, πάνε και δεσμεύουν τους λογαριασμούς, πάνε και παίρνουν τα χρήματα από εκεί που έχεις να λαμβάνεις και δεν παίρνεις ποτέ χρήματα. Μέχρι να εξοφληθούν τα χρέη, αυτοί στους οποίους χρωστάει η ΑΕΚ, μπορούν να πηγαίνουν και να κατάσχουν επιχορηγήσεις, να κατάσχουν τις συνδρομές από τα μέλη, να κατάσχουν τα χρήματα που είναι να παίρνουμε από την ΠΑΕ. Τέτοια πράγματα αντιμετωπίζω καθημερινά επί ενάμιση χρόνο, τρέχοντας σε γραφεία, σε δικαστήρια και σε υπηρεσίες και αντιμετωπίζοντας κατασχέσεις και δικαστικές αποφάσεις για χρέη από το 2000!!!

Με μεθοδική δουλειά πιστεύω ότι μπορεί μέσα στην επόμενη τριετία - τετραετία να έχει καθαρίσει τελείως το σωματείο από τα χρέη του. Βέβαια αυτό για να γίνει, θα πρέπει να πάψουν να δημιουργούνται καινούργια χρέη, θα πρέπει για κάποια χρόνια τα τμήματα να έχουν χαμηλό μπάτζετ και κυρίως θα πρέπει το Σωματείο να βρει τους πόρους του μέσα από τη δική του δραστηριότητα.

Τι θέλω να πω: Στην ΑΕΚ όλοι βασίζονται στα χρήματα του ποσοστού από τα εισιτήρια της ΠΑΕ. Με το σκεπτικό αυτό, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί σωματείο που δεν έχει μια ΠΑΕ από πάνω του. Δείτε πόσα σωματεία λειτουργούν και είναι οικονομικά εύρωστα χωρίς να έχουν μία ΠΑΕ από πάνω τους να περιμένουν να πάρουν χρήματα από αυτήν για να ζήσουν. Δεν λέω φυσικά ότι δεν πρέπει να παίρνει το Σωματείο τα χρήματα της ΠΑΕ. Το αντίθετο. Φυσικά και τα δικαιούται και πρέπει να τα εισπράττει. Όμως αποδείχθηκε ότι αυτό από μόνο του δεν είναι σωτηρία. Τα τελευταία χρόνια, πριν υποβιβαστεί το ποδόσφαιρο στη Γ' Εθνική, η ΠΑΕ έδινε περίπου 800.000 € και πλέον το χρόνο στην Ερασιτεχνική, κι όμως τα χρέη αυξάνονταν. Γιατί; Γιατί και δεν εξοφλούνταν οι παλιές απαιτήσεις και αυξάνονταν οι απαιτήσεις των τμημάτων. Και συνεχώς δημιουργούνταν χρέη.

Κι όσο το Σωματείο άφηνε την τύχη του στα λεφτά από την ΠΑΕ, τόσο ξεχνούσε το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Η ΑΕΚ όπως και όλα τα σωματεία, πρέπει να ζουν με τις δυνάμεις τους, εκπληρώνοντας το σκοπό του καταστατικού τους. Πως λειτουργούσε και πως ζούσε το Σωματείο μέχρι το 1980, πριν δημιουργηθούν οι ΠΑΕ;

Πώς συντηρούνται τόσα σωματεία στην Ελλάδα και είναι υγιή;

Δημιουργούν υποδομές και ακαδημίες και δουλεύουν με παιδιά όλων των ηλικιών. Με τον τρόπο αυτό και συντηρούνται οικονομικά, αφού πληρώνονται μηνιαίες συνδρομές, αλλά και βγαίνουν αθλητές που στελεχώνουν τις ανδρικές και γυναικείες ομάδες, οπότε και αποφεύγονται έξοδα μεταγραφών κλπ.

Επίσης, ο σημαντικότερος πόρος είναι οι συνδρομές των μελών. Δεν νοείται αυτή τη στιγμή να μην είναι γραμμένος κάποιος στο Σωματείο ως μέλος κι αν είναι να μην πληρώνει μία συνδρομή 35 ευρώ το χρόνο, δηλαδή τριών ευρώ το μήνα.

Κι όμως αυτή τη στιγμή και από τις δύο παραπάνω αιτίες, το ταμείο του Σωματείο είναι μηδενικό. Δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του σωματείου από τα τμήματα υποδομών που λειτουργούν και αυτή τη στιγμή αριθμούν περίπου 500-600 παιδιά, αλλά και από 15.000 άτομα που έχουν συνολικά κατά καιρούς γραφτεί στο σωματείο, φθάσαμε στο σημείο μόλις 300-400 άτομα να πληρώνουν τα 35 ευρώ το χρόνο!

Σε πρώτη φάση λοιπόν πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δυο αυτές παράμετροι. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται μια κάποια αυτάρκεια, ώστε το σωματείο να λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη και με τα χρήματα από το ποσοστό της ΠΑΕ θα μπορούν να καλύπτονται τα χρέη του παρελθόντος, ώστε μέσα σε μια τριετία τετραετία να εξοφληθούν αφού συμφωνηθούν ρυθμίσεις με κούρεμα των χρεών.

Παράλληλα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να αποδομηθεί το σύστημα λειτουργίας και διοίκησης του σωματείου, τόσο σε νοοτροπία, όσο και σε πρόσωπα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θα πρέπει να αλλάξουν και τα πρόσωπα και ο τρόπος σκέψης και διοίκησης. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να καταλάβει κανείς ότι όλο το εγχείρημα της ερασιτεχνικής έχει αποτύχει. Επί δεκαπέντε χρόνια σώρευε χρέη. Πρέπει να λειτουργήσει αυστηρά τεχνοκρατικά με νέα πρόσωπα.

Δηλαδή με νέα Διοίκηση.

Αυτό είναι αυτονόητο. Θα συμπλήρωνα με νέα πλήρως ενεργή Διοίκηση, με Διοίκηση στην οποία θα τρέχουν όλοι και όχι τρεις τέσσερις.

Αυτό μπορεί να προκύψει μόνο με Εκλογές και με αποδεδειγμένη πλήρη κι έμπρακτη στήριξη της Διοίκησης να προχωρήσει στην εξυγίανση. Αυτά που βιώνονται σήμερα είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας και πλέον που η εξυγίανση και ο οικονομικός εξορθολογισμός και η απόσβεση χρεών ήταν έννοιες άγνωστες.

Αυτά που αναφέρετε, γιατί δεν τα κάνατε εσείς; Εννοώ η διοίκησή σας που εκλέχτηκε στις τελευταίες εκλογές.

Κοιτάξτε, αυτό είναι όντως ένα σοβαρό θέμα. Η απάντηση θα ακουστεί πολύ απλοϊκή, αλλά είναι αληθινή πέρα για πέρα και εκεί συνίσταται και το λάθος μας.

Όλοι όσοι ενεπλάκημεν στη διοίκηση ήμασταν εντελώς νέοι στα της ΑΕΚ. Εγώ και ο κ. Κατσαδήμας, ήμασταν μεν δικηγόροι του Σωματείου, αλλά ούτε διοίκηση ασκήσαμε ποτέ, ούτε πρόσωπα και πράγματα γνωρίζαμε και κυρίως δεν γνωρίζαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν, ενεργούσαν και σκέφτονταν ορισμένα πρόσωπα. Αυτά μας πήρε χρόνο να τα αντιληφθούμε.

Θα πρέπει όμως να έρθει κανείς στη θέση μας για να δει τι αναλάβαμε με τη Διοίκηση και τι συνέβη στην πορεία των πραγμάτων για να καταλάβει και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, τι κάναμε τελικά και τι δεν κάναμε και για ποιους λόγους.

Πριν από ενάμισυ χρόνο παραλάβαμε το Σωματείο με οφειλές πάνω 10,5 εκ. ευρώ. Όλα όσα βιώνουμε σήμερα είναι οι συνέπειες της τελευταίας 15ετίας. Δεν είναι συνέπειες χθεσινών ή σημερινών λαθών. Παραλάβαμε προσωπικό απλήρωτο εννιά μισθούς, παραλάβαμε γραφεία με πάνω από 20 απλήρωτα ενοίκια και με μία απόφαση έξωσης να υπάρχει επί ένα χρόνο πριν και έναν ιδιοκτήτη να εισπράττει μόνο υποσχέσεις, παραλάβαμε απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, οφειλές προς ΙΚΑ και Εφορία της τάξεως των 150.000 € περίπου, οφειλή του γυναικείου βόλεϊ της τάξεως των 100.000 € περίπου και οφειλές των προηγούμενων περιόδων ύψους περίπου 150.000 €, παραλάβαμε ανδρικό βόλεϊ, χάντμπολ, στίβο σχεδόν απλήρωτα. Παραλάβαμε οφειλές προς ταξιδιωτικά γραφεία, ιατρικά κέντρα, εταιρίες ένδυσης, ιατροφαρμακευτικά υλικά και γενικά προς προμηθευτές και τρίτους και παραλάβαμε και απαιτήσεις κατασκευαστικών και μελετητικών εταιριών που αφορούν την εγκληματική κατεδάφιση του Ν.ΓΚΟΥΜΑΣ και του Γ.ΜΟΣΧΟΣ της τάξεως των 4.500.000 € περίπου. Και βέβαια παραλάβαμε και οφειλές του ΤΑΠ ΑΕΚ που βαρύνουν και το Σωματείο, που με τα έξοδα και τους τόκους υπερημερίας αγγίζουν το 1.000.000 €.

Υπό αυτές τις συνθήκες το να κατορθώσουμε, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, είτε μέσω δικαστικών ενεργειών, είτε μέσω συμβιβασμών, να έχουμε εξαλείψει 5.000.000 €, νομίζω ότι είναι ένα μικρό θαύμα. Αυτά δεν έγιναν με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτά έγιναν με δικαστικές και εξώδικες ενέργειες και με πολλά έξοδα. Και κυρίως χωρίς ουσιαστικά έσοδα.

Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάστηκε πολύς κόπος και τρέξιμο από πολύ λίγους συγκεκριμένους ανθρώπους. Ελάχιστοι μας προσέγγισαν να μας βοηθήσουν. Κάποιοι περιορίστηκαν στον εσωτερικό πόλεμο και στην λασπολογία. Έτσι έχουν μάθει όλα αυτά τα χρόνια. Λες και δεν θα βοηθούσαν την Α.Ε.Κ. αλλά τα πρόσωπα της Διοίκησης. Το Σωματείο, έχει πλέον μειωμένο το παθητικό του κατά 5.000.000 €, ίδρυσε επί Διοικήσεως μας δύο νέες καθαρές από χρέη ΠΑΕ και ΚΑΕ και έγινε μια τεράστια προσπάθεια πέρυσι στο ΤΑΠ που απέφερε και το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του τμήματος. Και παράλληλα έγιναν τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση του ονείρου της κατασκευής του ποδοσφαιρικού μας γηπέδου. Έστω και με αναγκαστικό τρόπο στεγαστήκαμε σε οικονομικότερα γραφεία, καταφέραμε να τρέξουμε την καθημερινότητα των αναγκών του σωματείου με την βοήθεια κάποιων ατόμων χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά το σωματείο, περιορίσαμε σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά δηλαδή.

Ασφαλώς και έγιναν και λάθη και άστοχες επιλογές, αλλά αυτό είναι λογικό όταν δραστηριοποιείται για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης Ερασιτεχνικής αλλά και Μπασκετικής Α.Ε.Κ. μονοψήφιος αριθμός ατόμων. Δεν μπορέσαμε να στηρίξουμε οικονομικά όσο θα θέλαμε τα λιγότερο εμπορικά τμήματα του σωματείου, αλλά από ένα σημείο και μετά, δεν υπήρχε σχεδόν καμία οικονομική βοήθεια. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως έγιναν λάθη στον σχεδιασμό του τμήματος του αντρικού βόλεϊ την φετινή μόνο χρονιά. Θα έπρεπε να είχαμε προβεί σε πιο άμεσες ενέργειες για την μείωση των λειτουργικών εξόδων του Σωματείου για να προλαβαίναμε καταστάσεις που έπληξαν το κύρος του Σωματείου, να ενεργοποιούσαμε την πλατιά μάζα του κόσμου της Α.Ε.Κ. με το να είναι ενεργό και ταμειακώς εντάξει μέλος σε αυτό, αλλά και να προχωρήσουμε στον μεγάλο στόχο της κεντρικής διαχείρισης εσόδων και εξόδων του Σωματείου, ένας στόχος που θα έλυνε πολλά μικροπροβλήματα στην καθημερινότητα του Σωματείου.

Παράλληλα οφείλει ο καθένας που αξιολογεί να εκτιμήσει και ότι την τελευταία εξαετία ασχολούμαστε αμισθί με τα νομικά ζητήματα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ μαζί με τον κύριο Κατσαδήμα και έχουμε τρέξει όλα αυτά τα χρόνια τις υποθέσεις της ΑΕΚ. Για αυτήν την παροχή υπηρεσιών ο οποιοδήποτε δικηγόρος θα ελάμβανε όλα αυτά τα χρόνια αμοιβή πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά εμείς όχι μόνο δεν πήραμε ποτέ ούτε ένα ευρώ, αλλά αντιθέτως έχουμε καταβάλει πολλάκις και τα δικαστικά έξοδα.

Αυτοί που μας κατηγορούν λοιπόν για την οικονομική κατάσταση του Σωματείου, ας σκεφτούν απλώς ότι όλα τα χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία για να μην παρεξηγηθώ, το Σωματείο κάθε χρόνο εισέπραττε από την ΠΑΕ μεγάλα ποσά (περίπου από 500.000 έως 800.000 ευρώ ετησίως), εντούτοις συνέχιζε να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα με συνέπεια τον τελευταίο 1.5 χρόνο όταν είχε πολύ πιο περιορισμένα έσοδα από την ΠΑΕ (90.000 πέρυσι και μέχρι σήμερα περίπου 162.000 ευρώ). Παράλληλα ας αναρωτηθούν τι έπραξαν αυτοί που κατηγορούν ως διοικητικοί ή εξωδιοικητικοί παράγοντες ή στελέχη του Σωματείου και πως δημιουργήθηκε η σημερινή «προίκα» του Σωματείου.

Keywords
αλεξιου, football league, ΑΕΚ, λύση, εκλογες, νέα, σθεναρή, ηνία, ικα, αθηνα, εσαπ, αποδειξεις, καε, γνώμονα, δεη, οτε, εεα, ξιφασκία, σημαίνει, ΦΠΑ, εισιτήρια, οφείλεται, league, ελλαδα, υγιή, κουρεμα, ευδαπ, οφειλή, ταπ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διακοπες δεη, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, μειωση μισθων, εκλογες 2012, 600 δις, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, δεη πληρωμη, αποτελεσματα, τι σημαινει, βγαινουν, αμοιβες, ξιφασκία, ηνία, αλφα, γνωμη, δουλεια, εθνικη, εν λευκω, εργασια, ευδαπ, εφορια, θεμα, καθημερινη, μπασκετ, ονοματα, πορος, σημερινη, σωτηρια, ταξιδιωτικα γραφεια, τυχη, αγωνες, αθροισμα, απλα, ατυχια, βητα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινονται, γνώμονα, γραφεια, διαστημα, δημοσιο, δειτε, διοικηση, δικη, δειχνει, δωσει, εγινε, εγχειρημα, εεα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, ενημερωση, ενσημα, εξοδα, επρεπε, εσαπ, ευθυνη, ζημια, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, θαυμα, εικονα, καε, λαθη, λαθος, λεφτα, λύση, λογο, μαζα, μηνες, μισθος, μηδεν, μειωση, μικρο, νοοτροπια, ξερετε, παντα, ουσιαστικα, οφείλεται, παιδια, παμε, ποδοσφαιρο, προβληματα, πυγμαχια, ρυθμισεις, σιγουρος, συγκεκριμενα, σθεναρή, σωματειο, ταπ, τμημα, τρεξιμο, υλοποιηση, φυσικα, χερι, χαντμπολ, οφειλή, αγωνας, βηματα, ειπαμε, football league, ιατρικα, league, μπροστα, ομαδες, σημαίνει, σωστος, θελω να, θεματα, υλικα, χερια
Τυχαία Θέματα