Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ

16:17 8/7/2013 - Πηγή: AEK365

Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και του υφυπουργού Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελή Καψή η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ το οποίο θα συζητηθεί με διαδικασίες «εξπρές».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει με την κανονική διαδικασία, ενώ ύστερα από ψηφοφορία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία να έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη και σε δεύτερη ανάγνωση.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν και οι φορείς που θα κληθούν αύριο το πρωί να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.
Έτσι, αύριο στις 12 το μεσημέρι, θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι από ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου ΜΜΕ, ΠΟΘΑ καθώς και ο καθηγητής Νίκος Αλεβιζάτος που είναι ένας εκ των συντακτών του σχετικού νομοσχεδίου.
Την ελπίδα να βρεθεί η χρυσή τομή στη νέα συνάντηση που αναμένεται να έχει απόψε με τους εργαζομένους της ΕΡΤ εξέφρασε ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής, λίγες ώρες πριν τη νέα συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοφωνία, και η οποία, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 18:00.
Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», ο κ. Καψής σημείωσε ότι εάν δεν βρεθεί λύση, «τότε αναγκαστικά υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ» και «κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκπομπή σήματος».
«Σήμερα θα υπάρξει μία νέα συνάντηση -ελπίζω- με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων. Έχουν θέσει μία σειρά από συγκεκριμένα ερωτήματα. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τελικές απαντήσεις, αν και τις έχουμε δώσει πάρα πολλές φορές» ανέφερε.
«Αισθάνομαι ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου για να ικανοποιήσουμε κάποια αιτήματα που έχουν τεθεί και για να κάνουμε όσο λιγότερο επώδυνη τη μετάβαση αυτή, γιατί καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και αυτό είναι πάντα δυσάρεστο» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση, κατά το μεταβατικό στάδιο, θα κάνει «μία εκπομπή ανάγκης, κατά κάποιο τρόπο», αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτή θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ προκάλεσαν φήμες που αναπαράγονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα περί δήθεν λεηλασίας υλικού από το Αρχείο της ΕΡΤ το τελευταίο διάστημα.
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο σε σχετική τους ανακοίνωση για κακόβουλους ισχυρισμούς και προειδοποιώντας ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων στην ΕΡΤ:
1. Από τις 11 Ιουνίου και μέχρι σήμερα, δεν έχει φύγει από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο καθόλου αρχειακό υλικό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το προσωπικό του Μουσείου - Αρχείου, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή θέσης, διασφαλίζει την ακεραιότητα του αρχειακού πλούτου της ΕΡΤ, με τη νυχθημερόν παρουσία του στους χώρους φύλαξης του υλικού στο Ραδιομέγαρο. Οι κάμερες ασφαλείας, εξάλλου, μπορούν να πιστοποιήσουν τα παραπάνω και να διαψεύσουν οιονδήποτε κακόβουλο ισχυρισμό περί του αντιθέτου.
2. Το αρχειακό υλικό κυριότητας ΕΡΤ, υπόκειται σε συγγενικά δικαιώματα, κατοχυρωμένα από την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και διασφαλισμένα πλήρως από τις εσωτερικές διαδικασίες της ΕΡΤ Α.Ε. Συνεπώς, η άνευ αδείας χρήση τους από οποιονδήποτε οπτικοακουστικό φορέα πλην της ΕΡΤ Α.Ε. πλήττει το έννομο συμφέρον όσων νέμονται τα συγγενικά δικαιώματα του υλικού και επισύρει τις σχετικές νομικές ρήτρες και ποινές.
3. Προειδοποιούμε ότι οι εργαζόμενοι ξέρουν τον δρόμο προς τον εισαγγελέα και το έχουν αποδείξει...

Keywords
Τυχαία Θέματα