Πώς το Grexit επηρεάζει το μπάσκετ

19:45 24/4/2015 - Πηγή: AEK365

Η FIBA ενημέρωσε, μέσω επιστολής που έστειλε στην ΕΟΚ, πως εφόσον τεθεί θέμα αυτοδιοίκητου στο ελληνικό μπάσκετ, θα υπάρξει κίνδυνος αποβολής της από τις διεθνείς διοργανώσεις και ο Τάκης Τσαγκρώνης, μιλώντας στο SPORT24, ανέφερε ότι: «το ποδόσφασιρο μπορεί να συμπαρασύρει τις άλλες ομοσπονδίες». Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή

σε περίπου δέκα ημέρες (4 & 5 Μαΐου) έχει δημιουργήσει αρκετές ζυμώσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η FIFA απειλεί την ΕΠΟ για αποβολή από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις, με τη FIBA να ακολουθεί το παράδειγμά της και να ενημερώνει την ΕΟΚ πως μπορεί να έχει ανάλογη κατάληξη.

"Πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας που ενδέχεται να περιορίσει την αυτονομία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Είναι καθήκον μου να σας πληροφορήσω ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της FIBA οι Εθνικές ομοσπονδίες μέλη της, πρέπει να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο της διακυβέρνησης του αθλήματος στη χώρα τους.

Συγκεκριμένα, πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους. Μη συμμόρφωση με τις διατάξεις που περιέχονται στο καταστατικό της FIBA μπορεί να οδηγήσουν ανάλογα με την περίπτωση ακόμα και στην αποβολή της Εθνικής ομοσπονδίας από τη FIBA", αναφέρει η επιστολή της FIBA προς την ΕΟΚ, και τον πρόεδρό της Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Τι συμβαίνει με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στις 4 & 5 Μαΐου στη Βουλή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας. Κι αυτό γιατί η άρση του αυτοδιοίκητου στο ποδόσφαιρο ενδέχεται να συμπαρασύρει τις υπόλοιπες ομοσπονδίες, με την ΕΟΚ να είναι μία από αυτές που απειλούνται.

Τι σημαίνει αυτό; Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Τάκη Τσαγκρώνη, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής της FIBA και το... καμπανάκι που έκρουσε στην ΕΟΚ.

"Ουσιαστικά, η FIBA ανακοινώνει πως αν υπάρχει κάποια παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία της Ομοσπονδίας, θα μας αποβάλλει από το προσεχές Eurobasket και θα μας αφαιρέσει όλες τις διογανώσεις που έχουμε αναλάβει για το καλοκαίρι (σ.σ.: Πανευρωπαϊκό Εφήβων και Παγκόσμιο Εφήβων), αναφέρει αρχικά, για να εξηγήσει πως "το νομοσχέδιο του Κοντονή δεν έχει ξεκάθαρη αναφορά στο μπάσκετ ή τα άλλα αθλήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να τα επηρεάσει. Οι ομοσπονδίες μιλούν μεταξύ τους και είναι σαφές πως το ποδόσφασιρο μπορεί να συμπαρασύρει τις άλλες ομοσπονδίες. Μπορεί να έχουμε πρόβλημα ακόμη και τη ΔΟΕ".

Παράλληλα όμως, επισήμανε πως "από την πλευρά μας, έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο σχετικά με τις επιπτώσεις εδώ και αρκετό καιρό. Έχουμε παραδώσει τα σχετικά έγγραφα για το θέμα, πλην μας αποσταλεί αυτή η επιστολή από τη FIBA. Έχουμε ενημερώσει αρκετό καιρό πριν για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν, αν ψηφιστεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο".

Το ποδόσφαιρο ρυθμίζει τις εξελίξεις

Επί της ουσίας, η ΕΟΚ δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αποτρέψει την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου. Πλην του να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ευελπιστώντας πως όσα γίνονται στον χώρο του ποδοσφαίρου και οι -επίσης καταστροφικές- συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την ΕΠΟ, θα αναγκάσουν τον Σταύρο Κοντονή να κάνει ένα βήμα πίσω.

Γιατί, το μπάσκετ (και οι υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες) από μόνο του δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις αποφάσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού. Γι αυτό "ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα. Σαν ΕΟΚ ενημερώνουμε για τις επιπτώσεις, δεν έχουμε την εξουσία. Πιστεύω πως για ορισμένα πράγματα που αναφέρονται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, οι ήδη υπάρχοντες νόμοι τα εξασφαλίζουν", κατέληξε ο Τάκης Τσαγκρώνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα