Συνεχίζονται οι μάχες στη Συρία

23:36 9/4/2012 - Πηγή: AEK365

Συνεχίζεται στη Συρία η εκατόμβη νεκρών παρά την κατάπαυση πυρός που είχαν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη για την Τρίτη.

Πυρά προερχόμενα από το συριακό έδαφος τραυμάτισαν τρεις Σύρους και δύο Τούρκους, μία διερμηνέα και έναν αστυνομικό, σε προσφυγικό καταυλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Σύροι για να γλιτώσουν από τη βία. Την ίδια στιγμή, εικονολήπτης λιβανικού τηλεοπτικού δικτύου έπεσε νεκρός από πυρά κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας.

Το καθεστώς Άσαντ βομβάρδισε επίσης πόλη στη Χάμα σκοτώνοντας κατά πληροφορίες δεκάδες παιδιά. Η βία είναι

αμείωτη και εξανεμίζονται οι ελπίδες τι θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη η πολυαναμενόμενη κατάπαυση του πυρός για την οποία μεσολαβούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα για το επεισόδιο στη μεθόριο -την πρώτη επίθεση του είδους- που σημειώθηκε ακριβώς στα σύνορα στην τοποθεσία Κιλίς της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου έχει δημιουργήσει οικισμός με προκατασκευασμένα οικήματα για τους Σύρους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τη σύγκρουση στη χώρα τους.

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους η διερμηνέας και ο Τούρκος αστυνομικός, όταν επεκτάθηκαν στην Τουρκία συγκρούσεις που μαίνονταν μεταξύ μαχητών της αντιπολίτευσης και στρατιωτικών δυνάμεων στη συριακή πλευρά των συνόρων. «Αδέσποτες σφαίρες» χτύπησαν τον προσφυγικό καταυλισμό στο Κιλίς και ο Σύρος επιτετραμμένος στην Άγκυρα κλήθηκε άμεσα στο υποιυργείο Εξωτερικώ για την επίδοση διαμαρτυρίας.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως το επεισόδιο ξεκίνησε γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος στο μεθοριακό πέρασμα Σαλάμε.

Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν δύο Σύροι και 17 τραυματίστηκαν· οι μάχες επεκτάθηκαν στην Τουρκία όταν οκτώ τραυματίες αντάρτες διέφυγαν στον προσφυγικό καταυλισμό στη μεθόριο και Σύροι στρατιώτες συνέχισαν να τους πυροβολούν, όπως δήλωσε το Παρατηρητήριο.

Οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν 30 ανθρώπους τη Δευτέρα, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, όταν βομβάρδισαν μία πόλη στην επαρχία Χάμα της κεντρικής Συρίας, όπως δήλωσαν ακτιβιστές από την περοχή.

Οι ίδιοι ανέφεραν πως 17 παιδιά και οκτώ γυναίκες βρίσκονται μεταξύ των νεκρών στην πόλη αλ-Λατμάνα, βορειοδυτικά της Χάμας. Δύο ημέρες νωρίτερα είχαν σκοτωθεί 40 Σύροι σε επίθεση του στρτού στην ίδια πόλη.

Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν πρόκειται να επισκεφθεί την Τρίτη καταυλισμό προσφύγων στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκία καθ' οδόν προς το Ιράν, όπου θα έχει συνομιλίες με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους.

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε οκτώ καταυλισμούς που έχουν στηθεί στις επαρχίες Χατάι και Άντεπ (εκεί σημειώθηκε το επεισόδιο με τα πυρά) της Τουρκίας, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα