Βρέθηκε «νέα Γη» στο διάστημα

19:36 2/2/2012 - Πηγή: AEK365

Ένας τέταρτος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι «δυνητικά κατοικήσιμος».

«Ο συγκεκριμένος πλανήτης, βραχώδης, είναι ο νέος καλύτερος υποψήφιος για να διατηρεί το νερό υγρό στην επιφάνειά του και ίσως να φιλοξενεί τη ζωή όπως εμείς τη γνωρίζουμε», ανέφερε ο Γκιγέμ Ανγκλάντα-Εσκουντέ, ο υπεύθυνος της ομάδας αυτής που εργαζόταν στο Carnegie Institution for Science στην Ουάσινγκτον.

Ο πλανήτης με το όνομα GJ 667Cc είναι σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που έχει ονομαστεί GJ 667C και

βρίσκεται σχεδόν 22 έτη φωτός από τη Γη, δλδ 208 δισεκατομμύρια χλμ.

Η περιστροφή του γύρω από το αστέρι του διαρκεί περίπου 28 μέρες και έχει ελάχιστη μάζα 4,5 φορές εκείνης της Γης, είναι δηλαδή περίπου 50% πιο ογκώδης από το δικό μας πλανήτη.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε μια τροχιά που τον τοποθετεί σε μια απόσταση από το αστέρι του εντός «μιας κατοικήσιμης ζώνης», όπου οι θερμοκρασίες δεν είναι ούτε υπερβολικά υψηλές ούτε υπερβολικά χαμηλές, επιτρέποντας στο νερό να παραμείνει υγρό στην επιφάνεια.

Οι ερευνητές πιστεύουν σύμφωνα με ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν ίσως ακόμα και τρεις ακόμα εξωπλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το ίδιο αστέρι. Το αστέρι αυτό ανήκει σε ένα αστρικό σύστημα που περιλαμβάνει συνολικά τρία αστέρια.

Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι πλανήτες εν δυνάμει κατοικήσιμοι μπορούν να σχηματιστούν σε μια μεγαλύτερη ποικιλία περιβαλλόντων σε σχέση με αυτό που πιστευόταν μέχρι σήμερα, επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της επιθεώρησης Lettres du Journal d' Astrophysique και στην ηλεκτρονική διεύθυνση arxiv.org/archive/astro-ph.

Keywords
Τυχαία Θέματα