Τσουρτσίνοφ:«Η Ρωσία θέλει να προσαρτήσει τα εδάφη μας»

23:39 28/2/2014 - Πηγή: AEK365

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις», τη στιγμή που τελούν υπό κατάληψη ενόπλων τα αεροδρόμια της Κριμαίας και πληροφορίες θέλουν 2.000 Ρώσους στρατιώτες να έχουν μεταφερθεί με μεταγωγικά στην περιοχή.

«Προκαλούν σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν εδάφη», ανέφερε ο Τσουρτσίνοφ.

«Η Ρωσία έχει στείλει δυνάμεις στην Κριμαία. Εφαρμόζουν σενάριο αντίστοιχο με την Αμπχαζία,

όπου έχοντας πυροδοτήσει στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής.

«Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία» δήλωσε ο Τουρτσίνοφ, καταγγέλλοντας ότι η Ρωσία όχι μόνο κατέλαβε το Κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας, 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σήμερα παρακολουθούμε εισβολή του ρωσικού στρατού. Ο εναέριος χώρος [της Κριμαίας] έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

Το Κρεμλίνο αρνείται ανάμειξη στην κατάληψη των αεροδρομίων, όμως την ίδια στιγμή μοιράζει ρωσικά διαβατήρια στις διαβόητες μονάδες καταστολής Μπερκούτ που διαλύθηκαν από τη νέα φιλοευρωπαϊκή ηγεσία, και στη Δούμα κατατίθενται νομοσχέδια που διευκολύνουν την ενσωμάτωση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Καθώς η ανησυχία διεθνώς εντείνεται για τον κίνδυνο διαμελισμού της Ουκρανίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών, με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ να διαμηνύει: «Είμαστε αρκετοί ισχυροί για να αμυνθούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα