Τσίπρας: Αν η Ελλάδα γίνει Ιφιγένεια, θα έχουμε θύελλες

15:31 9/2/2015 - Πηγή: AEK365

Την δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και την σημασία του να παραμείνει εντός Ευρωζώνης επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν έπειτα από την συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βιέννη.
Ο έλληνας πρωθυπουργός που δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την συζήτηση, σε δηλώσεις του τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησής του είναι εφικτό και δεν υπάρχει πρόθεση ρήξης με τους εταίρους.

«Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Η εκτέλεση της Ιφιγένειας θα σπείρει θύελλες», ανέφερε με νόημα.

Φάιμαν: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Ο κ. Φάιμαν ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τόνισε ότι «Συζητήσαμε, είχαμε και μια διαζώσης επαφή, είχαμε τηλεφωνηθεί στο παρελθόν». Οι σχέσεις Ελλάδας και Αυστρίας ήταν πάντα στενές, σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο κοινός μας στόχος είναι τα μέλη να παραμένουν στην Ευρωζώνη και εμείς θέλουμε ένα κοινό νόμισμα ισχυρό για όλα τα μέλη. Σκοπός είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να υπάρξουν κοινές λύσεις. Πρέπει όμως να τηρεί κανείς τις δεσμεύσεις του».
Θέλουμε επενδύσεις, ασφάλεια αλλά αποδεχόμαστε ότι υπάρχει και ένας νέος δρόμος στην ΕΕ, όπως αυτός της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, σημείωσε.
Ο Καγκελάριος υπογράμμισε, «Ποιος είναι ο νέος δρόμος; Μιλάμε πρώτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να υπάρχουν επενδύσεις. Κανένας προύπολογισμός δεν μπορει να λειτουργήσει αν δεν είναι αποτελεσματικό το δημόσιο. Πρέπει όμως να μπορεί κανείς να βασιστεί σε ένα κράτος δικαίου. Εδώ υπάρχουν ανάγκες, και δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνει μόνο ο έλληνας πρωθυπουργός, είναι κοινή ευρωπαική υποχρέωση».
Δεν μπορεί κανεις να σώζει τις τράπεζες και ταυτόχρονα αυτή η δύναμη να μην στρέφεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τόνισε.

Τσίπρας: Συμφωνήσαμε σε βασικά θέματα
Ο έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συζήτηση. «Εκτός από την Ελλάδα και εγώ προσωπικά διαπιστώνω ότι βρίσκω έναν καινούργιο φίλο, να βοηθήσει στο να βρούμε λύση για το κοινό μέλλον της ΕΕ. Όσοι επενδύουν στην αποτυχία θα πέσουν πολύ σύντομα έξω, παίζουν με τη φωτιά και τον κίνδυνο της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «Συμφωνήσαμε σε βασικά θέματα στα οποία πρέπει να καταλήξει η Ευρώπη για να επανέλθει η κοινωνική συνοχή. Η Αυστρία είναι μια χώρα με κουλτούρα δημοσιονομικής σταθερότητας»
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την άρση του προσωρινού αδιεξόδου και στη συνέχεια ενός νέου τετραετούς προγράμματος που θα έχουμε σύντομα έτοιμο και θα θέσουμε σε διαβούλευση με τους εταίρους.
Το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της. Περιλαμβάνει μια αναγκαία ενδιάμεση συμφωνία, διευκρίνισε, σε ένα πρόγραμμα- γέφυρα με ισχύ από τις 28 φεβρουαρίου έως την 1η Ιουλίου.

«Πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους»
«Η Ελλάδα θα αποκτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο ώστε να ξεκινήσουμε την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να πετύχουμε την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα αλλά και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό». Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με τον παρελθόν της χώρας, εξήγησε.
«Η ιστορία της ΕΕ είναι μια ιστορία διαφωνιών, συγκρούσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Ετσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο γιατί πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη με τους εταίρους, αλλά να δουλέψουμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε κοινό ευρωπαϊκό μέλλον με κοινωνική συνοχη, αλληλεγγύη, ευημερία.
Η κρίση δεν είναι ελληνικη ιδιαιτερότητα, είναι ευρωπαϊκή, αφορά όλους μας, γιατί η Ευρωζώνη παραμένει σε συνθήκες στασιμότητας και αποπληθωρισμού. Άρα σε αυτήν την κοινή ευρωπαϊκή κρίση χρειάζεται κοινή ευρωπαΪκή λύση. Όλοι έχουμε συμφέρον για συμφωνία, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει. Το να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση θα σημάνει την αρχή του τέλους της σε όλη την Ευρώπη. Για αυτό και είμαι εξαιρετικα αισιόδοξος».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «Η εκτέλεση της Ιφιγένειας, όχι μόνο δεν θα φέρει ούριο άνεμο στα πανιά της Ευρωζώνης, αντιθέτως θα σπείρει θύελλες. Πρέπει να βρει κάποιος άλλους αρχαιοελληνικούς μύθους. Στην Ελλάδα με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε διαπράχτηκε μια Ύβρις. Και ήρθε η στιγμή η Υβρις αυτή να βρει τη Νέμεσις να βρει την τιμωρία».

Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφύγης- Λίστα Λαγκαρντ
«Έχουμε βάλει σαν στόχο να συνεργαστούμε με τους εταίρους προκειμένου να έχουμε άμεσα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής. Σήμερα δημοσιοποιήθηκαν νέα στοιχεία και προστέθηκαν νέα ονόματα στην ήδη υπάρχουσα λίστα Λαγκάρντ, η οποία έφτασε στα χέρια των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων πριν από αρκετά χρόνια, αλλά δεν υπήρξε η πολιτική βούληση της προηγούμενης κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών για να πιστοποιήσουν τις απώλειες του ελληνικού δημοσίου.
Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη, να συγκρουστεί με την ολογαρχία που φοροδιαγεύγει και θέλουμε τη βοήθεια και των εταίρων για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αδικία. Από την πλευρά του αυστριακού Καγκελαρίου βρήκα τεράστια υποστήριξη στη μάχη κατά της διαφθοράς και πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε και σε διμερές επίπεδο για την αντιμετώπιση τη φοροδιαφυγής» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα