Όλα έτοιμα για την συζήτηση – ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Αγιά Σοφιά»

21:38 28/7/2014 - Πηγή: AEK365

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου που θα ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέας Φιλαδέλφεια κάθε άλλο παρά κύλισε βάσει του προγραμματισμού που υπήρχε. Η καθυστέρηση ξεκίνησε από την... κατάθεσή του, που δεν έγινε έγκαιρα, ώστε να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές. Η επεξεργασία του στις επιτροπές κύλισε με αργούς ρυθμούς, λόγω

νομοσχεδίων που προωθήθηκαν με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ακολούθησε το κλείσιμο της Ολομέλειας για το καλοκαίρι και το... κερασάκι στην τούρτα μπήκε από το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», λόγω του οποίου «χάθηκε» και η προθεσμία για ψήφισή του στο Α΄ Θερινό Τμήμα.
Μ' αυτά και μ' αυτά, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 9 Μαΐου, διήνυσε μια διαδρομή σχεδόν τριών μηνών (παρά περίπου δέκα ημερών) για να φτάσει στην συζήτηση του από την Ολομέλεια. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η πολυπόθητη ώρα έφτασε και αύριο (Τρίτη) το απόγευμα ξεκινά στην Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις», στο οποίο βρίσκεται το πιο κρίσιμο «κλειδί» για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς». Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 18.00 και αρχικά το σώμα θα κληθεί να υπερψηφίσει στο σύνολό τους δύο νομοσχέδια των Υπουργείων Τουρισμού και Εθνικής Άμυνας («Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις» και «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις»). Διαδικασία τυπική που δεν αναμένεται να πάρει πολύ ώρα, καθώς τα εν λόγω νομοσχέδια έχουν ήδη υπερψηφιστεί επί της αρχής και επί των άρθρων στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας (Τετάρτη και Πέμπτη).
Στην συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που αφορά και την ΑΕΚ, η οποία θα συνεχιστεί και το πρωί (10.00) της Τετάρτης, με την συγκεκριμένη συνεδρίαση να ολοκληρώνεται το μεσημέρι με την ψηφοφορία. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι δεδομένη, καθώς η Κυβερνητική Πλειοψηφία αρκεί, ενώ τα δύο άρθρα που αφορούν άμεσα την «Αγιά Σοφιά» (81 και 82) αναμένεται να ψηφιστούν επίσης από τους ΑΝΕΛ και από ανεξάρτητους βουλευτές. Βέβαια, παρουσιάζει ενδιαφέρον το ενδεχόμενα να προκύψουν και κάποιες απρόσμενες θετικές ψήφοι.
Το νομοσχέδιο έχει πάρει την τελική του μορφή από τις 3 Ιουλίου και την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, σε ότι αφορά τα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας - Θεσσαλονίκης και το γήπεδο της ΑΕΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει τελικά να μην καταθέσει τις τροπολογίες που είχαν συμφωνηθεί με την Ένωση. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ προστέθηκαν και πέντε τροπολογίες, οι οποίες είναι επί τους ουσίας άσχετες με το κυρίως νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα αφορούν: α) Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 22 του ν. 3775/2009, σχετικά με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του πρώην ΤΕΜΠΤΕ ΑΕ και νυν ΕΤΕΑΝ ΑΕ. β) Τροποποίηση της παραγράφου Α2 του άρθρου 25 του ν. 3468/2006 σχετικά με την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. γ) Κέντρα αποτέφρωσης νεκρών και οστών νεκρών. δ) Ρυθμίσεις σχετικά με τα Κτηματολογικά Γραφεία και ε) Ρυθμίσεις περί ηλεκτροκίνητων οχημάτων...

Keywords
Τυχαία Θέματα