Σο 50%-60% μπορεί να φτάσει το κούρεμα χρέους

12:06 26/10/2011 - Πηγή: AEK365

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής είναι ακόμα αβέβαιο αν θα υπάρξουν αποφάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τη στήριξη των τραπεζών και τον ρόλο του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF.

Ωστόσο, οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» 50-60% στο χρέος που κατέχουν

ιδιώτες, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις τράπεζες οι οποίες ζητούν την απευθείας ενίσχυση τους από τον EFSF. Δεν αποκλείεται σήμερα οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες.

Η Σύνοδος των «27» θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και στις 8.30 θα ξεκινήσει η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης.

Το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να κλείσει εύκολα, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει το γερμανικό «στρατόπεδο» που ζητεί τη σκληρή αναδιάρθωση (σ.σ. και συνεπώς την ενεργοποίηση των CDS καθώς θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός) με απομείωση 60% και από την άλλη πλευρά η Κομισιόν, η Γαλλία (που ανησυχεί κυρίως για τον EFSF και τη στήριξη των γαλλικών τραπεζών και το λόμπι των τραπεζιτών (IIF) που ζητούν απομείωση έως 40% (ή λίγο παραπάνω) με παράλληλες εγγυήσεις από τον μηχανισμό στήριξης.

Στη Σύνοδο ίσως ανακοινωθεί ο στόχος για το ύψος του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020. Εάν ο στόχος είναι για μείωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, τότε η διαγραφή θα είναι 50%. Αν ο στόχος είναι το 110% του ΑΕΠ, τότε η διαγραφή ανεβαίνει στο 60%.

Στις Βρυξέλλες διεξάγεται ένα σκληρό παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για το ποσοστό του κουρέματος.

Κυβερνητικός παράγοντας περιγράφοντας τη στάση των τραπεζών έλεγε χθες το βράδυ ότι «οι τραπεζίτες είναι έξαλλοι», σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές γι' αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί λύση».

Κατά την επικοινωνία του με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το επικρατέστερο σενάριο που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής αφορά «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και την ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας αλλά ένα ποσό σε μετρητά

Δηλαδή, οι τράπεζες θα ανταλλάσουν κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους που κατέχουν με 15 ευρώ σε μετρητά και με 35 ευρώ σε ομόλογα 30ετούς διάρκειας, τα οποία θα έχουν κουπόνι 6%.

Σε αντίθεση με τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου, τα νέα ομόλογα δεν θα είναι εγγυημένα από τον EFSF. Κίνητρο θα είναι τα μετρητά.

Εφόσον η αναδιάρθρωση επεκταθεί στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν ώς το 2035 τότε μιλάμε ένα ποσό της τάξεως των 205-207 δισ. ευρώ που κατέχουν ιδιώτες. Το «κούρεμα» 50% σημαίνει απώλειες έως 19 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες και το 60% ζημίες 22 δισ. ευρώ περίπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα