Το ντεμπούτο του Γιόχανσον

12:54 12/1/2015 - Πηγή: AEK365

Στο ματς με τον Ατρόμητο, την περασμένη Πέμπτη, πέρασε ως αλλαγή αλλά συμπεράσματα δεν μπορούσαν να βγουν. Χθες, ξεκίνησε στο βασικό σχήμα και για τα 60 λεπτά που αγωνίστηκε άφησε ένα πρώτο δείγμα γραφής των ικανοτήτων του και των λόγων που η ΑΕΚ οδηγήθηκε στην απόφαση να απορρίψει την περίπτωση του Κώστα Κατσουράνη και να επενδύσει στον Γιάκομπ Γιόχανσον. Ο Σουηδός έκανε ντεμπούτο στο βασικό σχήμα και το aek365

καταγράφει όλα όσα είδε από τον διεθνή άσο.

Παρ'ότι η Ενωση δεν δέχθηκε σε κανένα σημείο του ματς πίεση από τον αντίπαλο, κάτι που δεν βοήθησε τον Γιόχανσον να αναδείξει τα ανασταλτικά του στοιχεία, που είναι και το βασικό του προσόν, κατάφερε να παρουσιάσει το άλλο... πρόσωπό του. Του ποδοσφαιριστή-κολόνα στη μεσαία γραμμή.

Ψηλός, για να γεμίζει τον χώρο του κέντρου, δυνατός, για να κερδίζει τις μονομαχίες, οξυδερκής για να παίζει γρήγορα τη μπάλα και ήρεμος, με «καθαρό» μυαλό, για να περνάει σωστά την πρώτη πάσα, ήταν μερικά από τα στοιχεία που είδαμε στο χθεσινό πρώτο ματς του Σουηδού με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Και αν κάτι ήταν που εντυπωσίασε και έκανε αίσθηση από την πρώτη κιόλας στιγμή που ακούμπησε τη μπάλα, είναι η πρόθεσή του να παίξει κάθετο παιχνίδι. Αντί να προτιμήσει την εύκολη πάσα, προκειμένου να... ξεφορτωθεί τη μπάλα από τα πόδια του, ο Σουηδός έβλεπε γήπεδο μπροστά και επέλεγε την κάθετη ή την παράλληλη, αλλά πάντα προωθημένη πάσα. Επίσης, δεν ήταν... μονόφθαλμος. Προσπαθούσε να μοιράσει παιχνίδι και από τις δύο πλευρές, κρίνοντας από πού θα πρέπει κάθε φορά να επιτεθεί η ΑΕΚ και δεν ήταν κολλημένος μόνο από τη μία.

Βεβαίως, δεν θα μπορούσαν να είναι όλα θετικά. Ηταν η πρώτη εμφάνιση, σε ένα εντελώς... ξένο πρωτάθλημα, με μακρά αποχή από την αγωνιστική δράση και με συμπαίκτες που έχει κάνει ελάχιστες προπονήσεις μαζί τους για να μπορέσει να «δέσει» κατευθείαν. Κάτι που επίσης φάνηκε στον χρόνο που αγωνίστηκε, αλλά και κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα αφού διορθώνεται άμεσα.

Μυαλό

Σπάνια άφηνε τη θέση του για να βγει μπροστά. Γνώριζε πως είναι πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης και κράταγε τις ανάσες του για τις ανάγκες της θέσης του. Επαιξε με μυαλό και δεν παρασυρόταν να βγει μπροστά, την στιγμή που έβρισκε συχνά χώρους. Το έκανε μόνο όταν έκρινε ότι η ομάδα του δεν κινδυνεύει.

Θέση

Εκανε ακριβώς αυτό για το οποίο αποκτήθηκε (σ.σ. ανασταλτικά είπαμε ότι δεν μπορεί να κριθεί). Επαιρνε την πρώτη πάσα και τη μοίραζε σωστά. Πρώτη σκέψη του να προωθήσει τη μπάλα, είτε κάθετα, είτε παράλληλα, αλλά πάντα μπροστά για να τρέξει η μπάλα. Μία φορά δοκίμασε μεγάλη μπαλιά και όλες οι υπόλοιπες ήταν σίγουρες, σε πόδια συμπαικτών του.

Δύναμη-Ταχύτητα
Βαρύ κορμί, αλλά όχι... δυσκίνητος. Η έλλειψη αγώνων τον επιβάρυνε περισσότερο, ωστόσο με τη δύναμή του κάλυψε πολλές φορές τις αδυναμίες του. Εμπαινε δυνατά στις φάσεις και όσες φορές βρέθηκε σώμα με σώμα με τον αντίπαλο, όλες βγήκε νικητής. Ακόμα και αν τα έβαζε με δύο αντιπάλους, κάτι που συνέβη τρεις φορές στο ματς.

Κεφάλι

Η ΑΕΚ έψαχνε τον παίκτη που με τον όγκο του και το ύψος του θα «γεμίσει» το κέντρο. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Γιόχανσον. Ο Σουηδός μία φορά χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το κεφάλι του, σε στημένη φάση, ωστόσο με το κορμί του και με τον τρόπο που έμπαινε στις φάσεις, έδειχνε πως είναι ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι.

Φυσική κατάσταση

Αντικαταστάθηκε στο 60' με σημάδια κόπωσης. Είναι κάτι απολύτως λογικό, αφού έχει να παίξει επίσημο ματς, από την 1η Νοέμβρη, ενώ ήρθε χωρίς... διακοπές (το καλοκαίρι υπήρξε κανονική αγωνιστική δράση στη Σουηδία). Πάντως, με την εικόνα του στο χθεσινό παιχνίδι, δείχνει πως του λείπει ο αγωνιστικός ρυθμός και όχι η φυσική κατάσταση, κάτι που διορθώνεται γρήγορα.

Τεχνική

Είναι ελάχιστα, ανά τον κόσμο, τα αμυντικά χαφ που κόβουν-ράβουν και παράλληλα είναι καλοί τεχνίτες. Ο Σουηδός ήταν σοβαρός, δεν χρειάστηκε πουθενά να κάνει κάποια περίτεχνη ενέργεια και με τον διασκελισμό του, μπορούσε να... αδειάσει τον αντίπαλο, χωρίς να κάνει επίδειξη υψηλής τεχνικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα