Παίρνει μέτρα κατά των όπλων ο Ομπάμα

21:10 16/1/2013 - Πηγή: AEK365

Έτοιμος να δράσει άμεσα και σαρωτικά για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ειδικά σε ό, τι αφορά τα στρατιωτικού τύπου όπλα που κυκλοφορούν πολλές φορές σχεδόν ανεξέλεγκτα. Όπως είπε «δεν μπορούμε να αναβάλλουμε άλλο» την ανάληψη δράσης γιατί η αδράνεια κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν σχεδόν ένα μήνα μετά τη σφαγή στο δημοτικό στο Κονέκτικατ, περιστατικό που σόκαρε την κοινή γνώμη -αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο- και άνοιξε ξανά τη συζήτηση για αυτό

το κοινωνικά και πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.

«Εδώ είναι η γη των ελεύθερων και γενναίων ανθρώπων -και πάντα θα είναι- αλλά αντιληφθήκαμε επίσης ότι από τα δικαιώματα προκύπτουν και υποχρεώσεις», τόνισε ο Ομπάμα κατά την παρουσίαση, έχοντας τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο πλευρό του.

Στο πακέτο προτάσεων του Ομπάμα, όπως διαμορφώθηκε από τις συνομιλίες που είχε ο αντιπρόεδρος με όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα της οπλοκατοχής, περιλαμβάνεται η διεξαγωγή ελέγχων ποινικού μητρώου πριν από όλες τις πωλήσεις όπλων και η διά νόμου απαγόρευση πώλησης όπλων επιθετικού τύπου.

Επιπλέον, οι γεμιστήρες που θα πωλούνται θα μπορούν να περιέχουν μόνο μέχρι δέκα σφαίρες ενώ θα υπάρξει απαγόρευση και για την πώληση διατρητικών σφαιρών.

Ο πρόεδρος πρότεινε ακόμη την απαγόρευση με ομοσπονδιακό διάταγμα των πωλήσεων όπλων σε τρίτους για λογαριασμού του πραγματικού αγοραστή.

Σε ένα άλλο μέτρο, ο πρόεδρος ζήτησε ακόμη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να διεξάγουν έρευνα για τα αίτια και για την πρόληψη της βίας από τα όπλα. Ακόμη θα πρέπει να ερευνηθεί και η επιρροή της βίας που εικονίζεται στα βιντεοπαιχνίδια, ένα μάλλον αμφιλεγόμενο σημείο, καθώς αρκετοί επιστήμονες δεν βλέπουν αιτιώδη σχέση ανάμεσα στα δύο φαινόμενα.

Τα μέτρα θα υλοποιηθούν μέσω 23 προεδρικών διαταγμάτων (executive actions) τα οποία δεν χρειάζονται έγκριση από το Κογκρέσο. Ο Ομπάμα προέτρεψε πάντως το Κογκρέσο θα αναλάβει δράση για να ψηφιστούν νόμοι που θα περιορίζουν την διακίνηση όπλων.

Το κόστος των μέτρων είναι 500 εκατομμύρια δολάρια που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2014.

Πολεμική από την NRA

Εν τω μεταξύ, σε πόλεμο δηλώσεων πριν τις ανακοινώσεις από το Μπαράκ Ομπάμα επιδόθηκαν ο Λευκός Οίκος και η πανίσχυρη ένωση οπλοκατόχων (NRA) με αφορμή διαφήμιση της ένωσης που αναφερόταν στις κόρες του προέδρου.

Η διαφήμιση κατηγορεί τον πρόεδρο για υποκρισία καθώς οι κόρες του προστατεύονται από τους ένοπλους φρουρούς της Μυστικής Υπηρεσίας ενώ την ίδια ώρα αυτός αντιτίθεται στο σχέδιο της NRA να μπουν ένοπλοι φρουροί στα σχολεία.

Η πρόταση της NRA για ένοπλους φρουρούς έγινε λίγες ημέρες μετά τη σφαγή στο δημοτικό Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ αλλά αμέσως συνάντησε κύμα αντιδράσεων κυρίως λόγω της πρότερης (και τωρινής βεβαίως ) σκληρής στάσης του λόμπι σχετικά με την οπλοκατοχή.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί συμφωνούν ότι τα παιδιά του προέδρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν πιόνια σε μια πολιτική διαμάχη», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ και πρόσθεσε σε εντονότερο ύφος ότι «το να πηγαίνουμε τόσο μακριά ώστε να γίνεται η ασφάλεια των παιδιών του προέδρου αντικείμενο επίθεσης μέσω διαφήμισης είναι αποκρουστικό και δειλό».

Keywords
Τυχαία Θέματα