Στο ΣτΕ η «Αγιά Σοφιά»...

21:48 5/3/2015 - Πηγή: AEK365

Η στιγμή της εκδίκασης των προσφυγών που κατέθεσαν ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και 17 δημότες (οι περισσότεροι... άλλων δήμων) στο ΣτΕ, έφτασε. Το πρωί της Παρασκευής θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δύο υποθέσεις που δεν είναι κοινές, όμως έχουν τον ίδιο στόχο: να φρενάρουν την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

Στην παρούσα φάση, η υλοποίηση του πρότζεκτ της «Αγιά Σοφιάς» είναι πρώτα θέμα πολιτικής βούλησης, από την άποψη ότι η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά πως στόχος της είναι

να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την ΑΕΚ και τον Δήμο, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή της ομάδας στο σπίτι της. Μάλιστα, ήδη έχουν γίνει κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την υλοποίηση αυτής της συνάντησης το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι αν η ΑΕΚ καταφέρει να κερδίσει τον δικαστικό αγώνα στο ΣτΕ, θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να ενισχύσει τις θέσεις της (παρότι φαίνεται ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης διαπιστώνεται θετική διάθεση μέχρι στιγμής).

Συνεπώς, η πλευρά της Ένωσης είναι αποφασισμένη να δώσει τη «μάχη» στο ΣτΕ, έχοντας κάνει σημαντική προεργασία, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα υπερασπιστεί την συνταγματικότητα του νόμου που πέρασε από τη Βουλή για την κατασκευή του γηπέδου της. Μάλιστα, σε αυτή την προσπάθεια θα έχει στο πλευρό της και ένα ισχυρό όπλο, καθώς την νομική εκπροσώπηση της Ένωσης έχει αναλάβει ο καθηγητής διοικητικής επιστήμης και δημοσίου δικαίου Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, ένας από τους σημαντικότερους νομικούς της χώρας με πολύ μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό ανάλογων υποθέσεων.

Η εκδίκαση των δύο υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζο, ενώ εισηγητής και στις δύο θα είναι ο σύμβουλος επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης. Η υπόθεση της προσφυγής του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας είναι η νούμερο 12 στο πινάκιο και η αμέσως επόμενη (Νο 13) είναι αυτή των «17». Ωστόσο, αρκετές από τις υποθέσεις που προηγούνται αναμένεται να αναβληθούν.

Μια σημαντική παράμετρος (από άποψη ενδιαφέροντος) είναι αυτή που αφορά τη στάση που θα κρατήσει το ΥΠΕΚΑ στην εκδίκαση των δύο υποθέσεων. Καθώς οι προσφυγές στρέφονται πρωτίστως κατά του Υπουργείου που συνέταξε τον νόμο (η ΑΕΚ και η «Δικέφαλος 1924» θα κάνουν παρέμβαση). Και πλέον στην Κυβέρνηση βρίσκεται το κόμμα που στήριξε και την νυν δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας (ο ΣΥΡΙΖΑ), γεγονός που σίγουρα είναι ιδιαίτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα