Πούτιν-Ποροσένκο: Συμφωνήσαμε για κατάπαυση του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου

12:41 12/2/2015 - Πηγή: AEK365

Επειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία, οι ηγέτες φέρονται να κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε από το Μινσκ πως συμφωνήθηκε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να αποσύρουν και τα δύο μέρη της σύγκρουσης τον βαρύ τους οπλισμό αρχής γενομένης από τις 15 Φεβρουαρίου. «Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», ανακοίνωσε ο Πούτιν. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες και δεν δέχθηκε ερωτήσεις. Πάντως,

σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες διήρκησαν τόσο πολύ επειδή οι Ουκρανικές Αρχές αρνούνται να συνομιλήσουν απευθείας με τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ φάνηκε επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα των συνομιλιών, σχολιάζοντας πως η συμφωνία «δίνει ελπίδα». Παράλληλα, έκανε λόγο για συνολική πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης, δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Αγγελα Μέρκελ.
Νωρίτερα, κι ενόσω οι διαπραγματεύσεις ήταν σε πλήρη εξέλιξη διπλωματική πηγή είχε φανεί αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας.
«Υπάρχει η ελπίδα ότι μια συμφωνία θα υπογραφεί από την Ομάδα Επαφής», η οποία αποτελείται από τους εκπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΑΣΕ, δήλωσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας πως το κείμενο αυτό θα αφορά «τη συγκεκριμένη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ της 5ης Σεπτεμβρίου».
Πάντως σε ένα από τα διαλείμματα των μαραθώνιων συνομιλιών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε αφήσει να φανεί πως οι συνομιλίες θα κατέληγαν τελικά σε αδιέξοδο, καθώς ο ίδιος θεωρούσε πως οι ρωσικοί όροι ήταν απαράδεκτοι. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη καλά νέα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα νέο. Η ελπίδα υπάρχει πάντα», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «οι όροι που τίθενται από τους Ρώσους είναι απαράδεκτοι».
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διεξήγαγαν συνομιλίες για περισσότερο από 15 ώρες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας προσπαθώντας να επιτύχουν μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα