Στο ΣτΕ η υπόθεση του τέλους ακινήτων

11:25 2/12/2011 - Πηγή: AEK365

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητείται σήμερα, Παρασκευή, μέρος των προσφυγών κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την επιβολή του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ βρίσκονται έξω και από τη ΔΕΗ

Αγίων Αναργύρων και συνταξιούχοι στη ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου.

Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητούνται, μεταξύ των άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων.

Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Την Πέμπτη κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή κατά του ειδικού τέλους από 17 ιδιοκτήτες ακινήτων -μεταξύ αυτών και δικηγόροι- οι οποίοι υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό. Στην προσφυγή αυτή για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα, τα οποία απαλλάσσονται από το χαράτσι μόνο αν είναι ακατοίκητα. Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή μετά από ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα διαβεβαίωσε ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις εξαιρέσεις από την καταβολή του τέλους για τα ακίνητα, η οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών γίνεται προσπάθεια εκείνοι που αδυνατούν να πληρώσουν, να εξαιρούνται του τέλους για τα ακίνητα, που έχει ενταχθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι στην εγκύκλιο προβλέπονται συγκεκριμένες κατηγορίες αδύναμων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτενκοι ή άτομα με αναπηρία που θα εξαιρούνται του τέλους.

Αναφορικά με τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί στον υπολογισμό του τέλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οφείλονται στα λανθασμένα στοιχεία που είχαν για τα ακίνητα οι δήμοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα