Οριστική η συμφωνία στο Eurogroup

19:44 20/2/2015 - Πηγή: AEK365

Είναι οριστικό. Ελλάδα και δανειστές ήρθαν σε συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί μετά το τέλος του Eurogroup. Η συμφωνία επετεύχθη στις συζητήσεις που γίνονταν νωρίτερα, μεταξύ Ντάισελμπλουμ - Λαγκάρντ - Μοσκοβισί και Σόιμπλε - Βαρουφάκη. Η συμφωνία αφορά παράταση της δανειακής σύμβασης ενώ ήδη το ευρώ ανακάμπτει εντυπωσιακά. Η νέα συμφωνία είναι 4μηνη παράταση όχι με ολοκλήρωση

του τρέχοντος προγράμματος αλλά στη βάση του υπάρχοντος ενώ δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας. Δεν θα γίνει αξιολόγηση ενώ πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να έιναι στο 1,5%. Η Αθήνα θα καλείται έως τη Δευτερα να υποβάλει ένα υπόμνημα με διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η τρόικα τελειώνει και ο έλεγχος των μέτρων του τετράμηνου προγράμματος θα γίνεται με ανταλλαγή πληροφοριών και μετάβαση ελλήνων παραγόντων στις Βρυξέλλες.

Αλλο σημείο της συμφωνίας είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ειδικά αυτές που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Οπως αναφέρουν πληροφορίες όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που επιβαρύνουν το σκέλος των κρατικών δαπανών θα υλοποιηθούν «περιορισμένα» σε αυτό το τετράμηνο.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η επιτευχθείσα συμφωνία δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας και επίσης διότι δεν υπάρχει αναφορά για ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες όμως αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων που περιλαμβάνονταν στο Μνημόνιο.

"Προχωράμε, προχωράμε, προχωράμε..," έγραψε στο twitter o Μοσκοβισί.

Χατζηνικολάου: Τέσσερις μήνες μετά από γερμανικές πιέσεις

Ο Νίκος Χατζηνικολάου με παρέμβαση του στο δελτίο του Star τόνισε ότι η παράταση θα είναι για τέσσερις και όχι έξι μήνες παράτασης της χρηματοδότησης της χώρα μας. Η αλλαγή αυτή έγινε μετά από πίεση των Γερμανών ώστε να είναι μικρότερο το διάστημα της διαπραγμάτευσης του νέου προγράμματος. Ο Νίκος Χατζηνικολάου μίλησε επίσης για διαφοροποίηση στη στάση του Σόιμπλε που σήμερα εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός. "Η συμφωνία δεν έχει κλειδώσει αλλά είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ" τόνισε ο δημοσιογράφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα