Τρέξτε να σώσετε την πρώτη κατοικία

19:24 10/1/2014 - Πηγή: AEK365

Οδηγίες προς... ναυτιλλομένους για το τσουνάμι των πλειστηριασμών, που είναι προ των πυλών, εξέδωσε η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς όσοι δανειολήπτες θέλουν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, πρέπει να σπεύσουν άμεσα, καθώς οι ημερομηνίες για την κατάθεση των δικαιολογητικών, που θα καταδεικνύουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, είναι ασφυκτικές, ήτοι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος για την αναστολή των πλειστηριασμών,

οι περισσότεροι δανειολήπτες πρέπει να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους. Πιο συγκεκριμένα, ο περίφημος νόμος 4224/2013 προβλέπει ότι από 01/01/2014 και μέχρι 31/12/2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μόνο στην κύρια κατοικία, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ισχύοντα, ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ότι πληροί τις προϋποθέσεις σε κάθε δανειστή του, μέχρι 31 του τρέχοντος μήνα ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση. Εφόσον η δήλωση δεν κατατεθεί στις προαναφερθείσες προθεσμίες, δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού για τον οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή.

Να σημειωθεί ότι στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν απ' την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Η κίνηση όλων αυτών των διαδικασιών στην πράξη κάθε άλλο παρά απλή αποδεικνύεται. Η διευθύντρια και νομικός της ΕΚΠΟΙΖΩ, Π. Καλαποθαράκου, δηλώνει στη «Ε» ότι ήδη υπάρχουν καταγγελίες πως οι τράπεζες ζητούν από το δανειολήπτη από 5 έως επτά ευρώ για κάθε σελίδα της κίνησης των λογαριασμών! Κι αυτό είναι η καλή περίπτωση: «Οσοι δανειολήπτες πήγαν στις τράπεζες, αυτές παρέλαβαν δηλώσεις, αλλά οι περισσότεροι υπάλληλοι δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημέρωση για την εφαρμογή του νόμου. Δεν έχουν παραλάβει κάποια εγκύκλιο ή ενημέρωση για το τι και πώς θα πράξουν. Δεν στηρίζουν, δηλαδή, ούτε το νόμο που έφτιαξαν».

Οσον αφορά τώρα στους δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο με βάση το Νόμο Κατσέλη (Ν.3869/2010), δεν χρειάζεται να κάνουν χρήση του νέου νόμου για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.

Τέλος, η οργάνωση παροτρύνει τους πολίτες, που χρειάζονται ακόμη πιο λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με την ένταξή τους στο νέο νόμο, να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της οργάνωσης (www.ekpizo.gr), να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τα μέλη της ή ακόμη και και να επισκεφτούν τα γραφεία της.

Οι απαιτούμενες προϋποθέσεις

Βάσει των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, η προστασία υπάρχει εφόσον το ακίνητο έχει αντικειμενική αξία κάτω από 200 χιλιάδες ευρώ, ενώ η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία του ενδιαφερόμενου δανειολήπτη έχει αξία κάτω από 270 χιλιάδες ευρώ. Επιπροσθέτως, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα πρέπει επίσης να είναι κάτω από 35 χιλιάδες ευρώ, και εφόσον πραγματοποιούνται ορισμένες ελάχιστες καταβολές σε όλους τους δανειστές.
Πηγή: enet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα