Οι καλύτερες αλλαγές ξένων της Βασίλισσας!

22:28 20/10/2014 - Πηγή: AEK365

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της με την αντικατάσταση των ξένων της και το aek365 επιστρέφει στα '90s, τιμώντας πέντε πολύ επιτυχημένες (και διαφορετικών τύπων) αλλαγές Αμερικανών.

Τόνι Ουάιτ 1993-94

Στις αρχές του Οκτωβρίου και με μόλις τρεις μέρες προπόνησης με την ΑΕΚ, ο Τόνι Ουάιτ έμελλε να καταπλήξει τους πάντες. Πραγματοποιώντας διαστημική εμφάνιση

(33 πόντοι, 5 ασίστ, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη) οδήγησε την ΑΕΚ στη μεγάλη νίκη - έκπληξη κόντρα στον Παναθηναϊκό με 70-69. Συνολικά, στην πρώτη του χρονιά στην Α1 ως παίκτης της ΑΕΚ είχε κατά μ.ο. 23,9 πόντους, 2,8 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ και 1,7 κλεψίματα. Ο «Μαύρος Γκάλης» είχε αποκτηθεί ως αντικαταστάτης του Κάναρντ Τζόνσον, αλλά από τη στιγμή που είχε αποχωρήσει ο σέντερ της ΑΕΚ, Τζακ Χάλεϊ, πήρε κι εκείνος μερικές μέρες παράτασης.

Μιλώντας για τις πρώτες αντιδράσεις μόλις έκανε την εμφάνισή του στο «Γεώργιος Μόσχος» για προπόνηση με την ΑΕΚ, ο Ουάιτ ξεσπά σε γέλια: «Έπαθαν όλοι σοκ με το ύψος μου! Περίμεναν να δουν πιο ψηλό πλέι μέικερ και στην αρχή με αντιμετώπισαν με καχυποψία. Ακόμα και ο προπονητής (σ.σ. Γιατζόγλου) είχε σοκαριστεί! Τελικά κέρδισα τον σεβασμό όλων γιατί απέδειξα ότι δεν παίζει ρόλο το ύψος και ότι μπορούσα να κάνω πάρα πολλά πράγματα, παρά το γεγονός ότι ήμουν κοντός. Βέβαια στην αρχή κανείς δεν περίμενε ότι μπορώ να είμαι τόσο επιθετικός. Μέχρι που έγινε το πρώτο ματς εναντίον του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια τα πάντα πήραν το δρόμο τους. Σταμάτησαν να μιλούν για το ύψος μου!».

Τόνι Κόστνερ 1993-94

Έχοντας αγωνιστεί την περασμένη σεζόν στον Σπόρτιγκ με τον οποίο συνέδεσε το όνομά του, ο Αμερικανός σέντερ επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ, αντικαθιστώντας τον Τζακ Χάλεϊ. Με τα «κιτρινόμαυρα» μέτρησε κατά μ.ο. 16,6 πόντους και 12,9 ριμπάουντ σε 21 ματς. Μιλώντας για το πέρασμα του στην ΑΕΚ, ο Κόστνερ θυμάται ένα ευτράπελο περιστατικό (δείγμα της αξίας και της αναγνωρισιμότητας των Αμερικανών της ΑΕΚ, αλλά και της τρέλας των Ελλήνων): «Είχαμε μπει σε ένα ταξί με τον Τόνι Ουάιτ, προκειμένου να πάμε στη Δάφνη για να παίξουμε εναντίον της τοπικής ομάδας. Ύστερα από λίγη ώρα καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο ταξιτζής μας είχε κάνει το γύρο της Αθήνας και δεν μας πήγαινε στο γήπεδο! Τελικά μας είπε ότι είναι φίλαθλος της Δάφνης και το έκανε επίτηδες για να μας καθυστερήσει και να μην φτάσουμε εγκαίρως στο ματς».

Ρολάντο Μπλάκμαν 1994-95

Επελέγη στο νούμερο 9 του ντραφτ το 1981 και αγωνίστηκε για 13 συναπτά έτη στο ΝΒΑ μετρώντας 1.049 ματς στην καριέρα του. Σημείωσε 18.773 πόντους (!!) με τον μέσο όρο του να φτάνει τους 18 πόντους. Πήρε μέρος σε τέσσερα Ολ Σταρ Γκέιμς του ΝΒΑ και τον Μάρτιο του 2000 είδε τη φανέλα του να υψώνεται στην οροφή του γηπέδου των Ντάλας Μάβερικς. Μια τιμή που γνώρισε μόνο ένας ακόμα παίκτης των Μαβς. Αυτός ο παικταράς, λοιπόν, αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, αντικαθιστώντας τον Τιμ Μπάροους τον Δεκέμβριο, και δηλώνει ακόμη και σήμερα πιστός οπαδός της.

Υπό τις οδηγίες του Βλάντο Τζούροβιτς, ο 35χρονος Μπλάκμαν αγωνίστηκε σε 22 ματς (18 στην κανονική περίοδο και 4 στα πλέι οφ) έχοντας κατά μ.ο. 19,2 πόντους, 4,5 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ, δικαιώνωντας τον Μιχάλη Λεφάκη που έλεγε: «Γι' αυτή τη μεταγραφή έχω βάλει το κεφάλι μου στην καρμανιόλα και νιώθω ένα πιστόλι να με σημαδεύει. Ελπίζω να με βγάλει ασπροπρόσωπο!».

Μιλώντας για την ΑΕΚ, ο «Ρο», εντυπωσιάζει. Αν και στην Ολίμπια Μιλάνο, που πήγε την επόμενη σεζόν, είχε την ευκαιρία να κατακτήσει τίτλους, η ομάδα που θα μείνει για πάντα στη καρδιά του είναι η ΑΕΚ! «ΑΕΚάρα!! Ξέρω ότι δεν τα πάει καλά τώρα (Απρίλιος 2013), αλλά πάντα θα είμαι οπαδός της! Εξάλλου μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το έμβλημα. Ο δικέφαλος αετός! Δικεφάλος αετός man! (σ.σ. σε αυτό το σημείο μιμείται και τη φωνή του αετού γελώντας ακατάπαυστα). Δεν θα σταματήσω ποτέ να υποστηρίζω την ΑΕΚ». Ο Μπλάκμαν στέκεται ακόμη στο παιχνίδι που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ: «Σίγουρα το πρώτο μου στην Ελλάδα! Πρέπει να ήταν εναντίον του Άρη. Θυμάμαι τον κύριο Λεφάκη να μου δίνει μια ανθοδέσμη και όλοι οι οπαδοί μας που είχαν έρθει στο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια να φωνάζουν το όνομά μου. Ήταν κάτι πολύ όμορφο. Ηταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα».

* Η συνέντευξη δόθηκε στην εξαιρετική στήλη «Χρόνια και Ζαμάνια» του Sentragoal και αξίζει να διαβαστεί ολόκληρη:

www.sentragoal.gr/article.asp?catid=26638&subid=2&pubid=129345663

Άντι Τούλσον 1995-96

Τον Ιανουάριο ο Λευτέρης Σούμποτιτς έδωσε τα χέρια με τον ιδιοκτήτη του «κιτρινόμαυρου» -τότε- ΤΑΚ, Γιάννη Φιλίππου ξεκινώντας άμεσα την ανεύρεση για τον αντικαταστάτη του Μάρκους Λίμπερτι. Τέλη του μήνα, ο πρώην παίκτης των Γιούτα Τζαζ, που αγωνιζόταν στη θέση «3» και ο «Πίξι» θεωρούσε ακόμη καλύτερο σουτέρ από εκείνον, ήρθε στην Αθήνα. Ντεμπούτο στην Α1 έκανε τρεις μέρες αργότερα κόντρα στο Ηράκλειο στην Κρήτη και ύστερα από ένα επεισοδιακό ματς (που έμελλε να επαναληφθεί), η ΑΕΚ κέρδισε με 67-66 και ο ίδιος είχε 16 πόντους. Με τη φανέλα της ΑΕΚ αγωνίστηκε σε 14 ματς συνολικά έχοντας 17,6 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ, ενώ η επόμενη διετία τον βρήκε στην Μπανταλόνα.

Μιλώντας για την ΑΕΚ, ο Τούλσον θυμάται: «Στην Ελλάδα ήταν και η μοναδική φορά στην καριέρα μου που με απέβαλαν από ένα ματς! Παίζαμε αγώνα για τα πλέι οφ όταν ένας αντίπαλος μου έριξε μια γερή αγκωνιά στο λαιμό. Μάλλον πρέπει να τον είχα νευριάσει γιατί μέχρι εκείνο το σημείο είχα πετύχει 18 πόντους εναντίον του. Σίγουρα το έκανε επίτηδες, αλλά και εγώ μετά δεν συγκράτησα να νεύρα μου και... απάντησα με μια μπουνιά! (...) Πάντως δεν πρόκειται να ξεχάσω τους οπαδούς της ΑΕΚ οι οποίοι ήταν πάντοτε εκδηλωτικοί. Είτε παίζαμε εντός έδρας, είτε εκτός έδρας. Με γέμιζαν με ενέργεια κάθε φορά που τους άκουγα να ζητωκραυγάζουν».

Ουίλι Άντερσον 1997-98

Η σεζόν που η ΑΕΚ έπαιξε στον τελικό της Ευρωλίγκα, υπήρξε ταραχώδης ως προς τη διαμόρφωση του ρόστερ. Ωστόσο, η ανάδειξη του Τσακαλίδη, οι περιθωριοποιήσεις ορισμένων παικτών (Ρίβας, Στάνσμπερι, Πιρς), αλλά και η αντικατάσταση του τελευταίου από τον Νοέμβριο με τον παίκτη που είχε εκδιωχθεί από τον Ολυμπιακό την περασμένη χρονιά ισχυροποίησαν την ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη.

Συνολικά, ο Άντερσον, ένα «τριάρι» με «πλαστικές» κινήσεις αγωνίστηκε σε 39 επίσημα παιχνίδια της ΑΕΚ, έχοντας μ.ο. 11,3 πόντους. Highlight της παρουσίας του στη Βασίλισσα η εμφάνισή του στον ημιτελικό του Final 4 της Βαρκελώνης κόντρα στην Μπενετόν. Σε ένα ματς που ο «Ξανθός» έπαιρνε προσωπική ρεβάνς από τον Ομπράντοβιτς, που του είχε στερήσει δυο τρόπαια στους τελικούς του 94 και του 95, ο Αμερικανός έδωσε ρεσιτάλ με 21πόντους, 6 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα και 2 ασίστ.

Ο Άντερσον πίστευε πολύ στην κατάκτηση εκείνου του τροπαίου και το δήλωνε από την Αθήνα: «Η ΑΕΚ θα κατακτήσει το Κύπελλο. Αν νομίζατε ότι θα απέφευγα να σας απαντήσω, όπως κάνουν πολλοί, δυστυχώς σας δυσαρέστησα...». «Δεν χρησιμοποιείτε την έκφραση "δεν είμαι Αμερικανάκι"; Ε, λοιπόν, εγώ είμαι Αμερικανός, αλλά τουρίστας δεν είμαι».

Keywords
Τυχαία Θέματα