Στουρνάρας: Η Ελλάδα επιστρέφει άμεσα στις αγορές

19:41 1/4/2014 - Πηγή: AEK365

Θέμα λίγων μηνών ή και εβδομάδων είναι πλέον η έξοδος της Ελλάδας ξανά στις αγορές. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των συμβουλίων Ecofin και Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τα οποία, η χώρα μας θα δοκιμάσει να εκδώσει ένα μικρό ομόλογο 3ετούς ως 5ετούς διαρκείας, «μέσα στο α' εξάμηνο του 2014», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο ίδιος πάντως, διέψευσε ως «παντελή αναληθείς» τις πληροφορίες

που μιλούσαν για έκδοση ύψους 3-5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα για τη δόση, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ήδη έχει καλυφθεί το 90% εξ αυτών, αλλά απομένει ένα 10% που θα το καθορίσει η Κομισιόν, από τα μέτρα που περιγράφονται στο Μνημόνιο.

Όπως τόνισε, για τη μεγάλη δόση προαπαιτούμενα ήταν όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο. Για τις δύο υποδόσεις θα υπάρξουν «6+6 προαπαιτούμενα-ορόσημα, που τα θα επιλέξει η Κομισιόν από το Μνημόνιο.

«Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς ποια θα είναι τα ορόσημα, είναι δουλειά της Κομισιόν» συμπλήρωσε, παραπέμποντας το παζάρι και τις αποφάσεις ίσως και για μετά τις εκλογές. «Όλα τα προβλήματα και οι λύσεις εξαρτώνται από την ανάπτυξη» υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, μετά τις εργασίες του Ecofin στο Ζάππειο.

Αναφορικά με τη χώρα μας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα ικανοποιεί πλήρως τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αφού προβλεπόταν πρωτογενές πλεόνασμα μηδέν και τελικώς έφτασε στα δύο δισ. ευρώ». Ακόμη, σημείωσε ότι ένα «μικρό» πακέτο, κατά το α' εξάμηνο του 2014 (σ.σ. θα προέλθει από την έκδοση κρατικών ομολόγων) θα συμβάλει στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Όσον αφορά στην τραπεζική ένωση, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «είμαστε κοντά», τονίζοντας ότι κρίσιμο ζήτημα είναι η στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα