Σάκοτα: Στην Ευρωλίγκα όταν θα είμαστε έτοιμοι

21:47 20/3/2015 - Πηγή: AEK365

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΚΩΣΤΑ ΚΕΤΣΕΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑ ΜΑΣΤΡΟΔΗΜΟ


Στη σημασία του timing στον αθλητισμό, την επιδραστικότητα που έχουν στο μπάσκετ οι μεγάλοι παίκτες, το πώς βλέπει να εξελίσσεται η φετινή σεζόν για την ΑΕΚ, αλλά και σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση αναμένεται να παίζει του χρόνου, αναφέρεται στο γ' μέρος της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στο aek365 ο Ντράγκαν Σάκοτα. Ο κόουτς της Βασίλισσας μιλά ακόμη για τους παίκτες του και, μάλιστα, αφήνει

ανοικτό το ενδεχόμενο «μερικά παιδιά να συμφωνήσουν και για συμβόλαια μερικών χρόνων και να αποτελέσουν μια σταθερή βάση». Από τη συζητήση μας φυσικά δεν λείπουν οι αναφορές στον Ουίλμπεκιν και... τον Αρόγιο.

Απ'ότι καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει κάποιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα ως προς την επίτευξη των στόχων...

Στον αθλητισμό δεν μπορείς να προβλέψεις τα αποτελέσματα, μπορείς όμως να προβλέψεις την οργάνωση και όσα άλλα χρειάζονται. Ο Ολυμπιακός πόσα χρόνια χρειάστηκε να πάρει το πρωτάθλημα;

Το μοντέλο της ΑΕΚ όμως θα είναι διαφορετικό...

Εννοείται.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να το κάνει αυτό χωρίς το Σπανούλη;

Κάποια στιγμή όλοι φτάνουν στο ίδιο επίπεδο και το πρωτάθλημα το παίρνει αυτός που ξεχωρίζει: ο Μποντιρόγκα, ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης, ο Σαρούνας. Σήμερα τη διαφορά την κάνει ο Σπανούλης, την κάνει ο Διαμαντίδης. Και να περπατάει ο Διαμαντιδης, την κάνει...

Έχετε εικόνα σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα παίζει η ΑΕΚ;

Είμαστε καινούρια ομάδα, οι απαιτήσεις είναι πολλές , δεν βιαζόμαστε. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην Ευρωλίγκα όταν θα είμαστε έτοιμοι και ακόμη μάλλον δεν πληρούμε τις προϋποθέσεις. Το EuroCup είναι μια πολύ καλή διοργάνωση με ορισμένες ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας.

Για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν, τι μπορούμε να περιμένουμε;

Στον αθλητισμό όλοι συζητούν για «εκείνη τη στιγμή». Βλέπουν πώς είναι τώρα μια ομάδα, εντυπωσιάζονται ή απογοητεύονται αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα είναι τα πράγματα σε ένα μήνα. Εγώ σας λέω ενάμιση μήνα, που θα τελειώσουν οι υποχρεώσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, θα δείτε άλλες ομάδες. Στα play off θα φανεί η διαφορά μεταξύ μας. Άρα, δεν τρελαίνομαι και ξέρω ακόμη ότι αυτές οι ομάδες έχουν τον πρώτο λόγο. Όμως εμείς, φέτος, καταφέραμε να πλησιάσουμε τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και άλλους που ήδη είχαν δημιουργήσει καλές ομάδες. Το τι θα γίνει στα play off, θα το δούμε. Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να έχουμε περισσότερο κόσμο για να βοηθήσουμε οικονομικά την ομάδα, γιατί ως τώρα ήμασταν μόνο «βάλε-βάλε»...

Στόχος είναι να συμμετέχουμε στα ημιτελικά;

Θέλουμε να περάσουμε το πρώτο εμπόδιο στα play off. Εξαρτάται από τι θέση θα πάρουμε και αν θα έχουμε πλεονέκτημα έδρας ή όχι. Και κάπου εκεί να τα δώσουμε όλα. Αν και δεν μπορώ να μην παραδεχθώ ότι με τους δύο πρώτους υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Με τον Ολυμπιακό δεν φάνηκε και τόσο πάντως...

Ήταν θέμα στιγμής. Όταν ο Ολυμπιακός αποφασίζει να παίξει σοβαρό παιχνίδι, κερδίζει την ΤΣΣΚΑ και εύκολα. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το παιχνίδι που έπαιξε εναντίον μας.

Από τη σημερινή ομάδα, θα μπορέσει να κρατηθεί κορμός για την επόμενη χρονιά;

Αυτή η ομάδα κάνει καλή πορεία και μερικά παιδιά αξίζουν να παραμείνουν. Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε δεν είναι καλό να μιλάμε για τα ονόματα. Θέλουμε να έχουμε περισσότερους Έλληνες, είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερους από έξι. Σημαντική είναι και η επιλογή των ξένων. Εντάξει, είναι ελεύθερη αγόρα, κάποια παιδιά προσφέρουν και μας ενδιαφέρουν και για του χρόνου, για κάποια άλλα χρειαζόμαστε χρόνο για να αποφασίσουμε.

Δεν θα είναι δηλαδή «μιας χρήσης» η φετινή ομάδα;

Υπάρχει η περίπτωση μερικά παιδιά να συμφωνήσουν και για συμβόλαια μερικών χρόνων και να αποτελέσουν μια σταθερή βάση.

Θα έχουμε κάποια ανανέωση εντός της σεζόν, όπως συνέβη με τον Ντούσαν;

Με τον Ντούσαν ήταν αναγκαστικό. Ήταν να φύγει στις 25 Δεκεμβρίου, που ήταν και η πρώτη σκέψη, και θα έφευγε, επειδή τελείωσε και με το στρατό και θα έφευγε στο εξωτερικό. Όμως άλλαξαν τα σχέδια και χαίρομαι που συνεργαζόμαστε, γιατί είδα ότι οι προηγούμενοι προπονητές δεν κατάλαβαν ακριβώς τις δυνατότητες του. Τον είχαν ως έναν εξαιρετικό σουτέρ, χωρίς να δημιουργήσουν κάτι ιδιαίτερο. Καθόταν σε μια γωνία για να γίνεται εύκολα το πικ εν ρολ παιχνίδι και αυτό ήταν. Εγώ πάντα πίστευα ότι ο Ντούσαν έχασε πάρα πολύ χρόνο να βελτιώσει κάποια πράγματα που τα έχει. Έχει το λόου ποστ παιχνίδι, έχει έφεση στις ασίστ και τα δείχνει πια. Πρώτη φορά στην καριέρα του, μετά από χρόνια, έχει περισσότερα δίποντα απ'ότι τρίποντα. Εμείς τον αξιοποιούμε διαφορετικά και στην Πάτρα θα μπορούσε να φτάσει τις 10 ασίστ.

Δηλαδή, τον καλύτερο Ντούσαν δεν τον είδαμε στην Ιταλία, θα τον δούμε με την ΑΕΚ;

Παίζει πιο ποιοτικά εδώ. Είχε μερικά μαζεμένα προβλήματα δύο φορές με το δάχτυλο του ποδιού, είχε πιο πριν γρίπη, στο στρατό είχε καθημερινές υποχρεώσεις λόγω των εκλογών. Τώρα βρήκε ρυθμό (σ.σ. κάπου εδώ χτυπά αρκετές φορές το ξέρι στο ξύλινο τραπέζι).

Ψυχολογικά πάντως «πετάει»...

Όταν έκανε συζήτηση με τον Αγγελόπουλο, δεν ήμουν παρών, και συμφώνησε, έλεγε «ονειρεύομαι την ημέρα που δεν θα σκέφτομαι πόσους πόντους θα βάλω». Στο εξωτερικό πρέπει να βάζεις σταθερά 15-20 πόντους. Τώρα και ασίστ δίνει και αλλαγές κάνει και πάει πιο εύκολα στα ριμπάουντ.

Πόσο εύκολο είναι σε μια ομάδα που δίνει έναν αγώνα την εβδομάδα και έχει ισχυρές προσωπικότητες να είναι όλοι ικανοποιημένοι; Είναι και αυτό ένα ζητούμενο για τον προπονητή;

Είναι δύσκολο. Το ξέρουμε. Μερικές φορές έχω πει σε παιδιά: «συγγνώμη, αλλά δεν νιώθω ευθύνες για επιλογές που είσαστε 2-3 στην ίδια θέση και εγώ πρέπει τώρα να διορθώσω». Κάποιος θα έχει σίγουρα πρόβλημα, χωρίς να το θέλω. Όταν όμως δημιουργώ την ομάδα μου, ο καθένας παίρνει το ρόλο του, είτε 10 είτε 5 λεπτά και πρέπει να είναι ευχαριστημένος.

Πάντως δείχνουν όλοι ευχαριστημένοι και ετοιμοπόλεμοι. Ο Μιλόσεβιτς, για παράδειγμα, έτσι φαίνεται...

Ο Μιλόσεβιτς είναι σε μια φάση που μαθαίνει ακόμη. Δεν είχε παίξει ποτέ ούτε «4» ούτε «5». Για «4» έχει κάποιες περίεργες κινήσεις, στο «5» πήγε αναγκαστικά και έδειξε ευχέρεια να τριπλάρει, να ξεπερνάει τον ψηλό. Είναι γρήγορος, καλός αμυντικός και μας βοήθησε. Την άμυνα του Μιλόσεβιτς στον Ντούσαν στην προπόνηση μόνο ο Γκιστ θα μπορούσε να την κάνει.

Θα μας πείτε και για τον Ποπς, που έχει εμπλουτίσει το παιχνίδι του με τρίποντα και ασίστ;

Και ο ίδιος μπορεί να σας το πει, κανένας προπονητής δεν πίστευε ότι έχει σουτ. Κανένας. Του απαγόρευαν. Εγώ τον Ποπς τον ήξερα σαν ξεκινά την καριέρα του σαν «ελαφρύ 4άρι». Πηδούσε, έτρεχε, σουτ μέτριο, όμως διαθέτει πολύ σωστή μηχανική του σουτ. Ως «5» μπορεί να το κάνει, ως «4» δε θα γινόταν, επειδή είναι αργό το σουτ που έχει. Εγώ μια ζωή αυτό κάνω: βλέπω έναν παίκτη και σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει. Πολλοί παίκτες άλλαξαν ρόλους και κάνουν κάτι που δεν έχουν ξανακάνει. Ο Ποπς έχει πολύ καλές μπασκετικές γνώσεις, από τους πιο έξυπνους ψηλούς και μέσα και έξω από το παρκέ.

Παρότι η ομάδα φέτος φτιάχτηκε και ξαναφτιάχτηκε γρήγορα, ήρθαν παίκτες όπως ο Ποπς...

Οι κινήσεις όμως δεν ήταν γρήγορες. Πέρασε ένας μήνας να πάρω τον Αθηναίου, πέρασε άλλος μήνας να πάρω τον Ποπς, μετά πήραμε και τον Μάλικ. Ξέρετε πόσοι παίκτες μας προτάθηκαν; Αφού πήραμε τον Ποπς, ξεκίνησαν όλοι να ενδιαφέρονται για μας. Οι μάνατζερ του Αρόγιο, που θα μπορούσε να σταθεί σε Ολυμπιακό - Παναθηναϊκό, Ρεάλ - Μπαρτσελόνα, πήραν αμέσως εδώ τηλέφωνο.

Προτιμήσατε όμως τον Ουίλμπεκιν...

Έχουμε κάποια παιδιά που είναι έμπειρα, αλλά θέλουμε και πιο νέα παιδιά. Ο Ντούσαν και Μάλικ είναι έμπειροι και έχουν καλή ηλικία. Και υπάρχουν και λύσεις κάποιων παιδιών, που είναι νέα και άγνωστα. Ο Ουίλμπεκιν είναι γνωστός στα κολλεγιακά, όχι στην Ευρώπη. Δεν είναι ούτε 22 και πρέπει να αποδείξει την αξία του. Και τα στοιχεία που έχει είναι ενός παίκτη που αύριο θα παίξει σε μεγάλη ομάδα της Ευρώπης ή θα πάει στο ΝΒΑ. Τέτοιες επιλογές θέλουμε να έχουμε. Εννοείται ότι θέλουμε ότι καλύτερο από την ελληνική αγορά και γιατί είμαστε στην Ελλάδα και γιατί χρειαζόμαστε Έλληνες παίκτες.

Εννοείτε από το ελληνικό πρωτάθλημα;

Και αυτό και από νέους από παντού. Δεν θα σας πω από πού όμως για να μην τους ανοίξω τα μάτια άλλων...

Σε Έλληνες πλέον ποντάρουν και οι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Πλέον είναι λίγοι όσοι μπορούν να έρθουν και να κάνουν διαφορά

Είναι! Καλά κάνουν οι άλλοι που σκέφτονται έτσι. Αυτό που ξέρω όμως με την εμπειρία μου είναι ότι δεν χωράνε όλοι εκεί... Βέβαια, όταν πάει κανείς σε αυτές τις ομάδες είναι δύσκολο να τον πάρεις μετά. Γιατί αν κάνει ένα συμβόλαιο με πολλά χρήματα, πρέπει να καταλάβει για ποιο λόγο πρέπει να πάρει λιγότερα.

Είναι κάποιοι που το καταλαβαίνουν όμως...

Και ο Ντούσαν στον Παναθηναϊκό έπαιρνε πολλά, τώρα καμία σχέση, η αγορά έχει πέσει πολύ. Αλλά και οι δικές μας επιλογές σε νεότερα παιδιά θα είναι πιο φθηνές απ'ότι γίνονταν παλιότερα. Έχει ένα κόστος να μεγαλώσεις ένα παιδί, αλλά αυτή είναι και η πιο σωστή δουλειά, κατά την άποψη μου.

Keywords
Τυχαία Θέματα