Στους 59 οι νεκροί στην Κένυα, άγνωστος ο αριθμός των ομήρων

20:10 22/9/2013 - Πηγή: AEK365

Σε πραγματικό μακελειό έχει εξελιχθεί η επίθεση ενόπλων ισλαμιστών σε πολυκατάστημα στο Ναϊρόμπι της Κένυας με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 59 και τους τραυματίες τους 200. Αδιευκρίνιστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των ομήρων που παραμένουν ακόμα μέσα στο εμπορικό κέντρο, ενώ στο κτήριο ακούγονται πυροβολισμοί. Το κτίριο είναι περικυκλωμένο από τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίθεση αποδίδεται στην ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε στο BBC ότι η εισβολή στο εμπορικό κέντρο αποτελεί αντίποινα για τις στρατιωτικές

επιχειρήσεις της Κένυας στη Σομαλία.

Περίπου 4.000 στρατιώτες μάχονται κατά των ανταρτών στη Σομαλία από το 2011, προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο.

Κενυάτες που κατάφεραν να αποδράσουν από το εμπορικό κέντρο φέρεται να δήλωσαν ότι οι ένοπλοι επέτρεπαν σε όσους ομήρους δήλωναν μουσουλμάνοι να φύγουν. Περίπου 1.000 άτομα κατάφεραν να βγουν σώοι από το εμπορικό κέντρο Westgate.

Σύμφωνα με το CNN, στο εμπορικό κέντρο βρίσκονται περίπου 30 όμηροι, ενώ η κενυατική κυβέρνηση εκτιμά τον αριθμό των ενόπλων σε δέκα με δεκαπέντε. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται τουλάχιστον τρεις Βρετανοί και δύο διπλωμάτες, από τον Καναδά και την Γκάνα.

Στο μεταξύ, πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι ισραηλινοί σύμβουλοι βοηθούν την Κένυα να καταστρώσει σχέδιο κατά των ενόπλων. Πηγή των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας υποστήριξε πάντως στο Reuters ότι μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμειων μπήκαν στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, πολλά καταστήματα του οποίου ανήκουν σε Ισραηλινούς. Το ίδιο υποστήριξε ένας φρουρός ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο ότι Ισραηλινοί ερευνούν τους χώρους του εμπορικού κέντρου και βοηθούν τους τραυματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα