Οι Σφίγγες της Αμφίπολης προγενέστερες της εποχής του Μ.Αλεξάνδρου

19:40 19/8/2014 - Πηγή: AEK365

Οι ακέφαλες Σφίγγες που βρίσκονται στην είσοδο του τάφου στην Αρχαία Αμφίπολη φαίνεται ότι αποτυπώνονται σε αρχαία νομίσματα που χρονολογούνται γύρω στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ., πριν δηλαδή την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της μακεδονικής επικράτησης.

Ο νομισματολόγος-ερευνητής Αστέριος Τσίντσιφος, υποστηρίζει ότι οι Σφίγγες εντοπίζονται σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε διώβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, βάρους 1,20 γραμμαρίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κου Τσίντσιφου, τα εν λόγω

ευρήματα παραπέμπουν στην εποχή που η Αμφίπολη, τότε γνωστή ως πόλη των Εννέα Οδών, βρέθηκε στο απόγειο της ακμής της, λόγω της στρατηγικής εμπορικής θέσης της, καθώς συνόρευε με το κομβικής σημασίας για την εποχή λιμάνι της Αμφίπολης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίντσιφος αναφέρει ότι την εποχή εκείνη η πόλη των Εννέα Οδών, μετέπειτα Αμφίπολη, γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης.

«Οι Εννέα Οδοί υπήρξαν στην κυριολεξία πολυεθνική πόλη. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα, υπήρχαν εκεί Χαλκιδαίοι άποικοι. Η πολυπληθέστερη αποικία ήταν οι Μιλήσιοι, που μύησαν τους ντόπιους στη νομισματοκοπία. Το μιλησιακό σύστημα βαρών που ακολουθήθηκε, μας το φανερώνει. Υπήρχαν ακόμα μικρότερες αποικίες των Φωκαέων, Σαμίων και Ερυθραίων από την Ιωνία», αναφέρει ο νομισματολόγος.

«Από το 520 π.Χ. και μετά, το βισαλτικό στοιχείο μαζί με το μακεδονικό, που ήδη υπήρχε στη Βισαλτία, έγινε πολύ έντονο στην πόλη», συμπληρώνει αναλύοντας τη νομισματική πορεία της περιοχής και τη θέση της Σφίγγας πάνω στα νομίσματα και προσθέτει: «Τέλος, παρουσία εκεί είχαν Άνδριοι και Ακάνθιοι άποικοι. Μετά τις Περσικές εκστρατείες και την οριστική αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ., άρχισε μια αντίστροφη μέτρηση, που οδήγησε τελικά τις Εννέα Οδούς στα χέρια των Αθηναίων και στη μετονομασία της σε Αμφίπολη».

Keywords
Τυχαία Θέματα