Τα σενάρια για την απολογία και τη πιθανή τιμωρία της ΑΕΚ

14:47 10/1/2014 - Πηγή: AEK365

Το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ κάλεσε για την προσεχή Πέμπτη τα δύο σωματεία, βάσει της πειθαρχική δίωξης που άσκησε σε βάρος τους ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας για "εκτεταμένα επεισόδια".

Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα της ομοσπονδίας, οι προβλεπόμενες ποινές για την ΑΕΚ και το Αιγάλεω είναι 2 έως 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών, επειδή τα "εκτεταμένα επεισόδια" έλαβαν χώρα εντός του αγωνιστικού χώρου. Παράλληλα προβλέπεται

και κάποιο πρόστιμο. Το Αιγάλεω, εξάλλου, είναι υπότροπο, συνεπώς η ποινή του θα είναι αυξημένη.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση, είναι ότι για την ΑΕΚ υπάρχει και συμπληρωματική κλήση, που βασίζεται στα αναγραφόμενα στο φύλλο αγώνα και στην έκθεση του παρατηρητή, οι οποίοι και την "καίνε"! Η δεύτερη αυτή κλήση είναι για παραβάσεις του άρθρου 15 παράγραφος 3 γ', ε' και ζ', δηλαδή για ρίψεις αντικειμένων, "ιδιαίτερα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού", οι οποίες ρίψεις έχουν σαν αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του αγώνα.

Σύμφωνα με το εδάφιο γ', "εάν μετά την επανέναρξη του αγώνα επαναληφθούν οι ρίψεις αντικειμένων και υπάρξει εκ νέου προσωρινή διακοπή άνω των 15 λεπτών, τιμωρείται με ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές για 1 έως 2 αγωνιστικές" και φυσικά επιπλέον πρόστιμο.

Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τα σενάρια για την ΑΕΚ είναι τρία:

α) Να απορριφθεί η πειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα και να τιμωρηθεί μόνο για τη δεύτερη κλήση, δηλαδή για τις ρίψεις αντικειμένων. Άρα θα της επιβληθεί μόνο ποινή έδρας και όχι αφαίρεση βαθμών. Το σενάριο αυτό είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί.

β) Να τιμωρηθεί και για τις δύο πράξεις, άρα με μεγαλύτερη ποινή έδρας από 3 αγωνιστικές και φυσικά με αφαίρεση βαθμών. Και αυτό είναι δύσκολο αλλά διόλου απίθανο.

γ) Να κριθεί ένοχη και για τις δύο πράξεις, να θεωρηθεί όμως ως μία ενιαία και να υπάρξει -ως είθισται- συγχώνευση των ποινών. Δηλαδή 2-3 αγωνιστικές και αφαίρεση τριών βαθμών.

Αναλυτικά οι κλήσεις σε απολογία:

"Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, αφού έλαβε υπόψη της την από 08-01-2014 Πειθαρχική Δίωξη που ασκήθηκε από τον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα, καλεί τα σωματεία ΑΕΚ και Αιγάλεω σε γραπτή ή προφορική απολογία για την ΠΕΜΠΤΗ 16-01-2014 και ώρα 15.00 (γραφεία ΕΠΟ, Πάρκο Γουδή), βάσει των διατάξεων των άρθρων 1,2,3,14,15 παρ. 6 (περ.α και δ) και 26 παρ. 3, σε συνδ. με άρθρο 31 παρ. 2 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, για τη γηπεδούχο ομάδα (ΑΙΓΑΛΕΩ) και των διατάξεων των άρθρων 1,2,3,14,15 παρ. 6 περ. δ και 26 παρ. 3, σε συνδ. με άρθρο 31 παρ. 2 του ίδιου Πειθαρχικού Κώδικα για τη φιλοξενούμενη ομάδα (ΑΕΚ και 46 παρ. 2 του Δικονομικού Κανονισμού Λειτουργίας Πειθαρχικών Επιτροπών ΕΠΟ.

Επίσης, για την ίδια ημέρα και ώρα η ΠΕ/ΕΠΟ καλεί το σωματείο ΑΕΚ σε γραπτή ή προφορική απολογία (βάσει των αναγραφομένων στο Φ.Α. και στην έκθεση του παρατηρητή) για παράβαση του άρθρου 15 παρ. 3 περ. γ', ε' και ζ' σε συνδυασμό με το άρθρο 14 παρ. 1 και παρ. 2 του Π.Κ. της ΕΠΟ (αγώνας Γ' Εθνικής Αιγάλεω-ΑΕΚ στις 5/1/2014)".

Keywords
Τυχαία Θέματα