Ραχόι: Παράνομο το δημοψήφισμα για ανεξάρτητη Καταλονία

17:38 25/2/2014 - Πηγή: AEK365

Τη θέση πως το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία δεν είναι δυνατόν να λάβει χώρα, καθώς θα ήταν παράνομο, εξέφρασε την Τρίτη ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σημειώνοντας πως αποφάσεις για το «τι είναι η Ισπανία» μπορούν να ληφθούν μονάχα από το σύνολο του λαού.

«Αυτό το δημοψήφισμα

δεν μπορεί να γίνει, δεν είναι νόμιμο [...] Είναι ολόκληρος ο ισπανικός λαός που έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει το τι είναι η Ισπανία. Κανείς δεν μπορεί, μονομερώς, να στερήσει από τον ισπανικό λαό το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον του κοινοβουλίου για την κατάσταση της χώρας.

Τον Ιανουάριο, το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε υπέρ του να ζητήσουν το δικαίωμα διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από τη Μαδρίτη.

Ως απάντηση, την προηγούμενη εβδομάδα το εθνικό κοινοβούλιο απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Ο τοπικός ηγέτης της Καταλονίας Αρτούρ Μας και οι εταίροι του προγραμματίζουν το δημοψήφισμα για τις 9 Νοεμβρίου του 2014.

Σύμφωνα με τα έως τώρα σχέδια, οι Καταλανοί θα κληθούν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα:

Πιστεύετε πως η Καταλονία θα πρέπει να είναι Κράτος - ναι ή όχι;

Αν ναι, θα θέλατε το Κράτος να είναι ανεξάρτητο - ναι ή όχι;

Keywords
Τυχαία Θέματα