Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου

22:52 20/10/2012 - Πηγή: AEK365

1520

ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγκελάνος ανακαλύπτει το Στενό των 1000 Παρθένων και καταφέρνει και περνάει από τον πορθμό μεταξύ της Νότια Αμερικής και του νησιού της Γης του Πυρός. Με το "Στενό του Μαγγελάνου" έγινε πλέον εφικτό το πέρασμα από το νότιο Ατλαντικό στο νότιο Ειρηνικό.

1790

γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ποιητής Αλφόνσος Λαμαρτίνος.

1805

το Βασιλικό Ναυτικό υπό τις διαταγές του Βρετανού ναυάρχου Οράτιου Νέλσον κατατροπώνει τον γαλλοισπανικό στόλο, στη Μάχη του Τραφάλγκαρ, στις ισπανικές ακτές. Ο Νέλσον, όμως, τραυματίζεται και πεθαίνει

σε ηλικία 47 ετών.

1825

για πρώτη φορά επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, το πέμπτο φύλλο της "Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος", δημοσιεύει ένα ποίημα. Πρόκειται για τον "Ύμνο εις την Ελευθερία", του Διονυσίου Σολωμού, που αποτελείται από 158 στροφές και συνολικά 638 στίχους.

1833

γεννιέται στη Στοκχόλμη ο επιχειρηματίας, εφευρέτης και φιλάνθρωπος Αλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, που αθλοθέτησε το ομώνυμο βραβείο. Ο Νόμπελ είχε εφεύρει την άκαπνη πυρίτιδα, τη ζελατινοδυναμίτιδα κ.α ενώ ο πατέρας του, μεταξύ άλλων την νιτρογλυκερίνη και τις υποβρύχιες βόμβες. Τρομοκρατημένος κληροδότησε 1.700.000 αγγλικές λίρες, προκειμένου να βραβεύονται ειρηνικά έργα. Οι φήμες λένε ότι ανάμεσα στα βραβεία δεν υπάρχει εκείνο των μαθηματικών, επειδή η γυναίκα του τον εγκατέλειψε για έναν Μαθηματικό. Πέθανε το 1896 σε ηλικία 63 ετών. (ΦΩΤΟ)

1854

γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ.

1858

εγκαινιάζεται στο Παρίσι το περίφημο καμπαρέ "Καν-Καν".

1879

ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

1907

γεννιέται ο ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.

1912

επιτυχίες απολαμβάνουν οι Βούλγαροι στη Θράκη και οι Σέρβοι στο Μαυροβούνιο, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

1915

πραγματοποιείται η πρώτη υπερατλαντική μεταφορά μηνύματος μέσω ραδιοτηλεφώνου. Η κλήση έγινε μεταξύ του Αρλινγκτον, της Βιρτζίνια των ΗΠΑ και του Πύργου του Αϊφελ, στο Παρίσι.

1917

η πρώτη αμερικανική στρατιωτική μεραρχία "μπαίνει" στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1917

γεννιέται ο Ντίζι Γκιλέσπι, αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του '50 «be-bοp».

1918

πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του «Βασιλικού Θεάτρου» στην Αθήνα, που θα οδηγήσει στην ίδρυση της ΓΣΕΕ. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.

1919

ενώ ο εμφύλιος πόλεμος μαστίζει εδώ και μήνες τη Ρωσία, ο Κόκκινος Στρατός άρχισε να ελέγχει την κατάσταση.

1921

κάνει πρεμιέρα η ταινία του Τζορτζ Μέλντφορντ, «Ο Σεΐχης» με πρωταγωνιστή τον Ροδόλφο Βαλεντίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα