Ποιος είναι τελικά ο «Άγγελος του Κομπανί»;

14:49 4/11/2014 - Πηγή: AEK365

Μια μυστηριώδης γυναίκα έχει γίνει το σύμβολο της μάχης των Κούρδων κατά των τζιχαντιστών. Ο «Άγγελος του Κομπανί», όπως ονομάζεται η κοπέλα που είναι επίσης γνωστή και ως «Ριχάνα» έχει γίνει διάσημη στα social media με τη φωτογραφία της να έχει «μοιραστεί» χιλιάδες φορές και να έχει εμπνεύσει ακόμα περισσότερες.

Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο «Άγγελος του Κομπανί»;

Σύμφωνα με την ιστορία που συνοδεύει τη φωτογραφία της όμορφης Κούρδης με τα δάχτυλα σηκωμένα στο σήμα της νίκης είναι μια μαχήτρια στον

πόλεμο κατά των τζιχαντιστών η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 100 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η φωτογραφία της έχει κοινοποιηθεί στο Twitter και το Facebook χιλιάδες φορές και η μορφή της έχει γίνει το σύμβολο του αγώνα, ενώ εκπροσωπεί όλες τις γυναίκες , τα δικαιώματα των οποίων καταπατούν περισσότερο από κάθε άλλους οι τζιχαντιστές.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε σε μια εκδήλωση για εθελοντές μαχητές στο Κομπανί στις 22 Αυγούστου πολλούς μήνες πριν αρχίσει να «χτίζεται» η ιστορία της Ριχάνα, όπως υποτίθεται ότι είναι το όνομα της κοπέλας. Ο Σουηδός δημοσιογράφος Καρλ Ντροτ, ο οποίος ήταν ο μόνος ξένος ανταποκριτής που βρισκόταν στην εκδήλωση, είχε μιλήσει μαζί της για λίγο πριν από την εκδήλωση. Σύμφωνα με τον Ντροτ η κοπέλα δεν ήταν μαχήτρια της πρώτης γραμμής και αντίθετα είχε απλώς ενταχθεί εθελοντικά στην αστυνομική δύναμη ή στην ομάδα οικιακής ασφάλειας του Κομπανί. Έτσι, από αυτό το πόστο θα ήταν πολύ δύσκολο να έχει σκοτώσει τόσο μεγάλο αριθμό τζιχαντιστών.

«Μου είπε ότι σπούδαζε νομική στο Αλέπο, αλλά το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τον πατέρα της κι έτσι αποφάσισε να ενταχθεί στο στρατό εθελοντικά. Προσπάθησα να της μιλήσω ξανά μετά την εκδήλωση, αλλά δεν μπόρεσα να την ξαναβρώ ή να μάθω το όνομά της», λέει ο Ντροτ.

Την επόμενη μέρα της εκδήλωσης η φωτογραφία της ανέβηκε στο μπλογκ «Bijikurdistan», το οποίο υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπανί, αλλά κανείς δεν την πρόσεξε ιδιαίτερα. Μέχρι που ένα μήνα περίπου μετά το αγγλόφωνο ειδησεογραφικό σάιτ των Κούρδων, Slemani Times ανάρτησε στο Twitter τη φωτογραφία της. Από τότε ξεκίνησε η ιστορία και το μυστήριο γύρω από την κοπέλα.

Στις 5 Οκτωβρίου οι φήμες το θάνατό της έγιναν trend στο Twitter. Ο Σαουδάραβας χρήστης @alfaisal_ragad που είναι πολύ δημοφιλής στο δίκτυο ανάρτησε την εικόνα της στους 200.000 ακολούθους του γράφοντας ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν μια Κούρδη.

Στις 10 Οκτωβρίου την εικόνα αυτή έκανε retweet, μεταξύ χιλιάδων άλλων, και ο χρήστης @Kurdistan_Army επιβεβαιώνοντας για πολλούς με αυτό τον τρόπο την ιστορία. Ωστόσο, παρόλο που πολλοί υποστήριζαν ότι είχε πεθάνει, στις 13 Οκτωβρίου άλλοι χρήστες άρχισαν να ονομάζουν την κοπέλα της φωτογραφίας Ριχάνα (Rehana), ένα όνομα που δεν είναι καν κουρδικό και να υποστηρίζουν ότι είναι ζωντανή.

Το tweet που ανέφερε «Η Ριχάνα έχει σκοτώσει πάνω από 100 τρομοκράτες του ISIS στο Κομπανί. Κάντε retweet και κάντε τη διάσημη για τη γενναιότητά της» έγινε viral. Και κάπως έτσι ο «Άγγελος του Κομπανί» απέκτησε σάρκα και οστά.

Παρόλο που κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίζουν ότι το μήνυμα αυτό ήταν κομμάτι της κουρδικής προπαγάνδας το tweet δεν προήλθε από εκεί. Γράφτηκε από έναν Ινδό μπλόγκερ, ονόματι Pawan Durani, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως ακτιβιστής και συνδέεται με ένα σάιτ για τα δικαιώματα των Ινδουιστών στο Κασμίρ. Η ιστορία της άρχισε να διασπείρεται και τότε ανέλαβαν και τα μέσα ενημέρωσης ονομάζοντάς την «Άγγελο του Κομπανί».

«Τους αιχμαλώτισε όλους με τα όμορφα μάτια της και τα καστανόξανθα μαλλιά της», αναφέρει ο Κούρδος μπλόγκερ Ruwayda Mustafah.

«Όλοι όσοι συναντώ την θαυμάζουν γιατί συμβολίζει όλα όσα θέλει ο καθένας να δει. Οι γυναίκες και οι άντρες ξεσηκώνονται εναντίον της βαρβαρικής δύναμης στο έθνος μας», καταλήγει.

Στις 27 Οκτωβρίου, ο χρήστης @Rashad abdelQader υποστηρίζει ότι μίλησε στη Ριχάνα και είναι ασφαλής. Μάλιστα αναφέρει πως του είπε ότι μπορεί να μην έχει σκοτώσει 100 τζιχαντιστές, αλλά πολεμά ασταμάτητα.

Ποια είναι τελικά η αλήθεια είναι άγνωστο. Το αν στην πραγματικότητα η κοπέλα ζει ή όχι και αν έχει σκοτώσει τζιχαντιστές είναι τελικά μάλλον μικρής σημασίας. Η ουσία είναι ότι με μια φωτογραφία της έχει καταφέρει να δώσει στους Κούρδους τη δύναμη να συνεχίσουν να πολεμούν. Και όπως τελικά αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουν οι πολεμιστές στους σύγχρονους πολέμους της νέας γενιάς...

Keywords
Τυχαία Θέματα