Το προφίλ του Φωκικού

13:00 18/8/2014 - Πηγή: AEK365

Ο Φωκικός Άμφισσας είναι ο αντίπαλος της ΑΕΚ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου. Θεωρείται ο σπουδαιότερος επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος του νομού Φωκίδας, ο σπουδαιότερος από πλευράς διακρίσεων. Επίσημα χρώματα είναι τα κυανό και το λευκό εναλλακτικά το ερυθρό και έμβλημά του ένας κλάδο ελαίας (που συμβολίζει την περιοχή, με την πλούσια παραγωγή ελαιόλαδου) ο οποίος "στεφανώνει" συμβολικά μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Η προϊστορία του ξεκινά στα 1928 όταν πρωτοδημιουργήθηκε ως "Παναμφισσαϊκός". Ιδρυτές της ομάδας είναι οι γιατροί

Χαράλαμπος Λαλαούνης, Τάκης Λύτρας και οι αδελφοί Λεωνίδας Δενιόζος, Κώστας Δενιόζος, Ιωάννης Δενιόζος. Πρώτος ευεργέτης της ομάδας ήταν ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός ο οποίος δώρισε μεγάλο χρηματικό ποσό. Ο ποιητής ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την περιοχή, οργανώνοντας τις Δελφικές Εορτές και έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για τον νεοϊδρυθέντα σύλλογο. Μάλιστα, προς τιμήν του, ένας δρόμος πλησίον του Σταδίου Άμφισσας φέρει έκτοτε το όνομά του. Το πρώτο καταγεγραμμένο παιχνίδι της ομάδας λαμβάνει χώρα στην Άμφισσα στίς 3 Μαΐου του 1931 εναντίον της Ένωσης Ιτέας (πρόγονος του Αστέρα Ιτέας). Τέσσερα έτη αργότερα (2 Αυγούστου του 1932) ο σύλλογος αναγνωρίσθηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. Στις 15 Μαΐου του 1952 η ομάδα μετονομάστηκε σε "Αμφισσαϊκός". Τις αγωνιστικές περιόδους 1961-1962 και 1962-63 έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Στις 18 Νοεμβρίου του 1964 ο Αμφισσαϊκός μετονομάστηκε επίσημα σε "Α.Σ. Φωκικός".

Πέρσι ο Φωκικός αγωνίστηκε στη Β' Εθνική όπου με καλή πορεία πήρε την ένατη θέση με 36 βαθμούς. Σώθηκε άνετα και πάλεψε για τη συμμετοχή του στα πλέι-οφ. Στο Κύπελλο απέκλεισε αρχικά στην παράταση τον Αχαρναϊκό με 2-1 και στη συνέχεια βρέθηκε αντίπαλος με τον Ολυμπιακό. Έχασε με 5-1 στο Καραϊσκάκη και με 5-3 στην Άμιφσσα. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει στο ρόστερ της αρκετούς νεαρούς παίκτες αλλά και πολλούς ξένους. Προπονητής είναι ο Γιώργος Μαραντάς που ανέλαβε την ομάδα στα τέλη Ιουλίου. Έχει κάνει πολλές μεταγραφές ανανεώνοντας την ομάδα και πριν λίγες μέρες ηττήθηκε με 2-0 από τον Παναιγιάλειο σε φιλικό δείχνοντας ότι θέλει πολλή δουλειά για να δέσει.

Το ρόστερ του Φωκικού για τη σεζόν 2014-2015 όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα είναι :

Προπονητής : Γιώργος Μαραντάς

Τερματοφύλακες : Αθανάσιος Γκιμούσης, Σεραφείμ Γιαννίκογλου

Αμυντικοί : Ταξιάρχης Κυριακής, Γιάννης Πεχλιβανόπουλος, Πιερ Καλαγκάνης, Ηλίας Σωρόκος, Mikheil Simonyan, Νίκος Σταματέρης, Δημήτρης Χόρτσα, Σταύρος Μανάλης

Μέσοι : Νεκτάριος Σκαρίμπας, Γιάννης Πολυχρονάκης, Ευθύμης Ζαχαρόπουλος, Ορέστης Λέσσης, Νίκος Μουστάκης, Γιάννης Καζαντζίδης

Επιθετικοί : Σταύρος Γεωργουσόπουλος, Eric Warden, Θανάσης Καραμπελούσης

Keywords
Τυχαία Θέματα