Το σολάριουμ υπεύθυνο για 170.000 καρκίνους του δέρματος

20:22 3/10/2012 - Πηγή: AEK365

Τουλάχιστον 170.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος οφείλονται κάθε χρόνο στο σολάριουμ, σύμφωνα με νέα μετα-ανάλυση μελετών που φέρει ελληνική «υπογραφή» και η οποία δημοσιεύθηκε online στην έγκριτη επιθεώρηση «British Medical Journal».

Η χρήση σολάριουμ έστω και για μια φορά αυξάνει κατά 29% τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου και συγκεκριμένα βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με τη μη χρήση. Παράλληλα όσοι κάνουν χρήση σολάριουμ έχουν 67% μεγαλύτερες

πιθανότητες να αναπτύξουν ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα στο δέρμα (μορφή πιο σοβαρή από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα), όπως εξήγησε η κυρία Ελένη Λινού, επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης η οποία βασίστηκε σε ανάλυση 12 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν 80.000 άτομα από έξι χώρες.

Τα ποσοστά αυτά μαρτυρούν ότι το σολάριουμ ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων του δέρματος εκτός του μελανώματος, σύμφωνα με τον Τόμας Γκλιν, διευθυντή στο τμήμα επιστήμης του καρκίνου της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο.

Όπως μάλιστα επεσήμανε η κυρία Λινού τα άτομα που ξεκινούν το σολάριουμ πριν από την ηλικία των 25 ετών εμφανίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα. Η Ελληνίδα ερευνήτρια προσέθεσε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το σολάριουμ και με το κακόηθες μελάνωμα, την πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου του δέρματος.

Πέρυσι η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε τη χρήση σολάριουμ από ανηλίκους ενώ η Βραζιλία έκανε ένα πολύ πιο δραστικό βήμα απαγορεύοντας πλήρως το σολάριουμ σε ολόκληρη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα