Προς νέο αδιέξοδο για τα σκουπίδια

09:29 13/11/2012 - Πηγή: AEK365

Εντελώς ανώριμες είναι οι διαδικασίες για την προκήρυξη των τεσσάρων διαγωνισμών για τα σκουπίδια της Αττικής, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί καθώς ο χρόνος πλέον κυλάει εναντίον της. Ακόμη και στο (απίθανο σύμφωνα με τις εταιρείες) ενδεχόμενο να ενταχθούν το επόμενο διάστημα τα έργα στο ΕΣΠΑ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με τους ρυθμούς που ακολουθεί η πολιτεία, να μην καταφέρουν να συμβασιοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2013 που είναι αναγκαία προϋπόθεση και να μην χαθούν πόροι.
«Μόνο ως έργα γέφυρες στο επόμενο πακέτο ΕΣΠΑ» εκτιμούν στελέχη του κλάδου ότι μπορεί

να χρηματοδοτηθούν τα εργοστάσια με κοινοτικούς πόρους αλλά και αυτό εξαρτάται από τη δομή που θα έχει το νέο κοινοτικό πρόγραμμα που επί του παρόντος βρίσκεται στον αέρα.
Δεν είναι όμως μόνο η εκκρεμότητα με το ΕΣΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) που έχει την ευθύνη για τα έργα δεν έχει ούτε το σύμβουλο για να προχωρήσει στην προετοιμασία των διαγωνισμών που κατά τα άλλα προγραμματίζονται να προκηρυχθούν έως τα τέλη του έτους, καθώς η κοινοπραξία που είχε επιλεγεί στο παρελθόν (ΕΠΕΜ-Enviroplant) θα αντικατασταθεί. Μελετώνται απευθείας αναθέσεις λόγω του επείγοντος χαρακτήρα που έχουν τα έργα.

Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα απορριμμάτων, στοιχηματίζουν «ότι πάμε για νέο αδιέξοδο» και εκφράζουν την άποψη ότι η λύση θα δοθεί μόνο εάν προκύψει μια μεγάλη κρίση τύπου Νάπολη και γεμίσουν οι δρόμοι απορρίμματα! Τον προβληματισμό επιτείνουν οι ταμειακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σχεδόν στο σύνολό τους οι εταιρείες του κλάδου.

Η συγκυρία για διεθνείς συμμαχίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ρευστότητα των εταιρειών και να αποτελέσουν ένα είδος «μαξιλάρι» στην χρηματοδοτική απραξία των τραπεζών δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Όσο μάλιστα παρατείνεται το θρίλερ με την δόση των 31,5 δις. ευρώ, οποιαδήποτε συζήτηση για τραπεζική χρηματοδότηση δεν μοιάζει ρεαλιστική, ακόμη και για ομίλους που έχουν μετόχους τραπεζικά ιδρύματα. Ούτε όμως οι Γερμανοί που θεωρούνται λαός με ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε αντίστοιχα έργα δεν έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο. «Ούτε μια Γερμανική εταιρεία δεν έχει δηλώσει την παρουσία της, όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί προφανώς γνωρίζουν πόσο ανώριμοι είμαστε για να προκηρύξουμε τα έργα» λένε παράγοντες της αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην πιάτσα των σκουπιδιών αποτελούν οι συζητήσεις που ξεκίνησαν προ μηνών μεταξύ της Γαλλικής Veolia και ελληνικής εταιρείας απορριμμάτων για κοινή κάθοδο στους διαγωνισμούς. Οι επαφές αυτές, σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας πάγωσαν λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας με το σκεπτικό ότι αν ανακοίνωνε τη συνεργασία στο Χρηματιστήριο θα έπεφταν οι μετοχές της κατά 10%!
Οι συνολικές επενδύσεις για τα τέσσερα εργοστάσια απορριμμάτων της Αττικής υπολογίζονται σε 350 εκ. ευρώ, αλλά και αυτό είναι ένα νούμερο εντελώς στον αέρα αφού το τελικό κόστος θα καθορίσουν οι υποδομές και η τεχνολογία που θα

Keywords
Τυχαία Θέματα