Πάνω από 6.000 δημοσιογράφοι άνεργοι στην Ισπανία

13:33 3/5/2012 - Πηγή: AEK365

Συγκλονιστικοί είναι οι αριθμοί και στην Ισπανία των δημοσιογράφων που έχουν χάσει τη δουλειά του από την αρχή της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ισπανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογραφικών Ενώσεων (Fape) που αριθμεί πάνω από 21.000 δημοσιογράφους από το 2008, 6.234 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, 57 δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει, ενώ έχουν εφαρμοστεί 23 κοινωνικά προγράμματα.

«Πρόκειται για την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία της [ισπανικής] δημοσιογραφίας» λέει η πρόεδρος της Fape, 'Ελσα Γκονθάλεθ. «Το τελευταίο τρίμηνο, οι αριθμοί

είναι άκρως ανησυχητικοί και η προοπτική σκοτεινή» τονίζει η Γκονθάλεθ.

Τελευταία θύματα οι δυο μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας El Mundo και η El Pais.

Η πρώτη, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της στα συνδικάτα, θα προχωρήσει στην περικοπή τουλάχιστον 195 θέσεων εργασίας, δηλαδή θ' αποχωρήσει ο ένας στους τρεις δημοσιογράφους, εξηγεί ο Φερνάντο Κάνο, αρχισυντάκτης της εξειδικευμένης στα ΜΜΕ ιστοσελίδας prnoticias.com. Σύμφωνα με τον Κάνο, η δεύτερη «θα κάνει κάτι ανάλογο».

Η εφημερίδα Publico, η οποία τους τελευταίους μήνες έπαιρνε θέση υπέρ των «αγανακτισμένων», σταμάτησε την έντυπη έκδοσή της το Φεβρουάριο και πλέον έχει μόνο διαδικτυακή παρουσία. Συνολικά 160 δημοσιογράφοι της εφημερίδας αυτής βρέθηκαν χωρίς δουλειά.

Πέρα από την απώλεια των θέσεων εργασίας υπάρχει και μια κατάσταση αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Γκονθάλεθ, καθώς «οι μισθοί έχουν μειωθεί σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ».

«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν την ίδια δουλειά με λιγότερα άτομα και αυτοί που παρέμειναν έχουν μειωμένους μισθούς. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση και πρέπει να εργαστούν περισσότερο ενώ αμείβονται λιγότερο» λέει ο Κάνο.

Σύμφωνα με την Γκονθάλεθ, «εάν έχει αποδυναμωθεί τόσο ένας δημοσιογραφικός οργανισμός, δεν μπορεί να εκπληρώσει το έργο του, να εγγυηθεί δηλαδή στους πολίτες το δικαίωμά τους στην ελεύθερη πληροφόρηση».

Για να καταγγείλει την κατάσταση αυτή, η Fape έχει προγραμματίσει για σήμερα, Πέμπτη, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας, συγκεντρώσεις σε περίπου 40 πόλεις της χώρας «για να διεκδικήσει μια καλύτερη προοπτική για τους δημοσιογράφους και να γνωστοποιήσει στην κοινή γνώμη ότι η αποδυνάμωση της δημοσιογραφίας καθιστά φτωχότερη τη δημοκρατία».

«Η Ισπανία, εκτός του ότι έχει πολλές μεγάλες εφημερίδες, έχει τρεις εφημερίδες σε κάθε επαρχία, πράγμα που δεν είναι φυσιολογικό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι βιώσιμες, πουθενά στον κόσμο» τονίζει ο Κάνο, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται αναδιάρθρωση του τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα