Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε υπερήφανο απέναντι στη χώρα

13:11 28/4/2014 - Πηγή: AEK365

Αιχμηρός εμφανίστηκε κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου. Όπως επισήμανε, το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και να μην παρακολουθεί τη δεξιά ή την αριστερή συντήρηση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην παρουσίαση

του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά, είπε ότι έχει λάβει πολλές αντισυμβατικές αποφάσεις στη ζωή του, αλλά δεν περίμενε η παρουσίαση ενός βιβλίου να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση.

Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζονται οι Έλληνες και η Ελλάδα είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, που μετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με ξεκάθαρες θέσεις και προοδευτικό πρόσημο που ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα καμιάς δεξιάς ή αριστερής συντήρησης».

Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ που έδωσαν σκληρή μάχη και συνέβαλαν στην εικόνα χώρας. Όμως η συντηρητική Ευρώπη αντέδρασε φοβικά. Αυτό υπονόμευσε έννοια αλληλεγγύης. Παρατηρήθηκε ένας ρατσισμός που διαίρεσε λαούς . Πρότεινα εναλλακτικές προτάσεις, ευρώ ομόλογα κτλ... Αυτές οι λύσεις απαιτούσαν ενωμένη Ευρώπη και όχι την λογική λιτότητας. Προτάσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα την ήπια προσαρμογή και λιγότερο πόνο. Η Ευρώπη δεν προχώρησε σε αυτά τα βήματα και αυτά θα είχαν αναχαιτίσει τον φόβο στις αγορές ομολόγων. Αν στήριζε η ΕΕ το πρόγραμμα μας, Ελλάδα Ιρλανδία και Πορτογαλία θα είχαν αποφύγει προστασία μηχανισμού στήριξης. Η ΕΕ έχει την ευθύνη για τον αυξανόμενο πανικό".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Διακύβευμα αυτού του αιώνα θα είναι η δημοκρατία. Η συντήρηση καλλιεργεί διαίρεση λαών και ξενοφοβία. Το δίλημμα μνημόνιο ή όχι σκέπασε τις αιτίες. Αύριο το μνημόνιο τελειώνει και όσοι επένδυσαν σε αυτό θα αναρωτιούνται και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους. Πόσο διαφορετικά θα ήταν αν από το 2009 συνεργαζόμαστε οι προοδευτικές δυνάμεις».

Επίσης, αναφέρθηκε και στην επίμαχη φράση του λεφτά υπάρχουν: «Όσοι μιλούν για τη φράση "λεφτά υπάρχουν" αποκρύπτουν συνειδητά τη ρίζα κακού. Θέλουν πελατειακό καπιταλισμό εκτός δημοσίου συμφέροντος .Κάποιοι είπαν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε. Αν συνεχίσουμε να ζούμε με μυθοπλασίας θα ταλαιπωρηθεί περισσότερο η Ελλάδα. Τότε διαπραγματευτήκαμε για μια χώρα που είχε τεθεί εκτός αγορών. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μηχανισμό βοήθειας που δεν υπήρχε. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους και το μεγαλύτερο μέρος προσαρμογής. Η μικρή Ελλάδα τα κατάφερε. Να μιλήσουμε τη γλώσσα αλήθειας και να σταματήσουμε παιχνίδι εντυπώσεων. Αν το 2010 αυτοί που πρότειναν Ζάππειο και οι άλλοι που έλεγαν θα σκίζουν μνημόνιο, είχαν άλλοι στάση οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολύ πόνο. Το ΠΑΣΟΚ στάθηκε περήφανο απέναντι στη χώρα και έκανε καθήκον του απέναντι στην πατρίδα, χωρίς να έχει κανέναν τότε να βάζει πλάτη. Να έχουμε μια σοβαρή αφήγηση που να επιτρέπει στις αριστερές δυνάμεις να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε μακριά από ηγεμονισμούς και σκοπιμότητες εκλογικές.

Σε άλλο σημείο απευθύνθηκε στον Φώτη Κουβέλη λέγοντας: «Σίγουρα Φώτη μου κάνεις δεν είναι ικανοποιημένος με κατάσταση. Δεν χαίρομαι που βρίσκονται τόσα στελέχη σκορπισμένα. Το ΠΑΣΟΚ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στην χώρα για σταθερότητα στη χώρα αλλά με προοδευτικό πρόσημο».

Keywords
Τυχαία Θέματα