Οι υποκριτές ηγέτες που διαδήλωσαν για την ελευθερία του λόγου στο Παρίσι

12:33 13/1/2015 - Πηγή: AEK365

Ο Βρετανός φοιτητής δημοσιογραφίας Ντάνιελ Ουίκαμ (@DanielWickham93) αναζήτησε την ιστορία των ηγετών που παραβρέθηκαν την Κυριακή στην πορεία του Παρισιού υπέρ της ελευθερίας του λόγου μετά την αιματηρή επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo και ανακάλυψε πόσοι από αυτούς ήταν υποκριτές με την παρουσία τους εκεί μιας και στις χώρες τους καταπατούν κι αυτοί βάναυσα την ελευθερία του λόγου και του Τύπου.

Ανάμεσα σε αυτούς φιγουράρει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Ουίκαμ μέσα από tweets

του από το λογαριασμό του αναφέρει τους εξής:

1) Ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος πέρυσι καταδίκασε Παλαιστίνιο δημοσιογράφο σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων.

2) Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρωθυπουργός της Τουρκίας, της χώρας που έχει τους περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

3) Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρωθυπουργός του Ισραήλ, του κράτους που σκότωσε επτά δημοσιογράφους στη Γάζα το 2014.

4) Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σούκρι, που είχε υπό κράτηση για πάνω από 500 ημέρες τον φωτορεπόρτερ Σαουκάν.

5) Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ, που πέρυσι φυλάκισε έναν δημοσιογράφο με την κατηγορία της «προσβολής δημοσίου υπαλλήλου».

6) Ο Λαμάμρα, υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, όπου ο δημοσιογράφος Αμπντεσάμι Αμπντελάι βρίσκεται ακόμα στη φυλακή εδώ και 15 μήνες χωρίς να του έχουν αποδοθεί κατηγορίες.

7) Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου το 2013 ένας δημοσιογράφος κρατήθηκε για ένα μήνα δίχως να έχει το δικαίωμα να επικοινωνήσει με κανέναν.

8) Ο πρωθυπουργός Τζομάα της Τυνησίας, όπου πρόσφατα φυλακίστηκε ο μπλόγκερ Γιασίν Αγιάν για τρία χρόνια με την κατηγορία της δυσφήμισης του στρατού.

9) Οι πρωθυπουργοί της Γεωργίας και της Βουλγαρίας, χώρες στις οποίες οι δημοσιογράφοι δέχονται συνεχώς επιθέσεις από την αστυνομία.

10) Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, όπου η αστυνομία προσήγαγε ακόμη και δημοσιογράφους της Washington Post στο Φέργκιουσον.

11) Ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκεί όπου οι δυνάμεις της αστυνομίας ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν δύο δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης πέρσι τον Ιούνιο.

12) Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ που ακόμη δεν έχει λογοδοτήσει για τον βομβαρδισμό και τη δολοφονία 16 Σέρβων δημοσιογράφων το 1999.

13) Ο πρόεδρος Κεϊτά του Μάλι, εκεί όπου δημοσιογράφοι εξορίζονται από τη χώρα αν καλύψουν γεγονότα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

14) Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, της δεύτερης χώρας στον κόσμο σε περισσότερες φυλακίσεις δημοσιογράφων κατά κεφαλή.

15) Ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπεν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί του Κατάρ, ο οποίος καταδίκασε έναν άντρα σε 15 χρόνια φυλάκιση γιατί έγραψε ένα ποίημα εναντίον του.

16) Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος το 2013 φυλάκισε πολλούς δημοσιογράφους επειδή τον προσέβαλαν.

17) Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίλο Τσεράρ, ο οποίος καταδίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση έναν μπλόγκερ για «συκοφαντική δυσφήμηση».

18) Ο Έντα Κένι, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, εκεί όπου η βλασφημία θεωρείται ποινικό αδίκημα.

19) Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Εύα Κόπατς, η οποία διέταξε την εισβολή σε ένα περιοδικό που διέθετε ηχογραφήσεις που ήταν ντροπιαστικές για το κυβερνών κόμμα της.

20) Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με διαταγή του οποίου οι αρχές κατέστρεψαν έγγραφα που κατείχε ο Guardian.

21) Ο Σαουδάραβας πρέσβης στη Γαλλία. Οι αρχές της χώρας του μαστίγωσαν δημόσια την περασμένη Παρασκευή τον Ράιφ Μπαντάουι επειδή «προσέβαλε το Ισλάμ».

Keywords
Τυχαία Θέματα