Τα... Όσκαρ του 2014

12:49 31/12/2014 - Πηγή: AEK365

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

Boyhood

Ένα αγόρι μεγαλώνει στο Τέξας και παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Τα προβλήματα των «μεγάλων», οι εξελίξεις και πώς επηρεάζουν το σχηματισμό του χαρακτήρα του. Το ταξίδι προς την ενηλικίωση μέσα από ένα εξαιρετικό φιλμ. Το πιο σπουδαίο μάλιστα είναι ότι ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λίνκλατερ είχε την υπομονή να κινηματογραφεί την ταινία επί 12 πραγματικά χρόνια και να παρακολουθεί τον μικρό πρωταγωνιστή, Ελάε Κολτράνε, από τα 5 του έως τα 18 του να ενηλικιώνεται μαζί με τον ήρωα της ταινίας.

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Μάικλ Κίτον - Birdman

Όχι δεν είναι μόνο ο Μπάτμαν. Μετά από χρόνια επιστρέφει και εντυπωσιάζει. Εξηντάρης πλέον ο Κίτον ουσιαστικά ερμηνεύει την ιστορία της ζωής του και δίνει ρεσιτάλ. Όλα συνηγορούν ότι θα το πάρει το αγαλματάκι.

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Εύα Γκριν - 300: Rise Of The Empire/Sin City: A Dame To Kill For

Τι άλλο να κάνει αυτό το κορίτσι; Τα έδωσε-έδειξε όλα και στα δύο φιλμ και ήταν το σημείο αναφοράς. Εντυπωσιακή σε κάθε είδους ερμηνεία, προικισμένη τόσο ως ηθοποιός όσο και ως γυναίκα.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Interstellar

Είτε το κατάλαβες, είτε όχι σίγουρα οι εικόνες που σου χάρισε ήταν εκπληκτικές. Ο Κρίστοφερ Νολαν έκανε εξαιρετική δουλειά. Τα υπόλοιπα ας τα κρίνει η... επιστήμη.

Nightcrawler

Μάλλον η ταινία-έκπληξη της χρονιάς. Λίγα λόγια και σταράτα, ψαγμένα πλάνα και μια ιστορία που σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό με τον Νταν Γκιλρόι να έχει δημιουργήσει ένα φιλμ που θα μείνει.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Gone Girl

Πολύ καλό αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο και δεν ξέρεις την τροπή. Όχι τόσο αν γνωρίζεις ήδη την ιδέα της Τζίλιαν Φλιν. Ταινία που έκανε δικαιολογημένα γκελ στο κόσμο και, για να τα λέμε όλα, είχε και το συν» της Έμιλι Ραταϊκόφσκι.

Kajaki

Βασισμένο σε αληθινά περιστατικά το φιλμ αφηγείται την ιστορία μια ομάδας Βρετανών στρατιωτών που προσπαθεί να υπερασπιστεί ένα φράγμα και να επιβιώσει. Η αδικία του πολέμου και η παράνοια του στρατιωτικού πρωτοκόλλου σε όλο της το μεγαλείο.

Foxcatcher

Ο Στιβ Καρέλ όχι μόνο παίζει δραματικό ρόλο αλλά είναι και εξαιρετικός. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία ο Καρέλ ενσαρκώνει τον πολυεκατομμυριούχο Τζον Ντι Ποντ. Ένας παρανοϊκός που έφτασε στα άκρα έχοντας ως ασπίδα το χρήμα.

The Imitation Game

Η αληθινή ιστορία του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ με τον Άλαν Κούμπερμπατς σε μια εκπληκτική ερμηνεία. Ο αγώνας για να σπάσει ο κώδικας «Ενίγκμα» των Ναζί και η προσωπική ιστορία του Τούρινγκ.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Lucy

Ο μαέστρος Λικ Μπεσόν επιχειρεί να «πιάσει» το αδιανόητο. Αν τελικά δεν χρησιμοποιούμε το 100% του εγκεφάλου μας, τι θα συνέβαινε αν τα καταφέρναμε; Ισορροπεί ανάμεσα στη φιλοσοφία και στα φιλμ του Τσάκι Τσαν χωρίς ευτυχώς να γλιστρήσει προς τη δεύτερη κατεύθυνση.

Snowpiercer

Εκπληκτική ιδέα που δεν εκτελέστηκε όπως της άξιζε. Παρ' όλα αυτά πρέπει να της δώσετε μια ευκαιρία. Μια ολόκληρη κοινωνία μέσα σε ένα κινούμενο τρένο. Ψυχαγωγική μέχρι το τέλος θα μπορούσε να είναι όμως κάτι παραπάνω.

'71

Κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Μπέλφαστ το 1971 ένας Βρετανός στρατιώτης αποκόπτεται από τη μονάδα του και προσπαθεί να επιβιώσει. Δυνατή ταινία για μια σκοτεινή περίοδο στο Νησί.

Whiplash

Όσοι αγαπούν τη μουσική θα τη λατρέψουν (οι ντράμερ θα παρανοήσουν). Οι ανορθόδοξοι μέθοδοι ενός καθηγητή που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ευγενικός ώστε να ανασύρει το ταλέντο ενός νεαρού ντράμερ που κινδυνεύει να χαθεί στην μετριότητα.

Calvary

Μέσα από μια ιστορία τοπικής κοινωνίας η ταινία καταπιάνεται με το τεράστιο πρόβλημα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Εκκλησίας. Μεγάλη ερμηνεία από τον Μπρένταν Γκλίσον.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ

Ida

Σε ασπρόμαυρο φόντο και πλάνα υψηλής αισθητικής το Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι ξεχώρισε μέσα στη χρονιά. Ένα ταξίδι με αποκαλύψεις και αντιφάσεις στην μεταπολεμική Πολωνία.

Leviathan

Μια κυνική σάτιρα για τη σύγχρονη Ρωσία. Η διαφθορά και η υποκρισία στην κοινωνία της χώρας παρουσιάζεται μέσα από τον αγώνα ενός μεσήλικα να κρατήσει το σπίτι του.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΗΝΙΚΑ

The Grand Budapest Hotel

Αν δεν έχεις ξαναδεί Γουές Άντερσον ίσως να το χαρακτηρίσεις και φιλμ της χρονιάς. Αν έχεις εμπειρία στις ταινίες του Αμερικάνου απλά θα πιστοποιήσεις ότι αυτό που κάνει μόνο αυτός, το κάνει εξαιρετικά.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz

Η σκληρότητα του συστήματος σε όλο το της το μεγαλείο. Η ιστορία μιας ιδιοφυίας που τιμωρήθηκε γιατί δεν πειθάρχησε. Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ.

Life Itself

Η ζωή και η καριέρα του διάσημου κριτικού κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ. Ακούγεται βαρετό όμως είναι εκπληκτικό...

Virunga

Στη ζούγκλα του Κόνγκο μια ομάδα ανθρώπων προσπαθούν να σώσουν τους τελευταίους γορίλλες των δασών ενώ ο εμφύλιος σπαράζει τη χώρα.

Citizenfour

Ένας δημοσιογράφος συναντά και μιλά με τον Έντουάρντ Σνόουντεν. Οι αποκαλύψεις του για το «σύστημα» αλλάζουν την οπτική μας σε πολλά πράγματα.

Last Days in Vietnam

Οι τελευταίες μέρες της αμερικάνικης εκστρατείας στο Βιετνάμ. Η αγωνιώδης προσπάθεια των χαμένων να αποδράσουν από τη Σαϊγκόν και το ηθικό δίλλημα των Αμερικανών στρατιωτών.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Big Eyes - Lana Del Ray

Την αγνόησαν με το εξαιρετικό «Young and Beautiful» για τον «Υπέροχο Γκάτσμπι» αλλά δεν το έβαλε κάτω. Τώρα ελπίζει ότι θα δικαιωθεί. Big Eyes για το ομώνυμο φιλμ.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

The Tale of The Princess Kaguya

Ο δημιουργός του κλασικού «Grave Of The Fireflies», Ισάο Τακαχάτα, παρουσιάζει ένα ακόμα εξαιρετική ταινία animation. Ένα ξυλουργός βρίσκει μέσα σε ένα μπαμπού ένα μικροσκοπικό κορίτσι που γρήγορα γίνεται μια πανέμορφη πριγκίπισσα η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τη μοίρα της.

Rocks in My Pockets

Η μάχη με την κατάθλιψη και την παράνοια. Η καθημερινή μάχη για επιβίωση. Το φιλμ παρουσιάζει με ειλικρίνεια και γενναιότητα αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Τα κινούμενα σχέδια χαρίζουν μια οπτική ελευθερία στη δημιουργό που σε κάνει να νιώθεις ότι βλέπεις όνειρο.

Lego Movie

Animation δεν το λες καθώς είναι μια κατηγορία μόνο του. Με βάση τα διάσημα παιχνίδια δημιουργήθηκε ένα φιλμ που σε αρκετό κοινό προκάλεσε ενθουσιασμό. Αν έχεις παίξει με Lego σίγουρα θα το λατρέψεις. Αν όχι σίγουρα θα διασκεδάσεις

Καλύτερα οπτικά εφέ

Sin City: A Dame to Kill For

Αναμφισβήτητα λίγο σε σύγκριση με το πρώτο φιλμ. Αυτό είναι ίσως και το πρόβλημα του. Αξίζει όμως να το δει κανείς και όχι μόνο για την Εύα Γκριν ή τον χορό της Άλμπα.

300: Rise of an empire

Μια από τα ίδια με το Sin City. Πολύ πίσω σε σχέση με το πρώτο αλλά διασκεδαστικό. Με μια από τις κορυφαίες ερωτικές σκηνές της χρονιάς, πολλές «αμερικανιές» και εντυπωσιακά εφέ.

Edge of Tomorrow

Παίζει όμορφα το παιχνίδι των ταξιδιών στο χρόνο. Έξυπνη ιστορία με εντυπωσιακά εφέ που δεν καταφέρνει να ξεπεράσει όμως το σύνδρομο του πρωταγωνιστή. Η ματαιοδοξία του Τομ Κρουζ δεν χάνει από κανέναν...

Guardians of the Galaxy

Καλοφτιαγμένο, διασκεδαστικό με εντυπωσιακά εφέ. Εξαιρετικό το καστ με τον Ντέιβ Μπαουτίστα σε ρόλο-έκπληξη. Πιθανότατα η κορυφαία ψυχαγωγική ταινία της χρονιάς.

X-Men: Days of the Future Past

Οι X-Men αντέχουν. Η επιστροφή στο παρελθόν έχει αναζωογονήσει τις ταινίες. Για πολλούς η κορυφαία ταινία των ηρώων της Marvel. Ψυχαγωγική από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό και το βασικότερο για τους φίλους των κόμικ, δεν ξεφεύγει πολύ από την πρωτότυπη ιστορία.

TIMHTIKO ΟΣΚΑΡ

Λαρς Φον Τρίερ -Nymphomaniac part 1&2

Ο Δανός έφτασε την τέχνη της πρόκλησης σε άλλα επίπεδα και αυτό πρέπει να του πιστωθεί. Το ερώτημα με το Nymphomaniac είναι αν θα λειτουργούσε και θα έστελνε τα όποια μηνύματα του χωρίς να είναι πορνογραφικό. Από τα πιο πολυσυζητημένα φιλμ της χρονιάς.

Keywords
υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, η καθημερινή, τομ κρουζ, φιλμ, city, σκηνοθεσια, νολαν, σεναριο, girl, game, ida, leviathan, ρωσία, σκηνικα, hotel, ντοκιμαντερ, aaron, life, ζούγκλα, vietnam, big, eyes, ray, beautiful, princess, grave, animation, ειλικρίνεια, lego, movie, edge, tomorrow, τομ, galaxy, future, marvel, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη, κοινωνια, μιλα, ζούγκλα, ρωσία, γυναικα, δουλεια, εικονες, ηθοποιος, θεμα, καθημερινη, καριερα, καταθλιψη, μουσικη, νησι, ντοκιμαντερ, ονειρο, παιχνιδια, ταινιες, edge, lego, αδικια, αξιζει, αξιζε, απλα, ασπιδα, βιβλιο, βιετναμ, γινεται, διλλημα, εφε, ευα, ευκαιρια, ειλικρίνεια, ελευθερια, εμφυλιος, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, η καθημερινή, υπομονη, ηθικο, φιλμ, κινουμενα σχεδια, κονγκο, λογια, μαεστρος, ματαιοδοξια, μπατμαν, μηνυματα, μοιρα, μια απο τα ιδια, μικρο, ναζι, νολαν, ομαδα, οπτικα, ουσιαστικα, πολωνια, προβληματα, ρεσιταλ, ρολο, σατιρα, σιγουρα, σκηνες, σπιτι, στα ακρα, σχεδια, τεξας, τομ κρουζ, τρενο, τομ, φοντο, χρημα, ομορφα, aaron, eyes, αγορι, αγωνας, animation, big, city, future, χωρα, ida, life, marvel, μεινει, men, νιωθεις, παιχνιδι, princess, ταξιδι
Τυχαία Θέματα