Σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου

23:27 22/2/2012 - Πηγή: AEK365

303

ο Ρωμαίος αυτοκράτορας δίνει εντολή να καταστραφεί η χριστιανική εκκλησία στην Νικομήδια. Έτσι ξεκινάει μια περιόδο οκτώ ετών διώξεων κατά των χριστιανών.

532

θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου.

1455

ο εφευρέτης της τυπογραφίας Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο του βιβλίο, τη Βίβλο.

1574

αρχίζει στη Γαλλία, ο πέμπτος ιερός πόλεμος εναντίον των Προτεσταντών, των λεγόμενων Ουγενότων.

1663

γεννιέται

ο Σάμιουελ Πιπς, Άγγλος συγγραφέας και πολιτικός. Έμεινε γνωστός για τα ημερολόγια του, στα οποία περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ιστορικά γεγονότα, όπως η μεγάλη πανούκλα και η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου.

1685

γεννιέται στην Πρωσία ο συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Το πλέον γνωστό ορατόριο του, ο "Μεσσίας" ακούγεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

1820

οι βρετανικές αρχές ξεσκεπάζουν τη "συνωμοσία της Κέιτο Στριτ". Ο Άρθρουρ Θρίστλγουντ κατηγορείται και εκτελείται ως ο "εγκέφαλος" του σχεδίου, που είχε στόχο τη δολοφονία μελών του υπουργικού συμβουλίου.

1821

πεθαίνει ο κορυφαίος Βρετανός ρομαντικός ποιητής Τζον Κιτς, σε ηλικία μόλις 25 ετών από φυματίωση.

1840

γεννιέται ο Αυστριακός οικονομολόγος Κάρλ Μένγκερ, από τις ηγετικές μορφές της λεγόμενης "Αυστριακής Οικονομικής Σχολής".

1855

πεθαίνει ο Γερμανός μαθηματικός, αστρονόμος και φυσικός Καρλ Φρίντριχ Γκάους. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς στην ιστορία.

1861

ο Αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν φτάνει μυστικά στην Ουάσιγκτον, έπειτα από μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

1868

γεννιέται στη Μασαχουσέτη ο Γ.Ε.Μ. Ντιμπουά, πολιτικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός, που έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

1874

ο Βρετανός Γουόλτερ Γουίνφιλντ πατεντάρει το άθλημα της "σφαιριστικής", γνωστού πια ως τένις σε χόρτο.

1883

γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης Βίκτορ Φλέμινγκ. Οι ταινίες "Όσα φέρνει ο άνεμος" και "ο Μάγος του Οζ" φέρουν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή του.

1886

οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν για πρώτη φορά στον κόσμο μικρή αγγελία.

1887

η γαλλική Ριβιέρα πλήττεται από ισχυρή σεισμική δόνηση. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στα ερείπια.

1893

ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ.

1898

ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Εμίλ Ζολά φυλακίζεται. Αιτία η ανοιχτή επιστολή του υπό τον τίτλο "Κατηγορώ", μέσω της οποίας καταγγέλλει την παράνομη κράτηση του αξιωματικού Άλφρεντ Ντρέιφους, κατηγορώντας τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό.

1900

στη Νότια Αφρική κι ενόσω ο πόλεμος των Μπόερς βρίσκεται σε εξέλιξη, οι βρετανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν στη μάχη τ

Keywords
Τυχαία Θέματα