Πατέρας και βετεράνος του Αφγανιστάν το θύμα της επίθεσης στο Λονδίνο

21:50 23/5/2013 - Πηγή: AEK365

Βετεράνος του Αφγανιστάν ήταν ο 25χρονος στρατιωτικός Λι Ρίγκμπι που δολοφονήθηκε άγρια από δύο άνδρες την Τετάρτη στο Λονδίνο, ένα περιστατικό που ξύπνησε μνήμες τρομοκρατίας στη Βρετανία.

Για την δολοφονία, που έγινε κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου, έξω από το στρατόπεδο του Πυροβολικού, στο προάστιο Γούλγουιτς του Λονδίνου, κρατούνται τραυματισμένοι από τις βρετανικές Αρχές δύο άνδρες, αμφότεροι νιγηριανής καταγωγής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ένα τουλάχιστον όνομα, αυτό του Μάικλ Αντελομπάτζο, να είναι γνώριμο στις υπηρεσίες

ασφαλείας.

Ο Ρίγκμπι, ήταν από το Μάντσεστερ και όπως έγινε επίσης γνωστό η πρώτη του αποστολή ήταν ως πυροβολητής στη βρετανική στρατιωτική βάση της Δεκέλειας στην Κύπρο ενώ τους τελευταίους μήνες εργαζόταν στο στρατολογικό γραφείο του Λονδίνου.Είχε υπηρετήσει επίσης και στη Γερμανία. Είχε ένα γιο δύο ετών.

Την ώρα της επίθεσης δεν φορούσε στολή, φορούσε όμως ένα μπλουζάκι που έγραφε «Βοήθεια για τους ήρωες», μιας οργάνωσης που ενισχύει τους βετεράνους των πρόσφατων πολέμων.

Σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση, ένας από τους δράστες, μάλλον ο Αντελομπάτζο, κρατώντας ματωμένα μαχαίρια στα χέρια του, κάλεσε τους περαστικούς να τον καταγράψουν σε βίντεο. «Δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς» έλεγε και μιλούσε για εκδίκηση με αφορμή δολοφονίες από βρετανούς στρατιώτες.

Οι δύο άνδρες, για άγνωστους λόγους, δεν έφυγαν καθόλου από το σημείο της επίθεσης. Το ασθενοφόρο έφτασε σε εννιά λεπτά και οι αστυνομικοί σε 14, και ως τότε οι δύο παρέμειναν εκεί μιλώντας με περαστικούς, χωρίς ως φαίνεται να τους απειλούν.

Στο μεταξύ, άλλοι δύο ύποπτοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα,29 χρόνων, συνελήφθησαν από τη βρετανική αστυνομία με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη διάπραξη ανθρωποκτονίας, στο πλαίσιο των ερευνών για το φόνο του στρατιώτη.

Σε σχέση με την επίθεση, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξήγησε ότι η τρομοκρατική επίθεση ήταν «αποκλειστικά ευθύνη» των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για «μοναχικούς λύκους», άτομα που δεν σχετίζονται με οργάνωση και δρουν αυτόνομα. Η επίθεση, πρόσθεσε, «είναι μια προδοσία του ισλάμ και των μουσουλμανικών κοινοτήτων που δίνουν τόσο πολλά στη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα