Οι Ισραηλινοί ψηφίζουν, ο Νετανιάχου τρέμει

12:43 17/3/2015 - Πηγή: AEK365

Στις κάλπες συρρέουν σήμερα οι Ισραηλινοί για τις πρόωρες εκλογές που μπορεί να φέρουν την ανατροπή του Νετανιάχου μετά από χρόνια κυριαρχίας.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, ωστόσο υπάρχει ακόμα η πιθανότητα ανατροπής που δώσει στον Νετανιάχου την ευκαιρία να σχηματίσει και τέταρτη φορά κυβέρνηση.

Οι κάλπες άνοιξαν

στις επτά το πρωί της Τρίτης, και οι περίπου 5,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 120 βουλευτές της νέας Κνεσέτ. Τα πρώτα exit poll αναμένονται με το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων το βράδυ.

Ο Νετανιάχου στις προεκλογικές του ομιλίες εστίασε κυρίως στα ζητήματα της ασφάλειας -Παλαιστινιακό και Ιράν- ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του, Γιτζάκ Χέρτσογκ (που μαζί με την Τζίπι Λίβνι έχουν συγκροτήσει την κεντροαριστερή «Σιωνιστική Ένωση») σε ζητήματα οικονομίας.

Ο νυν πρωθυπουργός φιλοδοξεί να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης στην ιστορία του ισραηλινού κράτους, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άλλα. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν έχει βέβαιη η αυτοδυναμία, η οποία θα κριθεί από τις δυνάμεις των υπόλοιπων κομμάτων και το ποιον θα υποστηρίξουν.

Τις τελευταίες ώρες πριν την κάλπη, η σκληρή στάση του πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου κορυφώθηκε με σαφές μήνυμα για να συσπειρώσει το δεξιό στρατόπεδο και να κινητοποιήσει και τον τελευταίο πιθανό του ψηφοφόρο: «Με εμένα, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος και ο εποικισμός θα συνεχιστεί» διαμήνυσε το βράδυ πριν ανοίξουν οι κάλπες, ενώ πριν από λίγες μέρες είχε κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι, σε αντίθεση με εκείνον, «είναι έτοιμοι να δεχθούν διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ».

Ο Χέρτσογκ από την πλευρά του φιλοδοξεί να κεφαλαιοποιήσει το σχετικά ευρύ ρεύμα που έχει αρχίσει να σχηματίζεται στο Ισραήλ και έχει «κουραστεί με τον Μπίμπι».

Ο αρχηγός της Κεντροαριστεράς προέρχεται από μία οικογένεια πολιτική δυναστεία για τη χώρα: Ο παππούς του ήταν ο ανώτατος ραββίνος της χώρας, ο πατέρας του, Χαΐμ, είχε γίνει πρόεδρος, ο θείος του ήταν ΥΠΕΞ, ο στρατηγός αδελφός του είναι στα ψηλότερα γραφεία του υπουργείου Άμυνας. Οι γυναίκες της οικογένειας έχουν έντονη δραστηριότητα σε εκστρατείες για κοινωνικά ζητήματα (από την καταπολέμηση του καρκίνου μέχρι διεθνή φόρα για τα δικαιώματα των γυναικών).

Σε αντίθεση όμως με τον Νετανιάχου, η εικόνα του Χέρτσογκ θεωρείται υπερβολικά... ήπια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας λέγεται ότι έκανε μαθήματα φωνητικής ώστε στις ομιλίες του να ακούγεται πιο αποφασιστικός αλλά και ότι στις προεκλογικές του αφίσες ρετούσαρε τις φωτογραφίες του για να γκριζάρει λίγο τα μαλλιά και να... βάλει περισσότερες ρυτίδες ώστε να μετριάσει τον νεανικό χαρακτήρα της φυσιογνωμίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα