Το μοναδικό «δαχτυλίδι του Θησέα» για πρώτη φορά στο φως (ΦΩΤΟ)

15:25 13/1/2015 - Πηγή: AEK365

Τη δεκαετία του 1950 κατά τις εργασίες εκσκαφής που γίνονταν για την επέκταση του παλιού μουσείου της Ακρόπολης οι αρχαιολόγοι ήρθαν κατά τύχη μπροστά σε ένα ξεχωριστό εύρημα: Το χρυσό δαχτυλίδι του Θησέα.

Μέχρι τώρα το δαχτυλίδι φυλάσσονταν στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου, ωστόσο πλέον χάρη στη δράση «Αθέατο Μουσείο» το κοινό μπορεί να θαυμάσει την απαράμιλλη τέχνη του.

Στην επιφάνεια του δαχτυλιδιού απεικονίζεται η δημοφιλής μινωική σκηνή του άλματος πάνω από ταύρο (ταυροκαθάψια), ανάμεσα

σε ένα λιοντάρι και σε ένα δέντρο. Ζυγίζει 20 γραμμάρια και οι αρχαιολόγοι μετά από έρευνα το χρονολογούν στον 15ο αι. π.Χ. Το συγκεκριμένο σφραγιστικό δαχτυλίδι φαίνεται πως ανήκε σε άρχοντα της Αθήνας. Ο λόγος που ένας άρχοντας των Αθηνών φρούσε δαχτυλίδι που απεικονίζει μινωική σκηνή βρίσκεται στη μυθολογία. Σύμφωνα με την παράδοση της πόλης, ο πρώτος βασιλιάς - συνοικιστής των Αθηνών, ο Θησέας, καθυπόταξε την άγρια δύναμη του Μινώταυρου και του πανίσχυρου βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Έτσι η Αθήνα σταμάτησε να είναι υποταγμένη στην Κρήτη. Άλλος μύθος αναφέρει ότι ο ίδιος ο Μίνωας πέταξε το δαχτυλίδι στη θάλασσα προκαλώντας τον Θησέα να το βρει!

Η δράση «Αθέατο Μουσείο» έχει σκοπό να φέρει στο φως άγνωστες αρχαιότητες από τα σπλάχνα του μουσείου τα οποία θα προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα