Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την «Αγιά Σοφιά»!

18:24 29/7/2014 - Πηγή: AEK365

23:49: Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ υπερψηφίστηκε (κατά πλειοψηφία) επί της αρχής και αμέσως μετά λύθηκε η αποψινή συνεδρίαση. Το πρωί της Τετάρτης (10.00) θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου επί των άρθρων και στη συνέχεια (το μεσημέρι) αναμένεται να ακολουθήσει και η ψήφισή του επί των άρθρων και στο σύνολό του. Όπως προανήγγειλε η

Κυβέρνηση, σε ότι αφορά το άρθρο 81 θα ζητηθεί και θα υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία.

23:28: Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αναγνωστάκη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ ήταν η εξής: «Για το γήπεδο της ΑΕΚ: Είμαστε ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις που πήραμε ότι αυτά τα τρία στρέμματα του άλσους είναι απαραίτητα για να γίνει το γήπεδο. Όμως, για να μην έχουμε και πρόβλημα συνταγματικότητα, θα πρέπει να διατηρηθεί το ισοζύγιο και να παραχωρηθεί αντίστοιχη έκταση με την ίδια χρήση. Ακούσαμε υπερβολές που βλάπτουν την υπόθεση της ΑΕΚ. Για κάποιους είναι ευκαιριακή η υπόθεση ΑΕΚ. Για άλλους είναι στάση ζωής να είσαι ΑΕΚ. Και ας ακούγεται υπερβολικό σε κάποιους. Έτσι θα ακούσουμε αύριο τον Υπουργό για στηρίξουμε επί της Αρχής και τα άρθρα που αφορούν την ΑΕΚ».

23:17: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ είπε: «Για το γήπεδο της ΑΕΚ, που δεν είναι ΑΕΚ είναι ΑΕΚάρα, θα μιλήσω αναλυτικά αύριο. Η ΑΕΚ δικαιούται γήπεδο, αλλά η κυβέρνηση δεν δικαιούται να έχει χωρίσει στα δύο τη Νέα Φιλαδέλφεια. Μίλησα πριν με σοβαρούς παράγοντες της περιοχής και μου είπαν ότι θα έχουμε πρόβλημα, είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αν και με βάζελο πρόεδρο σταματήσατε το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό και έμεινε έτσι μια κατεστραμμένη περιοχή. Για το τζαμί δεν έχετε πρόβλημα όμως. Αύριο θα πω περισσότερα για το γήπεδο της ΑΕΚ. Απλά σκέφτομαι γιατί δεν μας αρέσει η άμεση Δημοκρατία; Δημοψήφισμα. Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει γήπεδο. Όπως και ο ΠΑΟ. Μοντέρνα γήπεδα, όπως έχει ο Ολυμπιακός».

23:03: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος τόνισε: «Δεν είχατε πει κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φέρετε βελτιώσεις και τροπολογίες; Που είναι; Ποιο είναι το σχέδιο σας για να έχει γήπεδο η ΑΕΚ; Ας μην είναι αυτό, πείτε μας πιο θέλετε. Δεν έχετε προτάσεις. Εγώ δεν λέω ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ πρέπει να λειτουργήσουν κάπως, γιατί το τι θα κάνει ο ΑΕΚτζής δεν πρέπει να έχει σχέση με τη στάση ενός κόμματος. Αλλά να δούμε που θέλετε να πάει η χώρα. Περίμενα να σεβαστείτε τον κόσμο της ΑΕΚ και τον κόσμο της Νέας Φιλαδέλφειας που δεν είναι οι πιο πλούσιοι Έλληνες. Βάζουν λιθαράκι το λιθαράκι για την ανάπτυξη της περιοχής τους. Περιμέναμε την πρόταση σας. Δεν το πράξατε. Επίσης δεν σεβαστήκατε την Original και το λέει αυτό ένας Ολυμπιακός. Η Original ήταν παντού σε όλες τις εκδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης. Ούτε αυτούς σεβαστήκατε. Και ξέρετε γιατί δεν τους σεβαστήκατε; Αυτοί είναι Original, εσείς όχι»...

22:44: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης επεσήμανε: «Άκουσα τον κ. Βούτση, ο οποίος, αφού μίλησε για το γήπεδο, έκανε αναφορά για παράνομο τρόπο με τον οποίο χτίστηκε το γήπεδο του Ολυμπιακού, περιττό να αναφέρω τι είπε για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν ξέρω αν έχει πρόβλημα με τα γήπεδα ή με τις ομάδας. Δεν καταλαβαίνω τη λογική τους. Είχαν όλο το χρόνο. Άκουσα και τον Υπουργό, η διαβούλευση κράτησε τόσο καιρό. Είχε πει ο κ. Υπουργός ότι περίμενε τροποποιήσεις, αν είχατε κάποια άλλη ρύθμιση. Και σας είπε, γιατί δεν την φέρατε; Ζητάει ο κ. Βούτσης να γίνει τώρα διάλογος. Πόσο καιρό περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν λύσεις; Γενικά. Το γήπεδο της ΑΕΚ είναι λαμπρό παράδειγμα πώς συνδυάζεται ο πολεοδομικός συνδυασμός με την πραγματική οικονομία. Αν δεν γίνεται αυτός ο συνδυασμός για ποιες ρυθμίσεις μιλάμε; Θα έχεις ένα γήπεδο χωρίς αγορά και ανάπλαση; Αυτή είναι η κριτική μας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχει η αγορά και η οικονομία και αυτή καθορίζει αν κάτι λειτουργεί ή όχι. Δίνεται μια λύση σε ένα σωματείο με εκατομμύρια οπαδούς. Τι θα συζητήσουμε; Για δέκα, 20 μέτρα; Στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στο Μόναχο, υπάρχουν τόσα γήπεδα μέσα στην πόλη. Σωστά είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι σήμερα είμαστε όλοι ΑΕΚ. Από την άποψη ότι είμαστε όλοι με την ανάπτυξη, με την ευημερία, με την εξέλιξη. Γι΄ αυτό βεβαίως θα καταθέσουμε αύριο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το γήπεδο, για να έρθετε και να μας πείτε αν θέλετε να προχωρήσουμε μπροστά ή όχι. Όχι αν θα έχει η ΑΕΚ γήπεδο, που πρέπει να έχει, αλλά για τη Νέα Φιλαδέλφεια που μόνο καλά θα δει από αυτή την ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα για το γήπεδο της ΑΕΚ».

22:30: Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής για το γήπεδο της ΑΕΚ τόνισε: «Φαινόμενα πατριδοκαπηλίας δεν υπηρετούν την Δημοκρατία. Η αριστερά δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού. Είναι γκεμπελισμός να λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μικρό γήπεδο. Το γήπεδο που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί να είναι 27.000 θέσεων. Είναι μικρό; Συγκριτικά με το σχέδιο των 33.000 θέσεων. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά; Ας κρίνει ο κόσμος της ΑΕΚ. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ η αιτία που δεν είχε γήπεδο τόσα χρόνια. Ο κόσμος της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ψήφισε Δήμαρχο ΣΥΡΙΖΑ και Περιφερειάρχη ΣΥΡΙΖΑ».

22.03: Τον λόγο πήρε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος για το γήπεδο της ΑΕΚ τόνισε: «Μου είναι απολύτως ακατανόητο το μπρος-πίσω του ΣΥΡΙΖΑ. Περίμενα να υλοποιηθεί αυτό που είχαμε συμφωνήσει στην επιτροπή, ότι θα καταθέτατε τροπολογίες. Είχα δώσει εντολή να γίνει επεξεργασία αυτών των τροπολογιών. Δεν ήρθε καμία τροπολογία. Το τελικό κείμενο λοιπόν είναι αυτό για το οποίο δεν πήρα καμία πρόταση αλλαγής του. Γίνεται η αρχή για ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα λύση το πρόβλημα μιας μεγάλης ομάδας. Αποκαθίσταται η έδρα μιας ιστορικής ομάδας, 90 χρόνια μετά την ίδρυσή της και δέκα χρόνια μετά την κατεδάφιση του γηπέδου της. Επαναπροσδιορίζονται οι κανόνες για το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο έργο, που σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Επίσης κατοχυρώνει το πολεοδομικό κεκτημένο και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της περιοχής».

21:41: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης επεσήμανε: «Θα μιλήσω μόνο για το γήπεδο της ΑΕΚ, αν και δεν το είχα σκοπό. Το άρθρο 81 και το άρθρο 82 φαίνεται πως είναι στον πυρήνα της αντίληψης κάποιων. Για το ύφος και το ήθος της ομιλίας του κ Γεωργιάδη και μετά του κ. Τσαβδαρίδη. Η ΑΕΚ είναι ιστορικό σωματείο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πλειοδοσία, όπως έγινε από το βήμα αυτό. Πάμε στην ουσία. Ελάτε να νομοθετήσουμε από κοινού ομόφωνα, για να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΑΕΚ πάνω στο έδαφος ακριβώς και στο περιβάλλοντα χώρο που είχε παραχωρηθεί στην ΑΕΚ. Και γνωρίζουμε όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό τον τρόπο και την αυθαίρετη κατάσταση γύρω από το γκρέμισμα. Αν έχει 3.000 λιγότερους καθήμενους δεν... έγινε τίποτε. Η ΑΕΚ είναι τώρα στο ΟΑΚΑ που χειμάζεται. Υπήρχε σκάνδαλο με τον Ολυμπιακό και το Καραϊσκάκη και δόθηκε από την ΕΟΕ σε ιδιώτη ο χώρος. Και πήγε πίσω ο αθλητισμός στον Πειραιά. Γνωρίζετε ίσως ότι ο Δήμος έχει νέα Δημοτική Αρχή, που δημοσίως έχει αυτή την θέση. Να γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά στον συγκεκριμένο χώρο που υπήρχε. Μίλησαν για χαβούζα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έχετε πάει; Έχει κόσμημα αυτό το άλσος η περιοχή. Έχει προβλήματα γιατί δεν δίνει η Κεντρική Διαχείριση χρήματα. Επί κατοχής κινδύνευσαν με εκτέλεση άνθρωποι για να μην κοπούν δέντρα. Δεν έχει ανάγκη η ΑΕΚ περιφερόμενες ομάδες, λεγόμενων οπαδών. Επί 15 μέρες κατάργησαν τον διάλογο με πολίτες και δημοτικές αρχές, είχαμε αστυνομικές δυνάμεις για να χωρίσουν τον κόσμο. Δεν έχει ανάγκη η ΑΕΚ τέτοια πράγματα. Λυπάμαι που έγιναν. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάναμε συζήτηση συστηματική. Αν γνωρίζαμε τις τοποθετήσεις των συναδέλφων, δεν θα είχαμε πρόβλημα να καταλήξουμε σε μισή ώρα. Θέλουν να διαμορφωθεί ένα κλίμα εμφύλιας διαμάχης σε σωματείο, πολίτες, περιοχής. Δεν σας ενδιαφέρει το γήπεδο. Θέλετε να γίνει το γήπεδο όπως έχει σχεδιαστεί από τον συγκεκριμένο Μελισσανίδη. Δείτε γιατί έμειναν άνεργοι στο Βοτανικό, είχαν και άλλα κτίρια να τους πάνε αν ήθελαν. Η Νέα Φιλαδέλφεια έχει ιστορία, ομάδα, κατοίκους. Και ψήφισαν για να βγάλουν Δημοτική Αρχή. Θέλουμε ομόφωνη απόφαση, να γίνει ακριβώς μέσα στον χώρο του οικοπέδου όπου ήταν 30.000 κόσμου. Τώρα θα γίνει πιο σύγχρονο. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης. Θα βαρύνει πάνω στις πλάτες της ΑΕΚ, αν πάμε σε απόφαση πλειοψηφίας. Πάμε να νομοθετήσουμε μαζί. Εκβιασμούς όμως επειδή ο επιχειρηματίας κατέθεσε αυτό το σχέδιο, όχι. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

21:25 Η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα είπε: «Είναι δίκαιη και χρόνια διεκδίκηση της ΑΕΚ να κατασκευάσει το γήπεδό της. Δίνει πνοή για τη Νέα Φιλαδέλφεια. Στηρίζω το παρόν νομοσχέδιο».

21:20 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου τόνισε: «Για το άρθρο 81 για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Είναι παλιά αμαρτία η αξιοποίηση του ποδοσφαίρου ως πρόφαση να περάσουν πράγματα κυρίως χωροταξικού χαρακτήρα. Στην πλάτη της ΑΕΚ παλαιότερα προσπάθησαν να περάσουν φαραωνικό εμπορικό κέντρο με γήπεδο στην... ταράτσα. Και η ΑΕΚ πληρώνει τα σπασμένα. Προτείνεται τώρα για την ΑΕΚ είναι αλήθεια μια πιο μετριοπαθή λύση. Δεν μπορούσατε να δώσετε λύση στην ΑΕΚ, δίχως να αγγίξετε το άλσος; Ζητήματα όπως η ενίσχυση της πυροπροστασίας και η ανάπλασης του άλσους, είναι υποχρέωση του κράτους. Δεν είναι χάρη ιδιωτών. Αν για λόγους ανωτέρας βίας πρέπει να δώσουμε σπιθαμή δάσους για σοβαρό λόγο, είναι προϋπόθεση η αντικατάσταση με ίσου εμβαδού έκταση δασικού χαρακτήρα εντός του άλσους. Αυτό δεν γίνεται με τραμπουκισμούς. Εμείς θέλουμε το γήπεδο της ΑΕΚ. Να γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το θέλουμε και θα γίνει. Χωρίς όμως τους δασοκτόνους όρους».

21:08: Ο βουλευτής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε: «Το γήπεδο είναι όνειρο ζωής για την ΑΕΚ. Τιμά την ιστορία της και αναδεικνύει την προσφορά της. Είναι κόσμημα για την περιοχή που έχει συνδεθεί με την πορεία της. Το αυτονόητο έχει περάσει από συμπληγάδες. Γραφειοκρατία, καχυποψία, αποψίλωση εμποδίων από επαναστάτες. Η ΑΕΚ θα μπορούσε να φτιάξει γήπεδο σε διάφορους προτεινόμενους χώρους. Και ακόμη μπορεί. Όμως κανείς δεν είναι ο χώρος της, το σπίτι της. Αυτό είναι η Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί έγραψαν ιστορία μεγάλες προσωπικότητες της ΑΕΚ. Ήταν το σπίτι της προσφυγιάς. Το σπίτι για τις χαμένες πατρίδες. Δεν είναι τυχαίο ότι θα λέγεται «Αγιά Σοφιά». Όλα αυτά σε δικό της οικόπεδο. Υπάρχουν διαρκείς παλινδρομήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά για επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι αναληθές και αστείο. Ούτε σε ΠΑΕ, ούτε σε εταιρία θα ανήκει το γήπεδο. Θα ανήκει στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Δεν μπορεί όμως να το φτιάξει και δημιουργήθηκε η Δικέφαλος 1924. Διαφωνεί και με την παραχώρηση έκτασης 2,4 στρεμμάτων. Όμως η μη παραχώρηση θα περιορίσει την ΑΕΚ και θα έχουμε ένα μικρό γήπεδο που κανείς δεν θα θέλει να το χρηματοδοτήσει, δεν θα έχει ευρωπαϊκές δυνατότητες. Λέγονται αίολα επιχειρήματα για ένα υποβαθμισμένο άλσος, εγκαταλελειμμένο. Η ΑΕΚ δεσμεύεται να το αναπτύξει. Το 1991 δεν είχαν ευαισθησίες όταν κόπηκαν 1.200 δέντρα. Είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Θα είναι γήπεδο μαγνήτης για όλη την Ελλάδα. Κανείς δεν δικαιούται να εμποδίσει το έργο. Που έχει διαφάνεια και νομιμότητα. Αν η νέα Περιφερειάρχης Αττικής δεν εφαρμόσει την απόφαση της Περιφέρειας για τα 20 εκατ. ευρώ, αν ο Δήμος δεν σταθεί συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια, τότε οι ευθύνες για τη μη υλοποίηση του έργου θα έχουν όνομα και διεύθυνση. Το όνομα θα είναι ΣΥΡΙΖΑ και η διεύθυνση Κουμουνδούρου. Τα ανέξοδα "όχι" έφτασαν στο τέλος τους».

21:01: Η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου για το γήπεδο της ΑΕΚ τόνισε: «Είναι σπουδαίο αναπτυξιακό έργο για την ΑΕΚ και τη Νέα Φιλαδέλφεια. Το έργο έχει ιδιαίτερη αξία για τον σύλλογο της ΑΕΚ. Έχει γενικότερα οφέλη. Θα προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και κατά την λειτουργία του. Θα συντελέσει αποφασιστικά για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Θα την αναβαθμίσει. Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, υπάρχουν περιορισμοί συντελεστές δόμησης. Θα αναβαθμιστεί και το άλσος. Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζω το νομοσχέδιο και θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της Αθήνας και της Νέας Φιλαδέλφειας και του συλλόγου της ΑΕΚ».

20.42: Λάβρος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης: «Θέλω να ρωτήσω τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των υπολοίπων. Για το άρθρο 81. Το ψηφίζεται; Ναι ή όχι. Αφήστε τις θεωρίες, γιατί από την ψήφο σας θα εξαρτηθεί αν μια ιστορική ομάδα θα αποκτήσει ξανά την έδρα της και αν μια περιοχή εξαιρετικά υποβαθμισμένη θα αναπτυχθεί. Δικαιολογίες θα βρείτε πολλές. Εγώ προτείνω και θα το κάνουμε, να μαζέψουμε εμείς τις υπογραφές και να ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 81. Έχει σημασία να αναγκάσουμε ορισμένους να βγουν και να πάρουν δημόσια την ευθύνη. Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός μια προσπάθεια να φτιάξει το γήπεδό του στον Βοτανικό. Τότε πήγαν 113 Συριζαίοι στο ΣτΕ -έχω πει ότι αν υπήρχε το ΣτΕ στην αρχαιότητα δεν θα χτίζαμε ούτε τον Παρθενώνα- για να σώσουν τον κορμοράνο. Δυστυχώς το ΣτΕ σταμάτησε την κατασκευή του γηπέδου και ποια ήταν τα αποτελέσματα; Μια εταιρεία χρεοκόπησε, 1.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, το κράτος έχασε φόρους και σήμερα αν πηγαίναμε μια βόλτα στον Βοτανικό θα βλέπαμε μια χαβούζα. Αυτό είναι το δικό τους έργο.
Πριν από μερικά χρόνια ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ γκρέμισε το γήπεδο γιατί είχε συμφωνία για να χτίσει ένα καινούργιο. Τότε το σταμάτησαν στο ΣτΕ. Έχετε πάει στη Νέα Φιλαδέλφεια; Εγώ έχω πάει πολλές φορές. Εσείς έχετε πάει; Σας αρέσει; Το ευχαριστιέστε; Καμαρώνετε; Εδώ φαίνεται που θα έπεφτε η χώρα, αν έπεφτε στα χέρια αυτών των ανθρώπων. Για ένα απλό θέμα όπως είναι το γήπεδο της ΑΕΚ δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Άλλα έλεγε η Δούρου πριν τις εκλογές, άλλα μετά. Άλλα έλεγε ο Στρατούλης τη μια μέρα, άλλα την επόμενη. Άλλα λέγατε στην έναρξη της επιτροπής, άλλα στο τέλος. Άλλα υποσχόταν ο Τσίπρας στον κόσμο της ΑΕΚ τη Δευτέρα και άλλα την Τρίτη. Ούτε σε αυτό το θέμα δεν μπορείτε να κάτσετε σε ένα τραπέζι και να πάρετε μια απόφαση. Γιατί πολιτεύεστε με το δόγμα να τα έχετε με όλους καλά. Ο ελληνικός λαός ελπίζω να κατάλαβε με το παράδειγμα του γηπέδου της ΑΕΚ που θα μπλέκαμε αν αναλαμβάνατε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Όσον αφορά το γήπεδο, για να δανειστώ μια φράση που ακούστηκε χθες στο Σύνταγμα από μια καλλιτέχνιδα, δεν θα επεκταθώ, σήμερα είμαστε όλοι ΑΕΚ. Ξέρετε γιατί; Γιατί πράγματι πρέπει να γίνει αυτό το έργο για την ΑΕΚ και για τη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι μια πραγματική ανάγκη να χτιστεί το γήπεδο. Και πρέπει να χτιστεί τώρα. Να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις για να δικαιολογήσετε την ουσία: Δεν μπορείτε να πάρετε μια απόφαση. Και το γήπεδο της ΑΕΚ το αποδεικνύει. Κύριε Υπουργέ, σας συγχαίρω που επί των ημερών σας πήρατε πρωτοβουλία για να λυθεί αυτό το θέμα».

20.33: Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Ανεξάρτητων Βουλευτών Γιώργος Νταβρής εστίασε στην ομιλία του στο γεγονός ότι -κατά την άποψή του- το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί δεν αντιμετωπίζει τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του είπε για το γήπεδο της ΑΕΚ: «Το μέλημά μας είναι να αποκτήσει γήπεδο η ΑΕΚ; Να αποκτήσει, δεν λέμε όχι. Αλλά αυτό είναι το μόνο μας μέλημα; Οι ψήφοι της ΑΕΚ;».

20.12: Ο βουλευτής ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής για το γήπεδο της ΑΕΚ είπε: «Εμείς λέμε ναι, αλλά να ανήκει στο κράτος. Το ζήτημα είναι ποιος θα έχει την ιδιοκτησία. Ποιος θα καθορίζει τη λειτουργία του. Έχουμε το παράδειγμα της Λάρισας. Ναι στο γήπεδο της ΑΕΚ, που το δικαιούται ιστορικά ο κόσμος της, όμως όχι ιδιοκτησία μιας επιχείρησης».

19.59: Η Νίκη Φούντα, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τόνισε: «Φυσικά είναι απόλυτη προτεραιότητα να υπάρξει λύση και για τους φιλάθλους και για τους κατοίκους. Δεν αντετιθέμεθα στην επιθυμία των φιλάθλων να αποκτήσουν το δικό τους γήπεδο. Πιστεύουμε όμως ότι αρκεί ο χώρος που έχει ήδη η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η αλλαγή του χαρακτήρα του Άλσους είναι ανεπίτρεπτη και θα ανοίξει παράθυρο για την αλλαγή χρήσεων σε όλα τα Μητροπολιτικά πάρκα. Επίσης, η άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών πρέπει να σταματήσει. Και κάτι άλλο, φαινόμενα τραμπουκισμού εναντίον κατοίκων είναι απαράδεκτα. Εμείς θέλουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο, όμως ζητάμε τρία πράγματα: Να διατηρήσει το Άλσος τον δασικό του χαρακτήρα. Να πάρουμε διαβεβαιώσεις ότι ο χώρος που έχει τώρα η ΑΕΚ δεν επαρκεί, μήπως ξεπεράσουμε έτσι αυτό το ζήτημα. Να προστατευτεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Θα πρέπει να εισαχθεί μια ρύθμιση που θα προβλέπει την δεντροφύτευση μιας έκτασης ίσης ή έστω μικρότερης για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της περιοχής. Τέλος, μια προσωπική μου άποψη: θα πρέπει η «Αγιά Σοφιά» να ενταχθεί και αισθητικά στο περιβάλλον. Ελπίζω να υπάρξουν διορθώσεις στην πορεία, η αρχιτεκτονική κατά τη γνώμη μου είναι κακή»!

19.38: Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος τόνισε: «Όσον αφορά τη ρύθμιση για την κατασκευή του κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά Σοφιά»... Δεν μας βρίσκει αντίθετους, με την επιφύλαξη να πραγματοποιηθούν τα αντισταθμιστικά έργα που προβλέπονται, με την πύκνωση των δέντρων του Άλσους. Τα αθλητικά κέντρα πρέπει να εντάσσονται στο περιβάλλον και με την αρχιτεκτονική σχεδίασή τους. Επίσης, είμαστε θετικοί με την επιφύλαξη να μην υπάρξει εμπορευματοποίηση προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

19.28: Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, μιλώντας για το γήπεδο της ΑΕΚ, τόνισε: «Η πλειοψηφία συμφωνεί με την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στις περιβαλλοντικές συνθήκες και στο ζήτημα του κυκλοφοριακού. Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Αλλά αναρωτιέμαι, αν στο μέλλον η χώρα μας θέλει να διοργανώσει ένα ευρωπαϊκό κύπελλο ή ένα παγκόσμιο κύπελλο, τα γήπεδά μας έχουν τις υποδομές για να φιλοξενήσουν τόσο κόσμο;».

19.14: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας τόνισε για το γήπεδο της ΑΕΚ: «Το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται με την προτεινόμενη ρύθμιση για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Στον χώρο που βρισκόταν το παλιό γήπεδο, τώρα σχεδιάζεται ένα νέο αθλητικό κέντρο μνήμης και πολιτισμού. Πρόκειται για έργο που συνδυάζει τον αθλητισμό και την κοινωνική του απήχηση με την ιστορία και τον πολιτισμό και το ιστορικό σωματείο της ΑΕΚ είναι συνδεδεμένο με σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Είναι ένα σχέδιο αντάξιο της ιστορίας της ΑΕΚ και εκτός από την αθλητική και πολιτιστική βοηθήσει και την οικονομική ανάπτυξη. Είναι κάτι που δικαιούνται οι μεγάλοι σύλλογοι, να έχουν τη δική τους έδρα. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, καθώς η συνεργασία του Υπουργείου με το σωματείο ήταν άψογη και είχε ως στόχο τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του ισοζυγίου. Μας προβληματίζει η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό. Δεν μας εκπλήσσει η αλλαγή στάσης, αλλά θα μπορούσε να υπάχει ευρύτερη συναίνεση. Να θυμίσω ότι είχε αναφερθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε στην επιτροπή και δικές του προτάσεις, όμως για άλλη μια φορά επέλεξε τον αδιέξοδο δρόμο της άρνησης για τα πάντα. Υπηρετήθηκε η αντιφατικότητα και η σκοπιμότητα μιας μικροπολιτικής στάσης».

18.56: Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου έκανε την πρώτη της τοποθέτηση για το νομοσχέδιο συνολικά, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στα άρθρα που αφορούν την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Πάντως, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, χωρίς περεταίρω διευκρινήσεις...

18.33: Για το γήπεδο της ΑΕΚ ο Μάξιμος Σενετάκης είπε στην αρχική του τοποθέτηση: «Η εν λόγω επένδυση θα φέρει πολλαπλάσια ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία και στην συνολική οικονομία».

18.31: Έπειτα από πρόταση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Σενετάκη, ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δέχθηκε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, για το οποίο υπήρχαν εδώ και καιρό ενστάσεις και επιφυλάξεις. Έτσι, σε αυτό το διήμερο συνεδριάσεων θα τεθούν προς συζήτηση και ψήφιση μόνο το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και τα άρθρα που αφορούν την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

18.22: Ξεκινά η συζήτηση που αφορά το νομοσχέδιο για τα νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας - Θεσσαλονίκης και το γήπεδο της ΑΕΚ.

18.20: Με... συνοπτικές διαδικασίες το σώμα υπερψήφισε στο σύνολό τους δύο νομοσχέδια των Υπουργείων Τουρισμού και Εθνικής Άμυνας («Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» και «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις»), τα οποία είχαν ήδη υπερψηφιστεί επί της αρχής και επί των άρθρων στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας (Τετάρτη και Πέμπτη).

18.14: Ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση που έχει -μεταξύ άλλων- στην ημερήσια διάταξή της την συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Keywords
Παναγιώτης Κουρουμπλής, αδωνις γεωργιαδης, χρυση αυγη, εν λόγω, υπεκα, αθηνα, ΑΕΚ, ψηφοφορία, δημαρ, νέα, συριζα, παο, δημοψηφισμα 2015, ολυμπιακος, ΠΑΣΟΚ, original, παναθηναικος, λύση, οακα, εοε, πειραιας, συγκεκριμένο, νεα δημοκρατια, προσφορες, ελλαδα, ρωτήσω, εταιρεία, εκλογες, τσιπρας, συνταγμα, ΚΚΕ, αποσυρση, θεσσαλονικη, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αξια, δημοψηφισμα, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, τελη κυκλοφοριας 2016, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, δουρου, αποτελεσματα, μιλα, ελενη, το θεμα, αθλητικα, αφροδιτη, βημα, γηπεδα, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, εδρα, ημερησια, θεμα, λονδινο, οακα, οικονομια, ονειρο, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, στρατολογια, τα νεα, το βημα, υπεκα, ωρα, αγορα, αδωνις, αεκαρα, αθλητισμος, αρθρα, αρθρο, αλσος, απηχηση, απλα, αρχιτεκτονικη, αψογη, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δεντρα, δευτερα, διευθυνση, δημος, δυστυχως, δειτε, δικη, δογμα, δοθει, δωσει, διημερο, δοθηκε, εγινε, εγχειρημα, εδαφος, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εμειναν, εν λόγω, εργα, εξελιξη, εξυπηρετηση, εοε, επιθυμια, ερθετε, εταιρεία, εταιρια, ευημερια, ευθυνη, ζωης, ιδια, ιδρυση, υπηρχαν, υποθεση, η στροφη, υφος, θεσεις εργασιας, θεωριες, ομιλια, ιστορικο, καχυποψια, κυβερνηση, κειμενο, κυπελλο, κυριε, κλιμα, κοσμημα, κτιρια, λειτουργια, λύση, λιθαρακι, λογο, μαδριτη, μαξιμος, μαξιμου, μικρο, μοναχο, μπορειτε, μαρια, νικη, ξερετε, ομαδα, παντα, ονομα, ουσια, παμε, παο, περιβαλλον, ποιοτητα, πνοη, προβληματα, πρωι, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρωτήσω, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σωμα, σπιτι, συγχρονο, συλλογοι, σχεδια, σχεδιο, σωματειο, τρια, τριτη, υλοποιηση, φουντα, φορα, χαβουζα, χθες στο συνταγμα, χρηστος, ψηφοφορία, κωνσταντινος, ανηκει, χωρα, λαζαρος, μια φορα, μπροστα, original, ομαδες, παυλος, σπυρος, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα