Στο σκαμνί χουντικός αρχιβασανιστής μετά από 40 χρόνια

08:14 27/4/2013 - Πηγή: AEK365

Ο ακροδεξιός πρώην συνταγματάρχης «Κουριό», κατά κόσμο Σεμπαστιάου Ροντρίγκες ντε Μόουρα, ο διαβόητος διοικητής μιας μονάδας, η οποία στην διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας ( 1964-1985 ), είχε απαγάγει, βασανίσει και δολοφονήσει πολλούς αριστερούς αντάρτες και πολίτες, θα περάσει από δίκη για τα εγκλήματά του.

Ο 78χρονος σήμερα απόστρατος, που πήρε το παρατσούκλι αυτό από το ομώνυμο πουλί του Αμαζονίου που είναι ιδιαιτέρως ευερέθιστο και νευρικό, θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για το βασανισμό και τη δολοφονία, πριν από περίπου 40 χρόνια, σχεδόν 60 μελών της ένοπλης

αριστερής οργάνωσης Αραγκουάια, στον Αμαζόνιο.

Εισαγγελείς και πολιτική αγωγή θα στηριχτούν στις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, όπως αυτή του Μανουέλ Καζουέιρο, που διέμενε στη περιοχή τον καιρό των εγκλημάτων αυτών και που ειχε δει με τα μάτια του τον «Κουριό» επί το αποτρόπαιο έργο του.

«Χρησιμοποιούσε συνήθως μεγάλα σιδερένια λοστάρια για να τους βασανίζει. Το χειρότερο που είδα να κάνει ήταν όταν συνέλαβε μια ομάδα από αντάρτες. Έστησε μια νεαρή γυναίκα σε ένα δέντρο και τη ρώτησε πως τη λένε. Εκείνη του ανταπάντησε πως «οι αντάρτισσες δεν εχουν όνομα» και τότε εκείνος έβγαλε το περίστροφο κι έτσι απλά τη πυροβόλησε στο κεφάλι, σκοτώνοντας την», τονίζει ο Καζουέιρο. Αλλοι μάρτυρες έχουν να καταθέσουν περιστατικά όπου ο συνταγματάρχης είχε φτάσει στο σημείο να αποκεφαλίσει αντάρτες.

Ο ίδιος ο «Κουριό» μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση, ωστόσο ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί, ένας διάσημος βραζιλιανός ποινικολόγος ονόματι Αντελίνο Τουκουντούβα, θεωρεί πως «η εισαγγελία θα ντροπιαστεί ενώπιον μας, αφού δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να ενοχοποιεί τον πελάτη μου», χαρακτηρίζοντας τον Μούρα ως «έναν πραγματικό ήρωα που μας έσωσε από μεγάλα δεινά».

Το ζήτημα των βασανισμών της περιόδου της χούντας θεωρείται λεπτό στη Βραζιλία αφού κάποια από τα στελέχη του καθεστώτος είτε δεν έχουν ακόμα αποστρατευτεί είτε είναι απόστρατοι αλλά με ισχυρά πολιτικά ερείσματα και αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε ενδεχόμενο ακύρωσης του νόμου περί αμνηστίας που ψηφίστηκε το 1979.

Ωστόσο η νυν πρόεδρος της Βραζιλίας και μέλος ένοπλης αντιχουντικής οργάνωσης στα νιάτα της, η Ντίλμα Ρουσέφ, που είχε βασανιστεί και φυλακιστεί για τρία χρόνια από το στρατό, κάλεσε την πρόσφατα συσταθείσα «Επιτροπή Αλήθειας» να ερευνήσει όλα τα αποτρόπαια εγκλήματα της ζοφερής εκείνης εποχής προκειμένου να δικαιωθούν οι οικογένειες των χιλιάδων δολοφονηθέντων και «εξαφανισμένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα