ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Χαρακτηρίζονται εκτεταμένα, επεισόδια που δεν αντιλήφθηκε ως τέτοια ούτε ο διαιτητής!

17:27 4/11/2014 - Πηγή: AEK365

Η κλήση της ΑΕΚ σε απολογία για το παιχνίδι της Κυριακής στη Ριζούπολη ήταν δεδομένη, καθώς -μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- υπήρξαν γεγονότα που χάλασαν την εικόνα του ματς. Ωστόσο, το κατηγορητήριο με το οποίο καλείται η Ένωση σε απολογία στην Πειθαρχική Επιτροπή της Football League, δεν δίνει την πραγματική διάσταση όσων συνέβησαν και φέρνει την ΑΕΚ αντιμέτωπη με βαριά τιμωρία,

την οποία δεν δικαιολογούν τα γεγονότα. Μάλιστα, δεν τη δικαιολογούν ούτε τα ίδια τα στοιχεία του κατηγορητηρίου.

Όπως είχατε διαβάσει στο aek365, στο φύλλο αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής Στυλιανός Φώτης, γινόταν μια ρεαλιστική περιγραφή όσων συνέβησαν στο ματς με τον Αχαρναϊκό. Ο ρέφερι έκανε λόγο για δύο διακοπές 3-4 λεπτών στο πρώτο ημίχρονο, λόγω χημικών που έπεσαν ΕΚΤΟΣ του γηπέδου, ανέφερε ρίψη άδειων μπουκαλιών νερού στον αγωνιστικό χώρο (χωρίς τραυματισμό κάποιου), ενώ για τα τελευταία λεπτά του αγώνα, τόνιζε ότι περίπου 20 οπαδοί της ΑΕΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν το γκολ της ομάδας τους και αποχώρησαν έπειτα από συστάσεις. Πράγματα, δηλαδή, που συνέβησαν.

Το τελικό κατηγορητήριο (που προφανώς βγήκε σε συνδυασμό και με την έκθεση της Αστυνομίας), είναι πιο βαρύ, περιγράφει με περισσότερες λεπτομέρειες τους λόγους των δύο διακοπών, ενώ αναφέρει κάποιες λεπτομέρειες λίγο διαφορετικά. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για δύο διακοπές, στο 1' και το 13', επειδή περίπου 150 οπαδοί προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο και η Αστυνομία, στην προσπάθεια της να τους εμποδίσει, έκανε χρήση χημικών ΕΚΤΟΣ του γηπέδου (αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε καμία σύλληψη). Επίσης, αναφέρει ότι στο πρώτο γκολ της ΑΕΚ μπήκαν στο γήπεδο περίπου 10 οπαδοί για να πανηγυρίσουν, ενώ στο δεύτερο μπήκαν περίπου 30 για τον ίδιο λόγο, ενώ τονίζει ότι έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο κάποια άδεια μπουκάλια, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Τα ερωτήματα...

Παρ' όλα αυτά, η ΑΕΚ κλήθηκε σε απολογία από την Πειθαρχική Επιτροπή για παράβαση των άρθρων 1, 3 παρ. 2β, 14 παρ. 1, 2,3, 15 παρ. 3, 4, 6, 25 και 26 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, κλήθηκε και για εκτεταμένα επεισόδια, καθώς αυτά αναφέρονται στο άρθρο 15 παρ. 6 και οι ποινές που προβλέπονται περιλαμβάνουν πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως και 140.000 ευρώ, με την Επιτροπή να δύναται να επιβάλει και αποκλεισμό έδρας από μία έως δύο αγωνιστικές, ενώ αν τα επεισόδια έγιναν μέσα στον αγωνιστικό χώρο οι ποινές μπορεί να φτάσουν τις 200.000 ευρώ πρόστιμο, τις τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα (η ΑΕΚ δεν προκύπτει ότι απειλείται με τις βαρύτερες ποινές που αναφέρονται).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να έχουν συμβεί σε ένα παιχνίδι εκτεταμένα επεισόδια, αλλά ο διαιτητής της αναμέτρησης να μην τα έχει αντιληφθεί ως τέτοια. Διότι, στην προκειμένη περίπτωση, το μόνο που αντιλήφθηκε ο διαιτητής, όπως και όλοι όσοι ήταν στο γήπεδο, ήταν η χρήση των χημικών, που ήταν και το γεγονός το οποίο... πρόδιδε ότι κάτι συνέβαινε έξω από το γήπεδο. Αν αυτό που συνέβαινε ήταν εκτεταμένο, θα το είχαν αντιληφθεί όλοι.

Συν τοις άλλοις, στο άρθρο 15 παρ. στ τονίζεται πως «Δεν συντρέχει περίπτωση εκτεταμένων επεισοδίων αν σε αυτά δεν εμπλέκεται σημαντικός αριθμός προσώπων ή αν δεν υπάρχει έστω απλή σωματική βλάβη ή αν αυτά δεν λαμβάνουν χώρο στον κυρίως χώρο του γηπέδου ή/και στις κερκίδες». Στην προκειμένη περίπτωση τραυματισμός δεν υπήρξε, ενώ οι 10 ή 20 ή 30 οπαδοί που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο στο πρώτο και στο δεύτερο γκολ τονίζεται και στο φύλλο αγώνα και στο κατηγορητήριο ότι δεν έκαναν επεισόδια, αλλά μπήκαν για να πανηγυρίσουν (όχι βέβαια ότι αυτό είναι σωστό).

Το πρόσφατο... προηγούμενο

Μάλιστα, υπάρχει σχετικά πρόσφατο προηγούμενο επεισοδίων... καρμπόν που έγιναν στο ίδιο γήπεδο. Τον Δεκέμβριο του 2013, στην αναμέτρηση του Απόλλωνα με τον Ολυμπιακό, οπαδοί των φιλοξενούμενων συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, πετώντας φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, με τις Αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών, ενώ οπαδοί που βρίσκονταν ήδη μέσα στο γήπεδο πέταξαν καθίσματα στους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν από κάτω. Τότε δε, τα επεισόδια ήταν μεγαλύτερης έκτασης, κάτι που έγινε απόλυτα αντιληπτό και από όσους ήταν εντός του γηπέδου σε άλλες θύρες (δείτε το VIDEO).

Ποια ήταν τότε η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας; «ΠΑΕ Ολυμπιακός: Βάσει των αναφερομένων στο από 21/12/2013 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε κατ' αρθ. 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην υπ΄ αριθμ. 1003/2/494/6-λγ΄Έκθεση της Αστυνομίας: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: Συνολική χρηματική ποινή δώδεκα χιλιάδων ευρώ»...

Keywords
Τυχαία Θέματα