Οι παγωμένες σπηλιές της Ισλανδίας (ΦΩΤΟ)

20:49 17/3/2014 - Πηγή: AEK365

Οι εντυπωσιακές αυτές σπηλιές από πάγο αποτελούν εθνικό θησαυρό στην Ισλανδία. Μπορεί κανείς να μπει κάτω από τον παγετώνα Vatnajokull και να θαυμάσει από μέσα το παγωμένο νερό που μοιάζει με γιγαντιαίο ακίνητο κύμα.

Στην πραγματικότητα όμως, το νερό σε πολλά σημεία κινείται κάτω από τον τεράστιο παγετώνα με ταχύτητα έως 0,3 μίλια το χρόνο. Κατά μέσο όρο οι παγετώνες κινούνται μόλις λίγα χιλιοστά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 μηνών.

Ο παγετώνας Vatnajokull έχει έκταση 5.033 μίλια και αποτελεί το 8% της έκτασης της Ισλανδίας ενώ είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ευρώπης . Στο

παχύτερο σημείο του παγετώνα , το πλάτος του πάγου είναι 1000 μέτρα.

Ο 49χρονος φωτογράφος Ρομπ Λοτ αψήφησε το κρύο και μπήκε μέσα στις παγωμένες σπηλιές περιγράφοντας την εμπειρία του ως μια από τις «πιο δυνατές της ζωής μου»

«Μοιάζει σα να μπορείς να περπατήσεις κάτω από ένα τεράστιο κύμα του ωκεανού, όμως παραμένεις στεγνός».

Τα σπήλαια του παγετώνα δημιουργήθηκαν από γεωθερμικές πηγές που τρέχουν κάτω από τον πάγο. Την περιοχή επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, αλλά κάθε Μάρτιο το μέρος κλείνει καθώς ο καιρός ζεσταίνει και υπάρχει κίνδυνος οι στέγες των σπηλαίων να λιώσουν και να καταρρεύσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα