Προς αναζήτηση νέας κυβέρνησης

13:32 16/5/2012 - Πηγή: AEK365

Με μια νέα σύσκεψη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προσπαθούν να αποφασίσουν τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, τον Ιούνιο. Στη σύσκεψη δεν θα παραστεί ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος,

ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε τον αποκλεισμό του από τη σύσκεψη της Τρίτης.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των αρχηγών για το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης σε έναν από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων.

Πρόκειται για τους: Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειος Πάγος), Παναγιώτη Πικραμμένο (ΣτΕ) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο).

Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει και λύση πολιτικού προσώπου για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Διαφωνίες καταγράφονται μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και αναφορικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η ΝΔ επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 20 και 21 Μαΐου, στην οποία δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα της ΠΓΔΜ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δώσει εντολή στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στη σύσκεψη με πρόταση για «πάγωμα» των νόμων που προβλέπουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και ιδιωτικοποιήσεις, καθώς θεωρεί ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για αυτά τα κρίσιμα θέματα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προσέρχεται, κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη με δικές του προτάσεις για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Για το πρώτο προτείνει τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Π.Ήφαιστο και για το δεύτερο τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δ.Γράψα.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και η ημερομηνία των εκλογών, με πιθανότερη αυτή της 17ης Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα