Σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου

01:31 12/2/2012 - Πηγή: AEK365

1502

ο Βάσκο Ντα Γκάμα ξεκινά από την Πορτογαλία για το δεύτερο ταξίδι του στις Ινδίες

1541

ο Πέδρο δε Βαλδίβια, κατακτητής της Χιλής, ιδρύει την πόλη Σαντιάγο, μετέπειτα πρωτεύουσα της λατινοαμερικανικής χώρας.

1554

ένα χρόνο μετά την αναρρίχηση της στο θρόνο της Αγγλίας, στον οποίο παρέμεινε μόλις εννέα μέρες, η λαίδη Τζέιν Γκρέιν αποκεφαλίζεται, κατηγορούμενη για προδοσία.

1567

γεννιέται ο Άγγλος λυρικός ποιητής και συνθέτης Τόμας Κάμπιον, ένας από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς εκπροσώπους της ελισαβετιανής Αγγλίας.

1793

το αμερικανικό

Κογκρέσο θεσπίζει τον πρώτο νόμο για τους φυγάδες σκλάβους, με τον οποίο υποχρεώνονται όλες οι Πολιτείες ακόμα και εκείνες, στις οποίες απαγορεύεται η δουλεία, να επιστρέφουν τους φυγάδες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

1804

πεθαίνει ο Ιμάνουελ Καντ, γερμανός φιλόσοφος, ιδρυτής του κριτικού ιδεαλισμού. («Η κριτική του καθαρού λόγου») [γεν. 22/4/1724]

1809

γεννιούνται ακριβώς την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν και ο Κάρολος Δαρβίνος, ο πατέρας της εξελικτικής θεωρίας, του "δαρβινισμού".

1817

στη μάχη του Τσακαμπούκο και αφού διέσχισε τις Άνδεις, ο πατριωτικός στρατός της Χιλής καταφέρνει να κατατροπώσει τα ισπανικά στρατεύματα

1818

ο Χιλιανός Μπερνάρντο Ο Χίγκινς, ιδρυτής της σύγχρονης Χιλής, υπογράφει κοντά στην πόλη Κονσεψιόν την ανεξαρτησία της Χιλής.

1825

αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς με πολυπληθή αιγυπτιακό στρατό, βάζοντας σε κίνδυνο την ελληνική επανάσταση.

1832

ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) προσαρτά τα νησιά Γκαλαπάγος (Galapagos)

1861

διεξάγεται ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο Σέφιλντ της Αγγλίας τίθενται αντιμέτωπες η Σέφιλντ (Sheffield F.C.) και η Χάλαμ (Ηallam FC). Σήμερα και οι δύο αυτές ομάδες αγωνίζονται στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

1865

ο δρ. Χένρι Χάιλαντ Γκάρνετ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός, που μιλά ενώπιον της κατάμεστης Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρώην σκλάβος και ο ίδιος, ο Γκάρνετ υπήρξε πάστορας της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας στη 15η Λεωφόρο της Ουάσινγκτον.

1870

στη Γιούτα οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα ψήφου

1873

πεθαίνει ο Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός και πολιτικός. [γεν. 20/4/1788]

1877

μεταδίδεται για πρώτη φορά από το τηλέφωνο δημοσιογραφική ανταπόκριση στην εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ της Βοστόνης από το Σάλεμ της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

1878

δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη.

1879

εγκαινιάζεται η πρώτη πίστα πατινάζ στην Β. Αμερική, το Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη

1880

γεννιέται ο Τζον Λιούις, ηγέτης της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ,

Keywords
Τυχαία Θέματα