Σειρά ιδιωτικοποιήσεων, αλλά με τροποποιημένους όρους, φαίνεται να προωθεί η Αθήνα

15:14 1/5/2015 - Πηγή: AEK365

Σειρά ιδιωτικοποιήσεων, αλλά με αλλαγές στους όρους των αγοραπωλησιών, προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται ως πηγές άτομα που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg, η Αθήνα σκοπεύει να ολοκληρώσει τις αποκρατικοποιήσεις των οργανισμών διαχείρισης των λιμανιών του

Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ) έως τα τέλη του 2015. Ωστόσο, ειδικά για τον Πειραιά, δεν θα προσφέρει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου που προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός, αλλά το 51%.

Ταυτόχρονα, η νέα πρόταση δεν θα περιλαμβάνει την παραχώρηση όλων των υπηρεσιών που προέβλεπε ο αρχικός διαγωνισμός. Οι νέοι όροι αναμένεται να σταλούν στους επίδοξους επενδυτές την ερχόμενη Τετάρτη.

Παραπλήσιες αλλαγές, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, θα υπάρξουν και στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με την κυβέρνηση να σκοπεύει πλέον να πωλήσει το 49% των μετοχών στην αζέρικη εταιρεία Socar - η οποία έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό - αντί για το 67% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω ιδιωτικοποίηση ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω ανησυχιών πως θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Οι πηγές του Bloomberg επιβεβαιώνουν επίσης εν μέρει τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters πως η Αθήνα ζητά αλλαγές και στην κατ' αρχήν συμφωνία με την γερμανική Fraport για διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση ζητά τη μικρή συμμετοχή του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινοπραξία που θα ελέγχει τα αεροδρόμια. Δεν αναφέρει όμως τις πηγές του Reuters που κάνει λόγο για προσπάθεια να μειωθούν οι υπό παραχώρηση αερολιμένες από 14 σε επτά.

Πάντως, κατά το Bloomberg, το ΤΑΙΠΕΔ είναι ικανοποιημένο από το αντίτιμο των 1,2 δισ. ευρώ και περιμένει να κλείσει τη συμφωνία μέσα σε ένα μήνα.

Πηγή:skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα