Πρωτοφανής κάλυψη των εκλογών από τα ξένα ΜΜΕ

19:02 25/1/2015 - Πηγή: AEK365

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε το ενδιαφέρον για την κάλυψη των ελληνικών εκλογών. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Προβολής, στο Ζάππειο Μέγαρο είναι διαπιστευμένοι 1.015 δημοσιογράφοι, ανταποκριτές, παρατηρητές από ξένες χώρες και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Από αυτούς, οι 741 είναι ανταποκριτές ξένων χωρών εκ των οποίων 590 έχουν έρθει στην Ελλάδα ειδικά για τις εκλογές.

Η πολυπληθέστερη ομάδα είναι οι διαπιστευμένοι από την Ισπανία που ανέρχονται σε 70.

Όλα τα μεγάλα μέσα του εξωτερικού έχουν σήμερα ως πρώτο θέμα τις ελληνικές εκλογες.

«Οι Έλληνες ψηφίζουν σε εκλογές "όλα ή τίποτα"» είναι ο τίτλος του βρετανικού BBC. Οι εκλογές, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσπάθεια της Ελλάδας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσής της με τους δανειστές.

Το Associated Press χαρακτηρίζει τις εκλογές «κρίσιμες», αναφέροντας ότι φαβορί είναι το κόμμα που τάσσεται κατά των όρων δανεισμού. Παράλληλα, αναφέρεται στον αριθμό των αναποφάσιστων και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως δυσκολευτεί να επιτύχει αυτοδυναμία.

«Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε νίκη-ορόσημο στις εκλογές» είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. «Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μία αλλαγή για την Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα για μαζική εισροή μετρητών στην εξασθενημένη οικονομία της Ένωσης μετά από χρόνια προσπαθειών να μειωθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών και πιέσεων στις χώρες να ψηφίσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει το Reuters.

«Οι έλληνες ψηφοφόροι αναμένεται να απορρίψουν τη λιτότητα» γράφει ο Guardian, τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά το κόμμα μπορεί να μην κερδίσει αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει μόνο του».

«Μετά από πέντε σκληρά χρόνια λιτότητας και ύφεσης, οι Έλληνες ψηφίζουν κάτω από καθαρούς ουρανούς σε εκλογές με υψηλό διακύβευμα που θα μπορούσαν να θέσουν τη χώρα τους σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει η εφημερίδα.

«Προς θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα;» αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη. Η δυναμική που απέσπασε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου ευνοεί τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, και το χάσμα φαίνεται να διευρύνεται με τη Νέα Δημοκρατία» τονίζει η γαλλική εφημερίδα, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις που δίνουν μέχρι και 10 μονάδες διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Γεγονός που θα σημαίνει θρίαμβο για τον Αλέξη Τσίπρα» προσθέτει ο Monde.

Δεδομένη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η Liberation. Η εφημερίδα τονίζει ότι το κόμμα, προβλέποντας την αποτυχία των υπολοίπων κομμάτων, βάσισε την εκστρατεία του στην «επόμενη ημέρα», αυτή στην οποία καλείται να κυβερνήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα