Σαμαράς σε Bild:«Δεν είμαστε πλουσιότεροι από εσάς»

10:07 10/2/2014 - Πηγή: AEK365

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Bild, όπου δήλωσε «Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πλουσιότεροι από εσάς».

Σχετικά με το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι η έρευνα από την οποία προέκυψε ότι οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς βασίζεται σε στοιχεία του 2009 και δεν αντικατοπτρίζει τους πραγματικούς όρους διαβίωσης.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το ΑΕΠ

μας έπεσε κατά 25%, η μεγαλύτερη μείωση από το 1930. Σε έξι χρόνια ύφεσης το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Αυτό είναι αδιανόητο για κάθε άλλη χώρα που γνωρίζω.

» Οι Έλληνες σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς, διότι και οι αριθμοί για τα ακίνητα οι οποίοι αναφέρονται στην στατιστική, δεν είναι πια σωστοί έτσι. Οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί στα χρόνια της κρίσης πάρα πολύ.»

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, ο κ. Σαμαράς απαντά ότι η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και δηλώνει άγνοια για τα σχέδια Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου.

«Φυσικά υπάρχουν σε αυτό το πρόγραμμα και χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία τελικά δεν ενεργοποιήθηκαν. Και συζητούμε με τους εταίρους μας για αυτό, για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει, επίσης, η συμφωνία με την ΕΕ, ότι σε περίπτωση επίτευξης των στόχων μας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε μια ελάφρυνση του χρέους μας, για παράδειγμα με τη μορφή μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερων επιτοκίων. Αλλά όλες αυτές οι δυνατότητες προβλέπονται ήδη στο ισχύον πρόγραμμα» εξηγεί.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι κανείς πλέον στην Ευρώπη δεν μιλά για «grexit», αλλά για «greekovery».

Επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά θα πετύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα εξαλείφθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο:

«Όχι μόνο λόγω των μειωμένων εισαγωγών εξαιτίας της ύφεσης, αλλά και λόγω μιας αύξησης των εξαγωγών χάρη στη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. Τώρα πρέπει επιτέλους να καταφέρουμε, επίσης, να πετύχουμε νέα ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.»

Με αφορμή την ελληνική προεδρία, ο δημοσιογράφος της Bild ρώτησε τον πρωθυπουργό αν σκέφτηκε, λόγω της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, να αρνηθεί την προεδρία.

«Όχι, δεν έχει ποτέ συζητηθεί αυτό. Ξέρετε, κατά τη διάρκεια των 19 μηνών από την εκλογή μου έχω ακούσει από πολλά άτομα ένα σωρό κακές προβλέψεις για την Ελλάδα. Αποδείξαμε πάντα ότι οι προβλέψεις ήταν λάθος. Και τώρα θα δείξουμε και πάλι ότι η Ελλάδα είναι καλύτερη από ό,τι παρουσιάζεται από κάποιους. Ξεπερνούμε με την πρόοδό μας, ήδη, τώρα κάθε προσδοκία» απάντησε.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι στην Ελλάδα δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σαμαράς απαντά ότι μόνο το 2013 πραγματοποιήθηκε το 76% των απαιτουμένων. «Δεν μπορώ να δω ότι με αυτό το ποσοστό έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις».

Σε άλλη ερώτηση για το αν ο ίδιος θα επένδυε σε ελληνικά ομόλογα, ο πρωθυπουργός απαντά ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε επίσης για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Αθήνα επιθυμεί μια σταθερή Τουρκία.

Τέλος, στην παρατήρηση ότι όλο και περισσότεροι γερμανοί δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η θέση της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει: «Εφόσον η Τουρκία πληροί απολύτως ξεκάθαρα τις αρχές της ΕΕ, είμαστε ανοιχτοί σε μια πιθανή ένταξη.»

Keywords
Τυχαία Θέματα